Gazdaság

Hitelesebbek lennénk IMF-hitellel

Urbán László szerint a megállapodás csökkentené a kamatfelárat.

Az államháztartási hiány csökkentése fontosabb, mint egy újabb megállapodás a Valutaalappal, utóbbi azonban segítene a hitelesség visszaszerzésében – mondta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatóhelyettese az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Urbán László úgy vélte, hamarabb el lehetne érni a kamatfelár, ezzel pedig az adósságszolgálat csökkenését, ha új megállapodást kötne Magyarország az IMF-fel. Az EBRD igazgatóhelyettese szerint a magyar gazdaság növekedését a nagyberuházások és a több munkahely segítheti.

A növekedésnek a magánszektor felől kell beindulnia, mert a költségvetési élénkítésnek nincs tere a magyar gazdaságban – tette hozzá Urbán László. Beszélt arról is, hogy az EBRD kész hitellel segíteni a MÁV talpra állítását, de ehhez a kormánynak tervet kell letennie az asztalra, amellyel elkerülhető, hogy a közlekedési társaságnál újratermelődjön a veszteség. Az igazgatóhelyettes szerint a következő időszakban az EBRD az energiabiztonság és az energiahatékonyság növelésére adna támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik