Belföld csatatér 2024

Nem sikerült megülnie egyszerre hat lovat a fideszes polgármesternek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Egy bevallottan elfogult élménybeszámoló arról, hogyan buktathatta meg egy újságíró Dézsi Csaba Andrást Győrben.

A győri önkormányzati választás értékelésekor nem könnyű objektívnek lennem – mivel a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület színeiben, LMP-, Momentum- és MSZP-támogatással megválasztott polgármester, Pintér Bence két éven át közeli munkatársam volt a Győrben is működő Ugytudjuk hírportálnál. A választást elbukó, Pintérből egyfajta helyi közellenséget faragó eddigi fideszes polgármester, Dézsi Csaba András támadásaiból pedig – e munkakapcsolat okán – nekem is kijutott. Ez a cikk azonban nem hír, riport vagy interjú (amelyeknél a legnagyobb kampánycsatazajban, „haditudósítóként” is kötelesség tárgyilagosnak maradni), hanem személyes tapasztalatokon is alapuló lenyomata az elmúlt éveknek, így talán kivételesen megengedhető a szubjektív hangvétel.

A szavazás reggelén, a csata kezdetekor megjelent elemzésemben azt írtam: a győri önkormányzati választást az fogja eldönteni, hogy a két oldal megosztottsága közül melyik bizonyul végzetesnek? Végül egyfajta döntetlen lett, amelyben – ha úgy nézzük – mindkét oldal nyert, ha másik oldalról tekintünk rá, akkor egyik sem.

  • A Fidesz Győrszentiván kivételével az összes egyéni választókerületben győzött,
  • ugyanakkor a „csonka” ellenzéki-civil koalíció élén a városvezetésért induló Pintér Bence diadala is komoly fegyvertény.
Szajki Bálint / 24.hu Pintér Bence

Teljes ellenzéki összefogás hiányában is felülkerekedni egy (amint azt a választókerületi számok is jelzik) alapvetően ma is inkább fideszes többségű település vezetőjén: megsüvegelendő teljesítmény.

Ugyanakkor valójában nem a Fidesz vagy Pintér Bence nyert Győrben, hanem Dézsi Csaba András vesztett.

2020 januárjában, amikor az ismert és népszerű kardiológus főorvos megnyerte a győri időközi polgármester-választást, kevesen gondolták volna, hogy négy évvel később elveszíti a városvezetői pozíciót. De azt is, hogy Dézsi Csaba András szexbotrányban odakozmált, bukott elődje, Borkai Zsolt nem egyszerűen visszatér a politikai tetszhalálból, hanem megválasztják az egyik legnagyobb győri sportklub elnökének, és mindenféle országos pártháttér nélkül elindul a választáson, amelyen kap

több mint 27 százalékot,

és önkormányzati képviselőként még a közgyűlésbe is beülhet. Az pedig még ennél is fejlettebb képzelőerőt igényelt volna, hogy 2024-ben a Dézsinél és Borkainál is jóval kevésbé ismert helyi újságíró, Pintér Bence a DK támogatása nélkül is megveri Dézsit – ráadásul úgy, hogy a Gyurcsány-párt ráindítja a helyi vezetőjét, a Borkait 2019-ben kis híján legyőző Glázer Tímeát.

A tisztogatás végül Dézsin ejtett politikai sebet

Vagyis bejött az a prognózisom, hogy amennyiben Borkai elvisz annyi fideszest, hogy azzal Dézsit megbuktassa, de még nem kap annyi voksot, hogy ő nyerjen, akkor Pintér nevető harmadikként akár be is futhat. Pontosan ez történt. Leírtuk már, hogyan építette fel jóformán a semmiből, illetve  támasztotta fel a nemlétből, valamint tette esélyessé Dézsi a két legnagyobb kihívóját. Borkai esetében ennek az az oka, hogy Dézsi Csaba András tisztogatást kezdett a városházán, a helyi cégeknél és intézményeknél, valamint a győri Fideszben. Olyan sérelmeket, félelmet generált, amik sokakat „átűztek” Borkaihoz. Ez a dolog kétélű fegyvernek bizonyult, amelynek mindkét éle Dézsit vágta meg, Ugyanis hiába kérdezte e sorok írója is a polgármestert: konkrétan mit csináltak ezek a (nevek mellőzése nélkül emlegetett) emberek, amiért ilyen számban ki kellett rúgni őket, volt-e feljelentés, vizsgálat – a városvezető rendre kitérő válaszokat adott.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik