Belföld

Meghalt Répás Zsuzsanna egykori helyettes államtitkár

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
A nemzetpolitika egyik alapemberének számított.

Budapesten 57 éves korában elhunyt Répás Zuzsanna, aki 2010–2014 között nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkári tisztséget töltött be a második Orbán-kormányban. Ezt a Krónika Online erdélyi hírportál közölte Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökére hivatkozva, de a hírt később a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János is megerősítette Facebook-oldalán

Répás Zuzsanna Budapesten született 1966-ban. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát majd több éven át középiskolai tanárként tanított. 1998–2002 között, az első Fidesz-kormány idején a Külügyminisztérium politikai főtanácsadójaként Németh Zsolt államtitkár mellett dolgozott. 2002–2010 között a Fidesz-frakció külügyi kabinetjében nemzetpolitikai titkár, a második Orbán-kormány idején pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt.

A Krónika szerint az Erdélyben közkedvelt politikus hozzájárult a magyar nemzetpolitika erdélyi megalapozásához, kiépítéséhez. Sokan a tusványosi nyári táborok visszatérő vendégeként ismerték meg.

Potápi Árpád János méltatásában azt írta, hogy Répás Zsuzsanna volt az, aki a nemzetpolitikában mérföldkőnek számító 2010-es évet követően, a Nemzetpolitikai Államtitkárság létrejöttének legelső éveiben – majd azt követően is éveken át – szolgálta munkájával az összmagyarság ügyét, a külhoni magyarság és az anyaország közötti kapcsolatok erősítését. Rendkívül sokat tett a mai nemzetpolitika alapjainak megteremtésében, számos ma is működő program, siker fűződik a nevéhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik