Belföld

Nem minden republikánus örül az amerikai konzervatívok budapesti turnéjának

Zach D Roberts / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Zach D Roberts / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A CPAC májusban fog összegyűlni Budapesten, Orbán Viktor és a brazil elnök fia is felszólal majd.

Májusban tartja budapesti gyűlését az amerikai republikánusok egyik fontos rendezvénye, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC). A Reuters összefoglalója szerint ez azért fontos, mert kiderül, az amerikai konzervatívok mennyire akarnak összeállni az európai szélsőjobbal, ami ráadásul oroszbarát is.

Az esemény vezérszónoka a brit hírügynökség szerint az az Orbán Viktor lesz, akinek pártja épp most nyerte meg fölényesen a magyar országgyűlési választást.

A Reuters sorolja a jogállam magyarországi leépítésének elemeit, majd kitér arra, hogy Magyarország megszavazta az uniós szankciókat a háborús agresszor Oroszország ellen, de Orbán nem kritizálta igazán nyíltan Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és fegyvereket sem enged áthaladni Ukrajna területe felé Magyarországon át.

Kapcsolódó
Márciusban megszállhatják Budapestet az amerikai konzervatívok
A republikánusok csúcseseményét, a CPAC-et először tartják Európában.

Mindenesetre a CPAC szervezője, az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) nem pihen addig sem, nemrég Brazíliában szerveztek találkozót, amin Putyin latin-amerikai nagy híve, Jair Bolsonaro brazil elnök is felszólalt. Mindez a felszínre hozta a Republikánus Párton belüli ellentéteket: az egyik oldal egyre jobb viszonyt alakít ki autoriter vezetőkkel a világban, a másik oldal viszont viszolyog ettől a közeledéstől. Al Cardenas, az ACU 2011-14 közötti elnöke szerint például veszélyes Orbánhoz közeledni Putyinhoz való viszonya miatt:

Orbán nem a demokratikus nemzetek barátja, és minden gesztus vagy együttműködés az amerikai nonprofit szervezetekkel a rossz jelzést küld a világnak, főleg az orosz-ukrán háború közepén.

Főképp a republikánusok régi vágású, reaganista, autoriterellenes, a személyi szabadságot becsülő, szabadpiaci, a korlátozott kormányzati beavatkozást kedvelő része viszolyog ettől a barátkozástól. A másik oldalon ott vannak Donald Trump volt elnök fiatalabb hívei, akik populistábbak és bezárkózóbbak, az ukrajnai háborúval is úgy vannak, hogy ez nem az ő gondjuk (az ACU amúgy elítélte az orosz inváziót). Orbánt viszont tisztelik, hiszen érvényesíti a konzervatív nézeteket a kultúrától a bevándorláson át az LMBTQ-jogokig.

A mongoloknak is kell a CPAC

Daniel Schneider, az ACU igazgatója azt mondta, máshonnan is kapott már meghívást a CPAC, többek közt Szlovákiából, Kenyából, Mongóliából és Guatemalából is érkezett már hívó szó. Mindig a házigazda állja a számlát, Magyarországon is ez lesz. A budapesti CPAC-et május 18-20. között tartják, most először Európában. Nem csoda, Orbán anno először biztosította támogatásáról Trump kampányát, amit Trump is viszonzott a magyar választások előtt.

Mivel a CPAC szervezői és résztvevői olykor kapnak pénzt fellépéseikért a vendéglátó államoktól, nem minden republikánusnak fér ez bele. A párt egy stratégája az amerikai igazságügyi minisztériumhoz is fordult egy ilyen eset miatt. A bejelentésből egyenes úton hivatalos vizsgálat lett. A panasz szerint a külföldi szervezetek több mint 150 ezer dollárt költöttek egy februári floridai CPAC-rendezvényre, hogy magukat reklámozzák. Egyes republikánusok szerint nem fér bele, hogy megveszik a szervezetet kilóra.

Schneider ugyanakkor állítja, a CPAC csak azért építi ki a nemzetközi kapcsolatait, hogy a szabadságról cseréljenek eszmét, nem pedig külföldi érdekekről van itt szó. A Reuters arról is ír, hogy a CPAC-ek most már inkább populista és trumpista influenszerek és celebek találkozóivá váltak. Orbán hatalomtechnikáját is hosszan elemzi a cikk, amiben Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora is megszólal:

Magyarország a trumpista republikánusok számára azzá vált, ami Svédország szokott lenni a szociáldemokratáknak: egy mintává.

Rod Drehert, a korábban Orbánnal szelfiző jobboldali újságírót is idézik, aki szerint a magyar miniszterelnök megérti, hogy csata zajlik a civilizációért. Végül az Orbán-barátnak nevezett Szánthó Miklóst, a budapesti CPAC-et tető alá hozó Alapjogokért Központ vezetőjét is megkérdezte a Reuters, aki elmondta, 3 éve keresték meg először a CPAC szervezőit. A hírügynökség szerint a Központot amúgy a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. működteti, ami Szánthóé. Felsorolják, hogyan kapott a Központ 2,3 milliárd, majd 720 millió forint közvetlen és közvetett kormányzati támogatást.

Szánthót megkérdezték még, kik lesznek a fellépők a budapesti konferencián, mire megemlítette Eduardo Bolsonarót, a brazil elnök fiát, Santiago Abascalt, a szélsőjobbos spanyol Vox párt elnökét és persze Orbánt. Arról a Reutersnek nincs információja, az amerikai konzervatívok közül ki teszi tiszteletét a rendezvényen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik