Közélet

Orbán már 15 éve ugyanazt mondta, mint Trump

A republikánus elnökjelöltet alaposan beelőzte a magyar kormányfő.

Donald Trump egy ohiói kampányrendezvényen ki- vagy bejelentette: nem is kellene elnökválasztás, elég lenne őt kihirdetni győztesnek.

El kellene törölnünk a választást, és Trumpot kihirdetni, nemde? Mit vacakolunk itt ezzel, végül is az ő (Clinton) politikája olyan rossz! Srácok, nagyon nagy köztünk a különbség!

Az elnökjelölt szerint nyilvánvaló, hogy ő lenne jobb elnöke Amerikának, ezért felesleges a verseny. Bár meglehet, mondatait viccnek szánta, szavai nagy visszhangot keltettek, pedig amit mond, nem is előzmény nélküli. Régóta visszatérő eleme a politikai elemzéseknek, hogy Orbán Viktor már kinőtte a napi belpolitikai csatározásokat. És ezt ő maga sem titkolta.

Gyakorlatilag 15 éve megmondta. Annak idején cikkek, elemzések születtek erről, évek múlva pedig az Országgyűlésben is szóba került, mit is mondott Orbán Viktor 2001. május 16-án az állami rádióban, ahol akkor még szerdánként volt visszatérő vendég. Első miniszterelnöksége vége felé az akkor még Reggeli Krónikának nevezett műsorban – két héttel 38. születésnapja előtt – arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy Medgyessy Péter lesz a kihívója a következő választásokon.

– Nem gondolkodtam még ezen, nincs is hozzá nagy kedvem, bevallom őszintén. Egyáltalán, az egész választási kampányhoz semmi kedvet sem érzek.

Riporter (Hollós János): – Ne vicceljen!

– Isten bizony mondom, olyan jól eldolgozgatok itt a kormányban miniszterelnökként az ország számára fontos ügyeken. Ezek sokkal izgalmasabbak, mint bármifajta választási kampány meg megmérkőzés, tehát a legszívesebben minden különösebb nagy összecsapás nélkül folytatnám azt a munkát, amit az elmúlt három esztendőben végeztünk, én úgy érzem, az emberek többségének a megelégedésére.

Fenegyerekek

Sokak szerint egyáltalán nem újdonság, hogy Amerika fenegyereke ugyanazt mondja, mint Európáé (ezt egyébként Orbán Viktor mondta önmagáról – a szerk). A meglepőbb inkább az, hogy a magyar kormányfő ezúttal mennyivel megelőzte a republikánus elnökjelöltet, akit sajtófőnöke szerint nem is támogat.

Orbán Viktor nem mondta, hogy Donald Trumpot támogatja. Ez az amerikai nép döntése. A miniszterelnök azt elemezte több megszólalásában, hogy melyik jelölt külpolitikája lenne jobb Európa és Magyarország számára.

Orbán Viktor idén a Bálványosi Szabadegyetemen szó szerint ezt mondta.

Én nem vagyok Donald Trumpnak a kampányembere, sose gondoltam volna, hogy fölmerül majd a fejemben az a gondolat, hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára. Sose gondoltam volna, de a helyzet mégiscsak úgy áll, hogy meghallgattam ezt a jelöltet, és azt kell mondanom Önöknek, hogy tett három javaslatot a terrorizmus megfékezésére, és aligha tudtam volna jobban megfogalmazni európaiként azt, hogy mire lenne szüksége Európának.

Donald Trumpot megosztó stílusáért, beszédeiért is bírálják, de sokak szerint ennél sokkal nagyobb gond, hogy esetleges elnökké választása esetén azok az erkölcsi-politikai alapok inognának meg, amelyekre az Egyesült Államok épül. Nála egyelőre csak veszély lehet az az autoriter viselkedés, amellyel sokan már a magyar kormányfőt jellemzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik