Belföld

Konzervatív nagyágyúkat várnak Budapestre

Nagy megtiszteltetés éri a magyar keresztyén-jobboldali közösséget.

A Magyar Nemzet szerint májusban Magyarországon rendezhetik meg az amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferencia (Conservative Political Action Conference, CPAC) első európai rendezvényét. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója azt mondta: a fórum kiemelt témája a nemzetek szerepének, a nemzeti önazonosságnak az előtérbe helyezése lesz.

Az Egyesült Államokban jelenleg zajló jobboldali-republikánus seregszemlén szombaton Donald Trump is felszólal. Az elnöki beszéd előtt, szintén a főszínpadon mutatják be a szervezők, az American Conservative Union (ACU) vezetői a rendezvény külföldi partnereit.

Az előzetes programterv szerint ekkor jelenti be Szánthó Miklós az ACU vezetőivel, hogy az első európai CPAC-et Budapesten az Alapjogokért Központ szervezheti meg május végén, reményeik szerint a Mathias Corvinus Collegiummal együttműködve.

Az MTI által szemlézett Magyar Nemzetnek Szánthó azt mondta, hogy hatalmas lehetőség

és megtiszteltetés a magyar keresztyén-jobboldali közösségnek, hogy amerikai partnereinkkel együtt Budapesten szervezhetjük meg a rendezvényt. Azt látjuk, hogy Európa-szerte nemzeti-konzervatív ébredés zajlik, és az Egyesült Államokban is reneszánszát éli a 21. század elején a jobboldali republikánus életérzés.

A központ igazgatója szerint az a céljuk, hogy a földrajzilag egymástól messze zajló, de egymással egyébként szellemi rokonságot mutató folyamatok Magyarországon érjenek össze. Erre remek alkalom lesz a konferencia.

A tervek szerint a budapesti rendezvényre, a magyar meghívottak mellett, magas rangú amerikai, európai politikusok, elemzők, újságírók érkeznek majd, így várhatóan a legnagyobb lengyel konzervatív elemzőintézet, az Ordo Iuris vezetői is.

Lengyel partnereinkkel együtt kifejezett szándékunk, hogy a közép-európai régió legyen az élet egyre több területét megfertőző liberalizmussal szembeni ellenforradalom gócpontja

– mondta Szánthó Miklós.

Kiemelt kép: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter beszédet mond a 47. Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborbanfebruár 28-án. Az évenkénti konferenciát az Amerikai Konzervatív Unió rendezi befolyásos republikánus politikusok és értelmiségiek részvételével. MTI/EPA/Erik S. Lesser

Ajánlott videó

Olvasói sztorik