Nagyvilág

Márciusban megszállhatják Budapestet az amerikai konzervatívok

Andy JACOBSOHN / AFP
Andy JACOBSOHN / AFP
A republikánusok csúcseseményét, a CPAC-et először tartják Európában.

Budapestre érkezik jövő tavasszal a Conservative Political Action Conference (CPAC) nevű konferencia, ami az Egyesült Államokban a konzervatív oldal politikai rendezvénye, a republikánus tábor seregszemléje.

Az ezt bejelentő szerdai fővárosi sajtótájékoztatón Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója azt mondta, a magyar és az amerikai konzervatívokat összeköti a hagyományos értékek tisztelete, a haza szeretete, valamint hogy fontosnak tartják a családot, a nemzet biztonságát, a határok védelmét. Bár elválasztja őket egy óceán, mindkét országban úgy érzik, „átfogó támadás alatt áll” az életmódjuk.

A konferenciát reményeik szerint március végén tartják – közölte Szánthó Miklós.

Megjegyezte, hogy a CPAC-n republikánus amerikai elnökök is többször felszólaltak. Kérdésre felelve azonban nem árult el részleteket a budapesti eseményen résztvevők névsoráról, jelezve, még szervezik az eseményt. Céljuk mindenesetre, hogy sok államból kiemelkedő politikusokat, újságírókat, influenszereket hozzanak el Magyarországra.

Úgy látják, hogy Európában és az Egyesült Államokban is érzékelhető egy „konzervatív reneszánsz”, „konzervatív ellenforradalom”. Az Alapjogokért Központ célja a CPAC megszervezésével, hogy hidat képezzen a két kontinens konzervatívjai között – mondta az igazgató. Hozzátette, meg akarják mutatni, hogy a liberálisok állításával szemben a nemzeti konzervatív erők igenis képesek nemzetközi szinten együttműködni.

Dan Schneider, a CPAC-t szervező American Conservative Union (ACU) ügyvezető igazgatója angol nyelvű beszédében kiemelte, hogy már Ázsia, Dél-Amerika és Ausztrália is helyet adott a rendezvényüknek. Európában azonban még sohasem tartották.

Azt mondta, Magyarország kiváló hely a CPAC megrendezésére. A konzervatív ideológia lényege a legjobb régi értékek megőrzése mindenki számára – mondta Schneider, aki szerint a liberálisok minden hagyományosat elpusztítanak „furcsa ötleteikkel”. A sajtótájékoztatón aláírták a budapesti esemény megrendezésének alapdokumentumául szolgáló megállapodást.

(Kiemelt kép: Donald Trump mond beszédet a CPAC texasi konferenciáján 2021. július 11-én.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik