Nagyvilág

Már Fico visszatérése a téma a szlovák sajtóban

„A kezelőorvosok konzíliuma után megerősítették Robert Fico miniszterelnök egészségi állapotának szubjektív javulását” – adta ki szombaton a tájékoztatást a besztercebányai F. D. Roosevelt Kórház, ahol a múlt szerdán meglőtt szlovák miniszterelnököt ápolják.

Az RTVS Sobotné dialógy című műsorában elhangzottak alapján az Új Szó is megerősítette, hogy Fico állapota stabil, a média már arról érdeklődött Matúš Šutaj Eštok belügyminiszternél, hogy mikor térhet vissza a munkába a kormányfő. Erre vonatkozó konkrét információkat nem osztott meg a tárcavezető, azt azonban elmondta: „Ismerve őt, biztos vagyok benne, hogy megpróbál minél hamarabb visszatérni”.

Robert Fico ellen május 15-én követtek el merényletet Nyitrabányán egy kihelyezett kormányülés alkalmával. Az elkövető, a 71 éves Juraj Cintula a saját fegyverével lőtt rá többször a szlovák miniszterelnökre, aki ezután életmentő műtéten esett át, állapota sokáig kritikus volt. A merénylő később azt mondta, nem értett egyet a kormány politikájáva, ezért támadt rá Ficóra, utólag azonban elismerte, hogy elfogadhatatlan, amit tett. Tettéért bocsánatot kért Robert Ficótól, és mint mondta, a sajnálatát kész személyesen is kifejezni, amennyiben erre lehetősége lesz.

Kapcsolódó
Robert Fico merénylője kész személyesen is bocsánatot kérni a miniszterelnöktől
Újabb részletek derültek ki a szlovák kormányfő elleni merénylet előzményeiről.
Kapcsolódó
Hogyan lett „baloldali” Robert Fico merénylőjéből, aki valójában egy oroszpárti félkatonai csoportot támogatott?
Juraj Cintula a közelmúltban egyszerre alapított erőszakellenes mozgalmat, és támogatta egy szélsőséges félkatonai szervezet munkáját. Összeszedtük, jelenleg mit lehet tudni a férfiról, aki szerdán rálőtt Robert Ficóra, és életveszélyesen megsebesítette a szlovák miniszterelnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik