Tudomány

Határozottan változik az időjárás

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A következő napokban egy-két fokkal tovább erősödik a nappali felmelegedés, záporok, zivatarok nagyobb számban a nyugati országrészben fordulhatnak elő – írja a Kiderül.hu. Szombaton általában gomolyfelhős idő várható többórás napsütéssel, sőt az Alföldön délutánra még a gomolyfelhők is feloszlanak. Zápor, zivatar nagyobb számban az északnyugati, nyugati országrészben alakulhat ki, néhol heves zivatar is előfordulhat. Erős vagy viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között alakul, késő este 13, 18 fok valószínű.

Szombatra hazánk területének mintegy kétharmadán elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, a leginkább a délutáni, kora esti órákban kialakuló zivatarok miatt. A zivatarokat átmeneti viharos széllökések (~70-90 km/h), intenzív csapadék (~10-20 mm, de főként nyugaton az esetlegesen egymást követő erősebb cellákból néhol akár >25-30 mm), illetve jégeső (jellemzően 1-2 cm, egy-egy hevesebb zivatarban akár >2 cm is) kísérheti.

Vasárnap sok napsütés valószínű a fátyol- és képződő gomolyfelhők mellett. Elszórtan kialakulhat zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is, a keleti, délkeleti szelet élénk, zivatarban erős vagy viharos lökések is kísérhetik. A hajnali 10, 16 fokról 23, 29 fokig melegszik fel a levegő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik