Belföld

Kidobott és félig megsemmisített szavazólapokat találtak Erdélyben

Egy zsáknyi kidobott és félig elégetett szavazólapot találtak Marosvásárhely környékén, az építési hulladékok közé kivágva, borítékokkal együtt. Az ezt bemutató videó szerint ezek már ki voltak töltve, a magyarországi lakcímmel nem rendelkező határon túli magyarok ugyanis levélben is szavazhatnak. A videóra Parászka Boróka erdélyi újságíró hívta fel a figyelmet, aki szerint ennyit érnek a Magyarországon kívül összegyűjtött szavazatok.

– Ennyit arról, hogy milyen biztonsággal gyűjti, és kezeli az RMDSZ, az EMSZ a szavazólapokat, mennyire garantálja, hogy senki ne nyúljon bele a borítékokba, hogy az erdélyi ellenzéki szavazatok is eljussanak a szavazatszámláló központokba – írta Parászka, ugyanis a félig elégetett szavazócetliken a videó tanúsága szerint az ellenzékre és Mi Hazánkra leadott szavazatok lehettek.

A kidobott szavazólapokra a punctual.ro nevű romániai portál olvasója bukkant rá, aki értesítette a lapot erről. A lap egyik újságírója kiment a helyszínre, felvételeket csinált és értesítette a rendőrséget. A Transtelex érdeklődésére elmondta, hogy nem nyúlt hozzá a zsákhoz, mindent úgy hagyott a helyszínen, ahogy volt, és egyelőre nincs információja arról, hogy a rendőrség kiért-e a helyszínre és mit állapított meg, mert őt még nem keresték.

“A helyszínről tudni kell, hogy ez egy forgalmas közút, erre halad el a Marosvásárhelyet Nyárádszeredával összekötő országút. Ráadásul a szavazólapokat annál a csomópontnál dobták el, ahol a rendőrség rendszeresen kint áll, esténként különösen, felügyelik a forgalmat. Ettől a helyszíntől egy kilométernyire épp építkezés folyik, egy multi épít bevásárlóközpontot. Kiemelten őrzik a területet a hozzáférhető építőanyagok miatt, minden éjjel kint van a biztonsági szolgálat, és éjjel is dolgoznak” – írta Parászka.

Kerestük az ügyben a Nemzeti Választási Irodát, ahol azt válaszolták, hogy tudnak az ügyről és hamarosan közleményt fognak kiadni. Kerestük a romániai magyar nagykövetséget is, ahonnan azonban a Külügyminisztériumhoz irányítottak bennünket.

Az ellenzék csalást emleget, azt követelik, hogy semmisítsék meg az összes levélszavazatot.

– Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell. Ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból – reagált Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki szerint ez nem fog nekik sikerülni.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint végre lelepleződött a választási csalás.

– Mindig is tudtuk, de most lelepleződtek: a Fidesz csalni akar a választáson. Videós és fotós bizonyíték van róla, hogy az ellenzékre leadott erdélyi szavazatokat a szeméttelepre vitték, de nekünk most van esélyünk, van lehetőségünk tenni ez ellen a szemétség ellen. Az ellenzéki pártok minden eszközzel fellépnek a fideszes csalás ellen, nem hagyjuk annyiban. De ezeket a csalókat igazán megbüntetni a választók tudják – hívta fel a figyelmet Karácsony.

Ezzel szemben a Fidesz azt tudatta:

A baloldal kétségbeesésében mindenre képes. (…) Nincs két baloldal, egy baloldal van, a Gyurcsány-Bajnai-féle baloldal minden aljasságra képes, 2006-ban tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik