Belföld

Bödőcs Tibor testesíthetné meg a nemzet egységét? – Kassai Lajos és Thuróczy Szabolcs a polgárháborús hangulat feloldásáról

A társadalmi párbeszéd lehetőségeit vitatták meg.

Gulyás Márton a Partizán stúdiójában beszélgetett Kassai Lajos lovasíjásszal és Thuróczy Szabolcs színésszel a politikához való viszonyukról és a társadalmi párbeszéd lehetőségeiről. A vendégek felidézték az első szabad és demokratikus választásokról szóló emlékeiket, majd szóba került, hogy lehet-e a szavazás napját ma még a demokrácia ünnepének nevezni:

A polgárháborús állapotokat látom mindenütt, küzdelemről van szó

– mondta Kassai Lajos, hangsúlyozva, hogy ő a kultúrában hisz, és nagyon fontosnak tartja a párbeszédet a  különböző politikai táborok között. Szerinte fontos, hogy minél többet kerüljenek kapcsolatba olyan emberek, akik eltérő állásfoglalást képviselnek, mert végzetes, ha a társadalom két részre szakad, és izolálódik egymástól, és toxikus, hogy a politikai konfrontáció a társadalom mélyrétegeibe is leszivárog le, mint a kultúra és a sport.

Thuróczy Szabolcs úgy látja, akkora feszültség van az emberekben, hogy egy ideje azt érzi: csak túl akar lenni ezen a napon.

Ez egészségtelen. Szerintem nagyon rossz, hogy a politika ennyire beleavatkozik a mindennapjainkba, ez nyomaszt. Nekem nagyon nagy öröm, hogy túl leszek ezen a napon, és várom, hogy hátralépjenek a politikusok és ez a kampányőrület véget érjen.

Az új köztársasági elnök kapcsán felmerült a kérdés, hogy vajon van-e még olyan ember, aki meg tudná testesíteni a nemzet egységét. Thuróczynak volt egy jelöltje: Bödőcs Tibor. Kassai szerint viszont nincs ilyen személy ma, mert „ez egy kettéhasadt nemzet”, így a jelenlegi viszonyok között senkit nem tudna elfogadni a társadalom többsége. Itt nézhetnek meg egy részletet az interjúból:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik