Tudomány

Egyre több a riasztás, érkeznek a mai zivatarok

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A HungaroMet veszélyjelző oldalán a riasztás az aktuális és a néhány órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségekre hívja fel a figyelmet járásokra lebontva. Szemben a figyelmeztetéssel, ami hosszabb időtávra, akár egy napra jelez előre, területi egysége pedig a megye.

Szombatra négy délkeleti vármegye kivételével elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hazánk teljes területén, és egyre több helyen lép életbe riasztás. Reggel hatkor még csak egy északnyugati járást, a legújabb frissítés alapján azonban már

három megye 11 járását érinti elsőfokú riasztás a nyugati határszélen,

akit érint, érdemes nyomon követnie a változásokat.  A szöveges előrejelzés szerint szombaton elszórtan, nagyobb számban a Dunántúlon és az északi, északkeleti vidékeken alakulhatnak ki zivatarok, délután, kora este egy-egy cella a keleti határvidékre is besodródhat. A zivatarokat átmeneti viharos széllökés (~70-90 km/h), helyenként felhőszakadás (25-35 mm-t meghaladó csapadékösszeg, főként északnyugaton az ismétlődő cellákból ennél több is), illetve jégeső (~1-2 cm) kísérheti.

Éjszaka a zivatarok számossága jelentősen csökken, de néhol (főként a Dunántúlon) továbbra is előfordulhat dörgés, villámlás.Vasárnap ismételten zivatarok kialakulására kell számítani, várhatóan a mainál kisebb számban és kisebb területet érintve. Előfordulásukra legnagyobb valószínűség a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység nyugati felében van. A cellákat intenzív csapadékhullás (10-20 mm), viharos széllökés (70-80 km/h) és jégeső (~1-2 cm) is kísérheti.

Kapcsolódó
Határozottan változik az időjárás
Egyre melegebb és lassanként szárazabb lesz az idő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik