Kultúra

Lázár János minisztériuma: A Közlekedési Múzeum nem Budapesté

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé, hanem Magyarországé. A vidék, azon belül is Debrecen fejlesztése nem függ a fővárosi vezetéstől. Az nem budapesti ügy, hanem az ország gazdasági érdeke

– válaszolta a Népszava kérdésére az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM). A lap azután kereste meg a tárcát, hogy a minisztériumot vezető Lázár János több alkalommal is beszélt arról, hogy a kormány Debrecenbe költöztetné a Közlekedési Múzeumot. Az ÉKM válaszából azonban az derült ki, hogy még nincs végleges döntés a múzeumról:

Lázár János építési és közlekedési miniszter javasolta az Orbán-kormánynak, hogy az új Közlekedési Múzeum Debrecenben épüljön föl. A kabinet ezt a javaslatot első olvasatban megtárgyalta, döntés azonban még nem született az ügyben.

A Népszava emlékeztet rá, hogy a közlekedési múzeum városligeti épületét azzal zárták be 2015-ben, hogy az évtized végére egy teljesen új, korszerű intézmény nyílik majd a helyén. Az épületet ledózerolták, az Orbán-kormány azonban 2017-ben úgy döntött, hogy inkább a MÁV Kőbányai úti egykori ipartelepén lesz az új kiállítóhely. A rozsdaövezet rehabilitációjáról szóló elképzelést a szakma is támogatta. A projekt megkapta az építési engedélyt is, és már csak a részletes kiviteli tervek elkészítése maradt hátra, ám Lázár János nagyon sok más állami projekttel együtt ezt is leállította.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint „semmilyen szakmai, semmilyen épeszű érv nem szól a Debrecenbe költöztetés mellett. Budapesten van jó helyen, és már csak a ráköltött sok-sok milliárd forint miatt is itt kell maradnia, itt kell befejeznie a kormánynak.” Vitézy Dávid a közlekedési múzeum előző igazgatója, jelenleg főpolgármester-jelölt Budapestnek küldött újabb hadüzenetként értékelte Lázár bejelentését, ami mellett szerinte sem szól semmilyen észérv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik