Belföld

„Nem voltam irigy rájuk, az zavart, hogy a tagtársaik szemébe hazudtak”

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Felajánlotta a kilépőknek a Balatoni Kör új elnöksége, hogy térjenek vissza az egyesületbe, de Tóth Balázs, a balatonlellei Yacht Club ügyvezetője – aki nem kapott a tagok jó részének megítélt vissza nem térítendő állami támogatásból – végleg maga mögött hagyja a szervezetet. A 24.hu-nak beszél arról is, hogy Laposa Bence kiváló elnök volt, de miután hibázott, hátra kellett volna lépnie.

Felajánlotta az év eleji botrány miatt kilépő tagoknak a Balatoni Kör új elnöksége, hogy ha gondolják, térjenek vissza az egyesületbe. Úgy tudjuk, a tagok körülbelül ötöde hagyta ott az érdekvédelmi szervezetet az állami támogatások elosztásának módja miatt, azaz nagyjából tízen.

Januárban írtunk arról, hogy botrány lett a turizmuspénzek fű alatti kiosztásából. A balatoni vendéglátóhelyek közül ugyanis Laposa Bence érdekeltségei kapták a legtöbb vissza nem térítendő támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, amelynek Laposa is a tanácsadója. Az általa vezetett Balatoni Körben akkora feszültséget okozott a pénzosztás, hogy a vezetőség felajánlotta lemondását. NemréSzilágyi Lajost választották meg a kör új elnökének, de az elnökségi tagok közé bekerült Laposa (aki ígérete ellenére elnökjelölt is volt) és az MTÜ vezetésével 2020 augusztusában a támogatásokról megtartott titkos találkozónak otthont adó Varga László is. 

Mohos Márton / 24.hu Laposa Bence

Tóth Balázst, a Balatoni Kör korábbi alelnökét évekig a szervezet egyik motorjának tartották, a nevéhez fűződik például a GasztroPiknik sorozat. Senki sem gondolta, hogy valaha kilép a Balatoni Körből.

Januári cikkünk írásakor azt hallottuk, hogy Tóth nevét – állítólag politikai okokból – lehúzták a támogatott vendéglátóhelyek listájáról. A turisztikai ügynökség korábban nem válaszolt arra a kérdésünkre, volt-e olyan vállalkozó a Balatoni Kör listáján, akinek nem ítéltek meg vissza nem térítendő támogatást, és januárban Tóth sem akart nyilatkozni. Laposa Bence ugyanakkor februárban lapunknak azt mondta, az MTÜ kért egy listát, rajta a vállalkozásokkal, pénzügyi mutatókkal és eredményekkel, és ezen a szervezet minden tagja szerepelt. Abban pedig, hogy a listán szereplők közül végül kik kaptak támogatást, neki nem volt szava.

Tóth Balázs most újabb megkeresésünkre úgy döntött, beszél a Balatoni Körön belüli történésekről. 

Mindig azt mondtam, addig maradok alelnök, amíg Laposa Bence az elnök. Nagyon jól kiegészítettük egymást, Bence egy kiváló diplomata, én hirtelen ember vagyok, ami a szívemen, az a számon

– mondta Balatonlellén a BL YachtClub ügyvezetője.

Tóth Balázs a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökének, a magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjának, Csapody Balázsnak az ajánlására került be az egyesületbe hat éve, majd egy évvel később a alelnök lett. A botrány kirobbanásakor viszont már nem volt vezető tisztségviselő, csak egyesületi tag; tavaly lemondott a posztról.

A Balatoni Kör lja a balatoni vendéglátás minőségének javítása és az „egész évben Balaton” projekt megvalósítása. Tagjai minden hónapban egyszer összegyűltek, reggeliztek, beszélgettek. Tóth szerint az egyesület messze túlmutatott egy szakmai társaságon, baráti csapattá vált. Amikor belépett,  30-35 tagot számláltak, amikor kilépett, már úgy ötvenen voltak.

Ebből mindenki ki akarta venni a részét, nem volt széthúzás, irigység. Nem volt mindenki puszipajtás, de a kommunikáció nyílt volt, és tudtuk, hogy nem egymás konkurenciái vagyunk, hanem egymást erősítjük

– emlékszik vissza Tóth.

Az egész éves nyitva tartás komoly vállalás, egy misszió a Balatonnál, mert a téli időszak inkább csak viszi a pénzt, mint hozza. Ez a koronavírus okozta válságban hatványozottan igaz volt, minden bezárt, de a Balatoni Körben sokan megtartották a munkatársakat – magyarázza Tóth Balázs. A tagok arra jutottak, hogy a körnek hallatnia kellene a hangját. Laposa Bence mondta is, hogy dolgozik ezen, és az MTÜ bekért tőle adatokat a Balatoni Körről, ő pedig a tagoktól – idézi fel Tóth, azzal, hogy mivel nem hitt abban, hogy ebből támogatás lesz, el is felejtette a dolgot.

Mohos Márton / 24.hu Tóth Balázs

Augusztusban aztán felhívta őt egy déli parti tagtársa. „Holnap megyünk együtt? – kérdezte. – Hova?” Kollégája gyorsan kapcsolt, részleteket már nem is árult el, Laposa Bencéhez irányította a jachtklub vezetőjét. Aki fel is hívta a badacsonyi borászt, étteremtulajdonost, és érdeklődött, miről maradt le. 

Semmiről, vágta rá. Addig faggatóztam, amíg elkezdett beszélni egy találkozóról, amire többeket meghívtak, de engem nem. Még itt sem fogtam gyanút, elkönyveltem egy egyeztető megbeszélésnek, és ezután sem foglalkoztam a kérdéssel.

Arra a felvetésünkre, kihagyásában szerepet játszhatott-e, hogy kormánykritikusnak könyvelték el, Tóth úgy reagált, hogy konkrét indok nem hangzott el, úgy gondolja, hogy mindenkivel jó kapcsolatot ápol, a szakmai sikereit szerinte mindenki elismeri. Egyébként skizofrén helyzetben érzi magát, mert az egyik oldalon kormányközelinek, a másikon ellenzékinek tartják.

A találkozón történtek nem foglalkoztatták, januárban viszont egy elnökségi ülésen valaki felvetette, hogy a körnek támogatást kellene kérnie a turisztikai ügynökségtől, ahogy a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) nevű szervezet is tette. Forrásaink szerint Laposa Bence erre úgy reagált, hogy ez nem ilyen egyszerű, nem így működik. Majd nem sokkal később megjelent egy cikk az mfor.hu-n a vidéki luxuséttermek támogatásáról. Azok, akik nem kaptak támogatást, ekkor szembesültek azzal, hogy nemcsak kimaradtak a pénzosztásból, de a támogatásban részesülők összezártak, és nem árulták el a többieknek, hogy ők már a támogatási szerződést is aláírták. Ekkor robbant a bomba Tóth szerint, neki is itt állt össze a kép, hogy mi történt az előző fél évben.

Nem voltam irigy rájuk, az zavart, ahogy ezt az egészet intézték, hogy a tagtársaik szemébe hazudtak  

– mondja.

A cikk megjelenése után lemondott az elnökség, de Tóth szerint még ezután is folytatódott a ködösítés: Varga László, a Balaton kör alelnöke, a füredi Hotel Aura igazgatója nem értette, mi a probléma, hiszen szerinte bárki bekopogtathat az MTÜ-höz, és ha van egy jó ötlete, akkor megkaphatja a támogatást.

Ez nagyon bántott. Egy általunk nem ismert szisztéma alapján célzottan hívtak meg embereket, nem volt egyenlő a pálya, így lettek A és B kategóriás egyesületi tagok, amit azelőtt soha nem gondoltunk volna, hiszen az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban rejlett.

Mohos Márton / 24.hu

Tóth Balázs nagyon jónak tartja, hogy a balatoni régióba sok támogatás érkezik, és minőségi helyek kaptak pénzt kiváló célokra. Tény ugyanakkor, hogy a támogatások odaítéléséből komoly felzúdulás lett. Tóth szerint Laposa kiváló elnök volt, de el kellett volna ismernie a hibáját, és a háttérbe lépni, ezzel meg lehetett volna előzni a még nagyobb botrányt.

Úgy tudjuk, hogy Laposa korábbi ígérete ellenére elnökjelölt volt a tisztújításon, bár végül a szavazás előtt visszalépett, és csak elnökségi tagnak jelöltette magát. Megkerestük a korábbi vezetőt, aki azt válaszolta: nem jelöltette magát újra elnöknek, hanem tagtársai jelölték. Egyúttal megjegyezte, nem sokkal a jelölése után visszalépett, és úgy gondolja, hogy Szilágyi Lajos méltó módon tudja vezetni a szervezetet, továbbá örömét fejezte ki, hogy „a kör egységesen, teli tervekkel és új ötletekkel folytatja a megkezdett munkát!”

Teljes egységről azonban aligha beszélhetünk. Bár Tóth Balázs ígéretet tett Szilágyinak, hogy ha ő lesz az elnök, visszalép a Balatoni Körbe, ezt végül nem tette meg, miután egy megbeszélésen Varga László és Vincze Péter, a Tölgyes Kúria tulajdonosa arról értekezett, milyen jogi eszközeik lehetnek Tóth visszalépésének megakadályozására, annak ellenére, hogy a közgyűlésen a tagok egyhangúlag megszavazták, hogy visszavárják a távozókat. Ez után döntött úgy a BL YachtClub ügyvezetője, hogy hogy nem szeretné, ha a személye vita tárgya lenne, így végleg elhagyta a szervezetet.

Cserben hagytam a bent maradókat, ezt sok tagtól megkaptam. Igazából nem akartam azt érezni, hogy én vagyok a rossz fiú, csak azért, mert szót emeltem valami ellen, amit nem tartok korrektnek. Sokan azt mondták, hogy a kritikusak csak irigyek, nem tudják elfelejteni a múltat, hisztis óvodásként viselkednek, és ki kellene jönniük a homokozóból. Miért nem elég, hogy Bence lemondott, mit tudott volna tenni? – kérdeztétőlünk.

Tóthot arról is megkérdeztük, nem tartja-e inkorrektnek, hogy az MTÜ pályázat nélkül oszt ki százmilliós egyedi támogatásokat. Azt válaszolta: nem érzi visszásnak, ha egy érdekvédelmi szervezet magának vagy a tagjainak lobbizik támogatásért, feltéve, hogy ezt átlátható módon teszi.

Kerestük a Balatoni Kör új elnökét, Szilágyi Lajost is, akitől a többi között azt kérdeztük:

  • Hány tag lépett ki a turisztikai pénzek elosztása miatt a Balatoni Körből?
  • Tud-e olyanról, aki visszatér közülük?
  • Nem tartja visszásnak, hogy Laposa és Varga László is elnökségi tag maradt, nem lesz nehezebb így visszacsábítani a régi tagokat?

Szilágyi a kérdéseinkre nem válaszolt, de annyit elárult, hogy 32 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett bízta meg a közgyűlés, az új elnökség hét tagját pedig tizenegy jelölt közül választották meg a tagok. Az új elnök szerint az, hogy a legkevesebb szavazatot kapó elnökségi tag is 62 százalékos eredménnyel került be az elnökségbe, tükrözi a tagság együtt gondolkodását, bizalmát az új vezetőség felé. Hozzátette, hogy az egyesület taglétszáma érdemben nem változott, a kilépőkkel kapcsolatban pedig csupán annyit írt: „Mint minden évben, most is voltak kilépő tagok, akik különböző okok miatt hagyták el egyesületünket, illetve, mint minden évben, új belépőket is üdvözölhettünk a körben.” Azt az információnkat ugyanakkor megerősítette, hogy a tagság megszavazta, hogy a kilépett tagoknak rendkívüli visszalépési lehetőséget biztosítanak, amennyiben erről szándéknyilatkozatot küldenek. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „a Balatoni Kör elnökeként a legfontosabb szempont, hogy mindig a tagok közös döntéseivel határozzák meg a főbb célokat.” Az első ilyen törekvésnek a szervezeti, strukturális átalakítások előkészítését nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik