Élő Belföld

Karácsony Gergely az új főpolgármester, tíz megyei jogú városban győzött az ellenzék

Kövesse velünk percről percre az önkormányzati választást.

Szolnokon egyetlen százalék döntött

A fideszes Szalay Ferenc lett Szolnok polgármestere, miután alig egy százalékkal legyőzte az ellenzéki Radócz Zoltánt. Előbbi jelölt 11 616, utóbbi 11 364 szavazatot gyűjtött, tehát alig 250 voks döntött kettejük között.

Ami viszont fontos, hogy a megyei közgyűlésben 9 mandátumot szerzett az ellenzék, míg a Fidesz-KDNP csak hármat.

Győr, Szombathely, Székesfehérvár, Veszprém, Siófok, Nagykanizsa, Zalaegerszeg

Borkai Zsoltot nem tudta elsöpörni a szexbotrány: a fideszes polgármester nem sokkal ugyan, de megnyerte a választást Glázer Tímeával szemben. A körzetekben azonban elsöprő győzelmet aratott a kormánypárt: a 16 győri egyéni választókerületből 15-öt a Fidesz nyert.

Szombathelyt megnyerte az ellenzék: az Éljen Szombathely! jelöltje, Nemény András nyerte a polgármester-választást a vasi megyeszékhelyen a fideszes Balázsy Péter és a Fideszből kirúgott, független színekben induló Koczka Tibor előtt. Ezen felül bekerült a városi közgyűlésbe Czeglédy Csaba is.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Meg tudta tartani az ellenzék Siófokot, a jelenlegi polgármester, Lengyel Róbert a szavazatok 53 százalékát szerezte meg.

Könnyedén nyert Székesfehérváron az eddigi polgármester, Cser-Palkovics András, a szavazatok 61 százalékát szerezte meg. Veszprémben egy kicsit nehezebben, de még így is magabiztosan végzett az első helyen Porga Gyula, a Fidesz jelöltje.

Nagykanizsát és Zalaegerszeget is vitte a Fidesz, előbbit 49,3 százalékkal Balogh László, utóbbit kiütéssel, 69,69 százalékkal Balaicz Zoltán. 

Karácsony 50 százalék feletti szavazataránnyal főpolgármester, az ellenzéké lesz a közgyűlés is

Karácsony Gergely 50 százalék feletti szavazataránnyal nyerte meg a főpolgármester-választást, 92 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki politikus 50,62 százalékon áll, míg a hivatalban lévő fideszes főpolgármester, Tarlós István, aki már gratulált is Karácsonynak, 44,29 százalékon. Puzsér Róbert 4,44 százalékot szerzett.

Városszerte óriási átrendeződés történt, a mostani állás szerint a 23-ból csak hét kerületben lesz fideszes polgármester, kettőben (Pesterzsébeten és Soroksáron) pedig független. Bár az I. és a III. kerületben egyelőre nagyon szoros a verseny, 12 kerületben biztosra vehető, hogy az ellenzék adja a polgármestert, de a két említett budai kerülettel együtt akár 14-ben is ellenzéki vezető lehet. Olyan, eddig a Fidesz által uralt városrészekben is könnyedén nyert az ellenzék, mint Újbuda, ahol a DK-s László Imre lesz a polgármester, és az ellenzék 17-ből 16 körzetet megnyert. Győzött az ellenzék által támogatott független Pikó András is a fideszes Sára Botond ellen a VIII. kerületben, a IX. kerület új polgármestere pedig Baranyi Krisztina lesz a fideszes Bácskai János helyett. Nagy meglepetés az MSZP-s Őrsi Gergely győzelme a II. kerületben a hivatalban lévő Láng Zsolt ellen. Újpesten pedig a momentumos Déri Tibor verte a fideszes Wintermantel Zsoltot, ráadásul úgy, hogy mind a 14 egyéni körzet az ellenzéké lett. Erzsébetvárosban a DK-s Niedermüller Péter váltja a fideszes Vattamány Zsoltot.

A Fidesz az V., a X., XII., a XVI., a XVII.,  a XXI. és a XXII. kerületet tudta megtartani. Mindebből az is világos, hogy Karácsony Gergelynek többsége lesz a Fővárosi Közgyűlésben: a mostani állás szerint az ellenzéki pártoknak 18, a Fidesznek 13 képviselője lesz, így ha a két független, Szabados Ákos és Bese Ferenc is a Fidesszel szavaz, a kormányoldal akkor se kerül többségbe.

RÉSZLETES EREDMÉNYEK

Önkormányzati választás 2019 - Részvételi adatok

Puzsér: A polgárháború lángjai újra felcsaptak

Győztek a szekták

– summázta Puzsér a választás eredményét, és azt, hogy Karácsony Gergely lesz az új főpolgármester. Szerinte újra győzött a kisebbik rossz, és visszaléptünk 2002-be.

Magyarország a mai napon vesztett 10 évet, a NER pedig nyert 10 évet. A polgárháború lángjai újra felcsaptak.

Várja Karácsony ígéreteinek megvalósulását, mondta mosolyogva, majd felsorolta azokat. Puzsérék 5 százalékot vártak maguktól, de úgy látja, nem szerepeltek rosszul (74 százalékos feldolgozottságnál 4,44 százalékon állnak).

Győzött a taktikai indentitás, győzött a hideg polgárháború, veszített Magyarország

– értékelt a Sétáló Budapest polgármesterjelöltje. Szomorúan, de méltósággal viselik a helyzetet, és abban bízik, hogy

ha volt kapacitása Karácsonynak ellopni a programom, akkor talán meg is valósítja.

Szijjártó Péter külügyminiszter már nem beszélt a budapestiek megbüntetéséről

Meglehetősen kevés fideszes politikus jelent meg az esti órákban a Fidesz eredményvárójában, de feltűnt a Bálna rendezvényközpontban Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a 24.hu kérdésére a korábban megjelentekhez képest sokkal visszafogottabban fogalmazott arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelme esetén elveszíti-e a fejlesztési pénzeket a főváros. Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról, hogy ha Karácsony nyer, érvényét veszti Budapest és a kormány közti 1000 milliárd forintos megállapodás, ami Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István főpolgármester között köttetett.

Ezt Szijjártó nem erősítette meg, hanem azt mondta, hogy a kormány mindig nyitott az együttműködésére, ami több város esetében is látható. A kormány erre fog törekedni a jövőben is. Tehát szót sem ejtett a budapestiek megbüntetéséről.

Szóba került az is, hogy várható-e migránsok tömeges betelepítése azokban a városokban, ahol az ellenzék nyert, ez ugyanis a Fidesz kampány egyik meghatározó eleme volt. A külügyminiszter ezzel összefüggésben csak annyit közölt, hogy ő csak arról tud beszélni, hogy minden magyar állampolgárt meg fog védeni a kormány.

Kecskemétet behúzta a fideszes polgármester

Ismét Szemereyné Pataki Klaudia lett Kecskemét polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után.

A fideszes jelölt a szavazattal 50,21 százalékával nyert, Lejer Zoltán, a Szövetség a Hírös Városért jelöltje 37,05 százalékot gyűjtött, a független Hegedűs Gábor Imre pedig 8,5 százalékkal a harmadik helyen zárt.

Ami a kecskeméti közgyűlés összetételét illeti: a Fidesz-KDNP nyolc, a Szövetség a Hírös Városért pedig hat jelöltet ad, tehát kormánypárti lesz a többség.

Érd is az ellenzéké

Bár a feldolgozottság, még nem teljes, de 97,92 százaléknál Csőzik László 49,71 százalékkal viszi Érdet, míg a második helyen álló fideszes T. Mészáros András a szavazatok 41 százalékát kapta.

Szombathelyen veszélyben van a Fidesz helye

Egyre nagyobb az esélye, hogy a Fidesz elveszti Szombathelyt: 91,23 százalékos feldolgozottságnál az összellenzéki Nemény András 49,26 százalékon áll, a fideszes Balázsy Péter alig több mint 47 százalékon.

Az egyéni képviselő körzetek abszolút győztese Nemény alakulata, az Éljen Szombathely! 7 hellyel, Fidesz 4 hely, független 1.

Fekete Győr Andrásban fel-le jár a hideg és a meleg levegő

Nehezen találta a szavakat a Momentum elnöke, Fekete Győr András az ellenzék jó szereplése kapcsán. Kérdésünkre elmondta, Donáth Annához hasonlóan egyedül azt tudná kudarcként megélni, ha 2014-hez képest stagnálna az ellenzék és nem nyerne több kerületet, de ez úgy látszik, nem valósul meg.

Ez most egy nagyon nagy arányú győzelemnek tűnik, de várjuk ki a végét.

A megannyi próbálkozás után most tűnik először igazán sikeresnek az ellenzéki összefogás, amivel a párt elnöke is egyetért, de a DK-val és a szocialistákkal való további együttműködésről még nem beszélt. Mint mondta, „soha nem fogunk tudni korrupt elemekkel együtt dolgozni, őket irtani fogjuk, ahol csak tudjuk, akikkel azonban együtt lehet működni, azokkal együtt fogunk 2022-ben is.

Kérdésünkre elmondta, szerinte Kerpel-Fronius Gábor is legyőzte volna Tarlós Istvánt a főpolgármesteri címért folytatott versenyben, ennek ellenére nincs rossz szájízük amiatt, hogy most Karácsony Gergely áll nyerésre.

Karácsony Gergely az elmúlt hónapokban egy erőteljes kampányt rakott össze, amiben a Momentum is sokat segédkezett. Ha nyer, nagyon fogok neki gratulálni, megérdemli.

Borkai Zsolt izgulhat

Győrben 64,58 százalékon áll a feldolgozottság, Borkai Zsolt (Fidesz) 44,21 százalékon áll, az ellenzéki Glázer Tímea 43,36 százalékon.

Balassagyarmaton 100 szavazat döntött

A fideszes Csach Gábor lett Balassagyarmat polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után.

A választás rendkívül szoros volt, a kormánypárti jelölt 2847 szavazatot gyűjtött, Gyenes Szilárd, az ellenzéki kihívó 2740 voksot kapott, tehát alig több mint száz szavazat volt a különbség köztük.

Akár tíz budapesti kerületet is elvehet az ellenzék a Fidesztől

Egyelőre elképesztő meglepetés látható, Budapesten tíz kerületet vehet el a Fidesztől az ellenzék.

Úgy néz ki, tisztán meglesz nekik a IV. kerület (Déri Tibor), a VI. kerület (Soproni Tamás), a VII. kerület (Niedermüller Péter) , a IX. kerület (Baranyi Krisztina), a XI. kerület (László Imre), a XVIII. kerület (Szaniszló Sándor).

Nagyon szoros  az I. kerület (V. Naszályi Márta), a II. kerület (Örsi Gergely), a III. kerület (Kiss László), a VIII. kerület (Pikó András).

A feldolgozottság eltérő mértékű, de ezekben a kerületekben jelenleg az ellenzékiek vezetnek. És emellett tartják meg eddigi kerületeiket, azaz a XIII., a XIV., a XV., a XIX. kerületet.

Karácsony Gergely is magabiztosan vezet.

Tatabányát is megnyerte az ellenzék

49,18 százalékkal megnyerte Tatabányát Szücsné Posztovics Ilona, a DK-JOBBIK-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd jelöltje. Az adatok 100 százalékos feldolgozottsága után a fideszes jelölt, Schmidt Csaba 46,4 százalékot kapott.

Az egyéni közgyűlési körzetek felét (6 hely) a Fidesz, a másik felét, szintén 6 helyet az ellenzéki pártszövetség.

Salgótarjánban ellenzéki marad a polgármester

Fekete Zsolt, Salgótarján jelenlegi polgármester több mint tíz százalékkal, 54-43 arányban vezet a fideszes Szabó Csaba előtt 97,5 százalékos feldolgozottság mellett, így most már biztos, hogy az ellenzéki jelölt győzött a nógrádi megyeszékhelyen.

A közgyűlésben ellenzéki többség lesz, a tíz egyéni képviselőből ugyanis csak kettő fideszes.

Pécs eldőlt: nyert az ellenzék

86 százalékos feldolgozottságnál 53,12 százalékon áll Péterffy Attila, az ellenzék jelöltje Pécsen. Vári Attilának 41 százaléka van, az LMP-s Kóbor József pedig 3,72 százalékot kapott. Péterffy előnye behozhatatlan, Pécs így eldőlt.

Hatalmas az eufória a Momentumnál

A Dürer már megtelt, a többségében fiatal eredményvárók mindenféle görcsösség nélkül hallgatják a folyamatosan jövő részeredményeket. Meg is van az okuk az örömre, hiszen Cserszegtomajon megválasztották a Momentum történetének első polgármesterét, Déri Tibor pedig vezet Újpesten. De nem csak a párt jelöltjei kapnak vastapsot az összegyűltektől, Márki-Zay Pétert és Pikó Andrást is megünnepelték az egybegyültek, nem beszélve Karácsony Gergelyről.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint az ellenzék kampánya sikeres volt, egy őszinte víziót tudtak felrajzolni egy tisztességes, zöld országról.

Nagyon örülök annak, hogy Karácsony Gergely vezet, örülök a pécsi, szegedi, miskolci, hódmezővásárhelyi fejleményeknek. Holnaptól a Fidesznek jóval kevesebb polgármestere és jóval kevesebb közpénz temetője lesz

– zárta rövid értékelését a képviselő.

Dunaújváros az ellenzéké

98 százalékos feldolgozottságnál 56,44 százaléka van Pintér Tamásnak, a Rajta Újváros! Egyesületnek, a második helyen álló fideszes Cserna Gábor 41 százalékon áll, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ellenzék nyert. Ugyancsak a Rajta Újváros! vitte el a 10 egyéni képviselői körzet mindegyikét.

Őrsi Gergő vezet!

Kiabálták az előbb. És valóban, az ellenzéki jelölt pár százalékpontos előnyben van a kőfideszesnek gondolt II. kerületben. A budapesti eredmények látva egyre jobban fel vannak villanyozva az eredményvárón az ellenzékiek.

Nyíregyházát épphogy behúzta a Fidesz

99,01 százalékos feldolgozottságnál 52,79 százalékkal vezet a fideszes Kovács Ferenc, az ellenzéki kihívó, Jeszenszki András 47,21 százalékon áll, ez a különbség pedig már behozhatatlan.

A közgyűlésben 9-6 arányban többségben lesz a Fidesz-KDNP az ellenzékkel szemben.

Megyei közgyűlések összetétele a nyugati országrészben

Győr-Moson-Sopron megye: Fidesz-KDNP 15, DK 2, Jobbik 2, Momentum 2

Vas megye: Fidesz-KDNP 11, DK 1, Momentum 1, Jobbik 1, MSZP 1

Zala megye: Fidesz-KDNP 12, DK 1, Jobbik 1, Momentum 1

Veszprém megye: Fidesz-KDNP 10, MSZP 3, Jobbik 2, DK 1, Momentum 1

Somogy megye: Fidesz-KDNP 10, Somogyért 2, DK 1, Jobbik 1, Momentum 1

Komárom-Esztergom megye: Fidesz-KDNP 9, DK-JOBBIK-MSZP-Párbeszéd-Momentum 6

Fejér megye: Fidesz-KDNP 15, DK 2, Momentum 2, Mi Hazánk 1

Tolna megye: Fidesz-KDNP 11, DK 1, Jobbik 1, Momentum 1, MSZP 1

Baranya megye: Fidesz-KDNP 12, DK 2, MSZP 2, Jobbik 1, Momentum 1

Pest megye: Fidesz-KDNP 23, Momentum 8, DK 7, Jobbik 4, MSZP 2

Tóth Bertalan: Működött a stratégia

Az MSZP elnöke szerint azért érnek el az ellenzékiek meglepően jó eredményeket, mert működik az ellenzéki összefogás. Szerinte nagyon jó kampányt csinálták, és az internet aktívabb használatával jobban el tudtak jutni az üzeneteik a választókhoz.

Azt mondta, most a kormányzóképességüket kell bizonyítaniuk az ellenzékieknek azokon a helyeken, ahol ők adják majd a polgármestert. Szerinte csak így bővíthető a szavazótáboruk.

Azt is elismerte, hogy a Borkai-ügynek is biztosan van hatása az eredményekre:

A választók most látták, hogyan működik egy fideszes önkormányzat. Hogyan fojtja meg ez a polip-szerű működés a városokat

– vélekedett Tóth Bertalan.

Olvasói sztorik