Élő Belföld

Az MSZP egyhangú döntést hozott, a Jobbik megmagyarázta

Magyarországon részvételi rekorddal zárult európai parlamenti választás, amelyen a Fidesz a várakozásoknak megfelelően fölényes győzelmet aratott, a választók 52 százaléka szavazott a kormánypártra. Az ellenzéki oldalon annál nagyobb meglepetések születtek, a Demokratikus Koalíció 16 százalékot, a Momentum közel tíz százalékot szerezve előzte meg az MSZP-t és a Jobbikot, utóbbi két párt így csak egy-egy képviselőt küldhet az EP-be. Az LMP a küszöb alatt maradt, a párt elnöksége lemondott.

Az EPP az élen Finnországban

A hivatalos eredmények szerint az Európai Néppárt (EPP) soraiban ülő KOK nyerte az EP-választást Finnországban, kicsivel több mint 20 százalékos eredményével 3 képviselőt küldhet az EP-be. A második helyen a Zöldeket képviselő VIHR futott be 15,9 százalékkal, ez 2 mandátumot jelent. Ugyancsak 2 mandátum a szocialista SDP-nek, a jobboldali PS-nek, illetve a konzervatív, de az EP szerint az ALDE-ba beülő KESK-nek. 1-1 mandátum jutott még az SFP-nek (liberális), illetve a VAS-nak (Egységes Európai Baloldal).

Vastaps és ujjongás a DK-nál

Ezt látni sajnos nem lehet, de hallani igen. A VIP szobából szűrődnek ki a hangok. Megvan a hivatalos eredmény, a DK 16,26 százalékon végzett. 23:30-kor lesz a sajtótájékoztató.

Ők lesznek a következő ciklus magyar EP-képviselői

Fidesz-KDNP:

  • Bocskor Andrea
  • Deli Andor
  • Deutsch Tamás
  • Gál Kinga
  • Győri Enikő
  • Gyürk András
  • Hidvéghi Balázs
  • Hölvényi György
  • Járóka Lívia
  • Kósa Ádám
  • Dr. Szájer József
  • Tóth Edina
  • Dr. Trócsányi László

DK:

  • Ara-Kovács Attila
  • Dr. Dobrev Klára
  • Dr. Molnár Csaba
  • Rónai Sándor

Momentum:

  • Dr. Cseh Katalin
  • Donáth Anna Júlia

MSZP:

  • Dr. Tóth Bertalan (ő korábban jelezte, hogy nem veszi át a mandátumot, Ujhelyi István áll a lista második helyén)

Jobbik:

  • Gyöngyösi Márton

Fekete-Győr András: Alázatosnak kell maradni!

Kiálltak a Momentum vezetői a pulpitusra, és a párt vezetői beszédekben értékelték az eredményeket, egészen más hangulatban, mint tavaly április 8-án, amikor a párt nem jutott be a magyar országgyűlésbe. Fekete-Győr András pártelnök öt számmal kezdte a beszédét:

  • 330 ezer magyar ember választotta a Momentumot.
  • Ez 9,7 százalékra volt elég.
  • 2, azaz két képviselőt küldhet a Momentum az Európai Parlamentbe.
  • 3, tavaly április 8. óta megtriplázta a szavazói számát. A 3 tovább azért, mert a Momentum lett a harmadik erő a magyar politikában.
  • Végül 52: ennyi százalékot kapott a Fidesz, ami azt jelenti, nem érték el a kétharmadot, és ebben a Momentum két mandátuma is szerepet játszott.

Fekete-Győr a kormányzó pártoknak nem szeretne gratulálni, miután önkormányzati dolgozókat utasítottak arra, hogy a kormánypárt mellett kampányoltak, ami szerinte a csalással egyenlő. A pártelnök visszautalt újra 2018. április 8-ára: azóta a közösség megduplázódott, a párt lett az egyetlen, amely a magyarok valódi problémáinak megoldását tűzte ki célul. Mostantól a Momentum a magyar egészségügy, oktatás és a megélhetés pártjává kell váljon – mondta Fekete-Győr, akit megszakított néha a skandálva ünneplő párttagság. Azonban azt is hozzátette:

Alázatosnak kell maradni, mert nem nyertünk, még mindig Orbán Viktor a miniszterelnök!

Dolgozni kell azért, hogy lebontsuk a félelem rendszerét – jelölte meg a feladatukat Fekete-Győr András. A közönségben egyébként feltűnt Szél Bernadett és Hadházy Ákos is, akik a tavalyi választásoknak még az LMP színeiben futottak neki, azóta viszont kiléptek a pártból, és most már a Momentum mellett kampányoltak.

Atrocitás!

Hülye nácik! Buktatok, mi? Faszszopók!

– hangzott el a Mi Hazánk központja előtt egy férfitől. Akiről nem derült ki, hogy ki, egyszerűen csak továbbsétált.

A párt egyébként – 99,9 százalékos feldolgozottságnál – 3,33 százalékot ért el, hamarosan megérkezik Toroczkai László pártelnök is, már nagyon várják.

Vágó Gábor: „Most addig látok előre, hogy sétálok egy nagyot”

Az LMP EP-listavezetőjével azután beszélgettünk, hogy a párt teljes elnöksége bejelentette a lemondását a választási kudarc után:

Az elmúlt napokban hogy érezte, benne volt ez az eredmény a pakliban?

Benne. Amikor elvállaltam az elsőséget, akkor tudtam, hogy ez benne van a pakliban.

Akkor nincs is teljesen elkenődve?

Nem vagyok, mert a politikai célt, hogy a klímaváltozásról beszéljünk, elértük. De azt, hogy ehhez nekünk adjanak mandátumot, nem sikerült. A hitelességi válságot nem tudta a párt megoldani, ez 2018 májusában keresendő, amikor az LMP harakirit hajtott végre a párt elit öngyilkos alakulatának vezényletével.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

De úgy érzi, hogy a klímaváltozás témájára rezonáltak a magyar szavazók?

Ezt mutatja, hogy mindegyik másik ellenzéki párt erről kezdett el beszélni, úgy, hogy nem is volt benne a programjukban. Egyértelműen ez lett a fő téma, a migráción kívül.

„Európa zöld lesz, vagy nem lesz” – virított az LMP plakátjain. Most akkor nem lesz Európa, vagy lesz, csak az LMP nélkül?

A zöldpártok előretörnek mindenhol a nyugat-európai országokban. Az európai zöld pártcsaládnak is át kell gondolni, hogyan tudja megoldani, hogy a kelet-közép-európai országokban nincs igazán átütő zöld siker. Mert ahhoz, hogy Európa magasra tartsa a zöld zászlót és egy igazi fordulat következzen be, nagy szükség lesz a Magyarországban, Lengyelországban és a Balti államokban működő zöld pártokra is.

Személyesen mi a további terve most?

Hogy sétálok egy nagyot.

És a séta után mit lát, fog indulni a tisztújításon, most, hogy lemondott a párt teljes elnöksége.

Most addig látok előre, hogy sétálok egy nagyot.

Föl tud innen állni az LMP? Fel lehet állni ekkora kudarcból?

A magyar zöldpolitikának van társadalmi támogatottsága, ez egyértelmű. 15 éve vagyok zöld, 10 éve veszek részt a pártpolitikában, és látom, hogy az embereken, hogy így gondolkoznak, így cselekszenek, így élik a mindennapjaikat. Most neoliberális pártokat támogattak, az ő szavazataikkal is jutottak mandátumhoz. Ez majd kiderül, hogy mennyire képesek a szlogenszerű ígéreteiket betartani.

A zöld fordulat nem inkább egy új branddel lenne elérhető, mint egy lejáratottal?

Nem tudom, nem a reklámértékről van itt szó, hanem a tartalomról. A tartalomnak megvan a szavatossága.

Az MSZP elnöksége értékeli a kialakult helyzetet

A Villányi úti pártközpontban komolyabbra fordult a helyzet, mint amire még kora délután számítottak. Az MSZP Tóth Bertalan által vezetett elnöksége zárt ajtók mögött értékeli a súlyos vereségként értékelhető helyzetet. Egyelőre senki sem nyilatkozik arról, hogy – az LMP-hez hasonlóan – lemondások vagy egyék következményei lesznek-e annak, hogy a párbeszédes közös lista a remélt három helyett minden valószínűség szerint csak egyetlen mandátumot tudott megszerezni, és messze alul maradt Gyurcsány Ferenc pártjával szemben. A szocialisták korábbi elnöke, Mesterházy Attila is irodaházban tartózkodik.

Ki kivel lesz Európában?

A Europe Elects térképre tette, hogy melyik országban melyik európai szövetséghez tartozó párt kapta a legtöbb szavazatot: sárgával a liberálisok (ALDE), kékkel a jobbközép (Európai Néppárt), vörössel a szociáldemokraták (S&D), feketével a nemzeti-konzervatívok (Nemzet és Szabadság Európája), sötétebb kékkel pedig a jobboldal (Európai Konzervatívok és Reformisták).

Donáth Anna még nem keres lakást Brüsszelben, Cseh Katalin az aktivistáknak köszöni a szereplést

Bár még hivatalos eredmény nincs, a Momentum eredményváróján többé-kevésbé elkönyvelték a kiszivárgott előzetes eredményeket. Fekete-Győr András pártelnök kérdésünkre elmondta, hogy még ma is volt egy depresszív órája, amikor úgy érezte, a Fidesz olyan szinten képes mozgósítani a táborát, hogy a Momentumnak végül nem jut mandátum, de ezt leszámítva végig bízott a sikerben, a két mandátum pedig végképp hatalmas eredmény. Fekete-Győr arról még nem akart beszélni, hogy az önkormányzati választási kampányukat mennyiben változtatja meg a várakozáson felüli jó szereplés, de szerinte tényként közölhető, hogy a Momentum a második legnagyobb ellenzéki párttá lépett elő, és arra számít, tovább fog nőni a taglétszám.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Cseh Katalint és Donáth Annát is sikerült újra megszólaltatnunk: utóbbi azért még nem venne mérget arra, hogy a második mandátum is megvan (vagyis az övé), de ha így lesz, akkor sem akar Brüsszelbe költözni, hanem minél hatékonyabb politizálást tűzne ki célul, a helyszíntől függetlenül. Cseh Katalin (aki nagyon köszöni a párt aktivistáinak a szereplést) azt mondta, hidat akarnak képezni a többi ellenzéki párt között, hogy a Fidesz 55 százalékát kellőképpen ellensúlyozni tudják és a legfontosabb kérdéseket is képviselhessék. Donáth Anna azt is mondta: ez az eredmény valójában sokkal több munkát jelent a jövőben, amit már holnaptól el is fognak kezdeni.

Weber a magas részvételnek örül

Az EP-választás legfontosabb fejleményének a magas részvételi arányt nevezte Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje. Az MTI idézi Webert, aki szerint az emberek részvétele a választáson azt jelzi, hogy az európai demokrácia él.

Saját pártja, a bajor Keresztényszociális Unió választási szerepléséről érkező részadatokat örömtelinek nevezte, de a CDU és a CSU összesítet eredményét csalódást keltőnek tartja. Így is a CDU-CSU szövetség Németország vezető Európa-párti ereje – jelentette ki.

A Német Szociáldemokrata Párt története leggyengébb eredményét érte el, az előző EP-választáson elért 27,3 százalékhoz és a 2017-es Bundestag-választáson szerzett 20,5 százalékhoz képest most 15,3 százalékot kaptak. Andrea Nahles, a párt elnöke ezt fájdalmasnak nevezte.

Németországban a választási részvételi arány 61,5 százalékra emelkedett az öt évvel ezelőtti 48,1 százalékról.

Hadházy: „Ma az igazság és a demokrácia veszített”

„Ma csak a kisebbik baj, hogy az ellenzéki pártok veszítettek. A nagyobbik baj, hogy az igazság és a demokrácia veszített a hazug és aljas heccpropagandával szemben” – írta vasárnap esti Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. Szerinte az ellenzéki pártok elfogadták a Fidesz játékszabályait és ezért szenvedtek vereséget.

Az ellenzéki képviselők azonban decemberben kijöttek az MTVA épületéből, majd az 5-5 kegyelemperc kivételével nem is mentek oda vissza. A nagyobb baj, hogy néhány kivételtől eltekintve többségük meg sem próbált ez ellen tenni. Emiatt ez az eredmény várható volt.

– fogalmazott.

A politikus szerint holnaptól nem elég az, hogy az ellenzék folytassa a tárgyalásokat, hanem szerveződni kell és valódi alternatívát kínálni a Fidesszel szemben.

Lazulós házibuliba torkollott a Kutya Párt eredményvárója

Legalábbis elsőre nem mondanánk meg, hogy egy pártrendezvényen vagyunk, ahol egy olyan választás eredményeire várunk, ahol eldől, kik ülhetnek be végül az Európai Parlamentbe. A résztvevők száma idő közben csökkent, de akik itt maradtak, remekül érzik magukat. A konyhában tócsni sül, a veranda kedélyesen beszélgető emberekkel van tele, az udvaron pedig van egy pavilon és pár sörpad.

Ami megkülönbözteti a dolgot egy igazi házibulitól, az a zene hiánya, hiszen a választási eseményeket azért itt is nyomon követik: a köztévé műsorát vetítik egy monitoron, így az egésznek olyan az összhatása, mint egy könnyed nyári meccsnézésnek.

A jelenlévő szimpatizánsok továbbra is biztosak a sikerben, azt azonban többen fájlalják, hogy a hivatalos eredményekre egészen 23.00 óráig várni kell.

A liberálisok a klímaváltozás és a tisztességes adóztatás megoldásáért fognak küzdeni

A liberálisok olyan közös érdekekért fognak küzdeni az új összetételű Európai Parlamentben, mint a klímaváltozás, a tisztességes adóztatás, a belső piac kiépítése, és a migrációs válság európai megoldása – jelentette ki Guy Verhofstadt, az európai liberális pártcsalád, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) elnöke, a pártcsoport listavezetője Brüsszelben vasárnap.

Verhofstadt az Európai Parlamentben (EP) rendezett eredményvárón elmondott beszédében úgy vélte, a választások megerősítették, hogy a liberális pártcsalád a mérleg nyelve lesz az Európai Parlamentben. Az elkövetkező öt évben feladata lesz a közös munka segítése, a megegyezés megtalálása Európa megreformálása, egy új Európa létrehozása érdekében, hogy az Európai Unió biztonságosabb, egészségesebb és virágzóbb legyen – fogalmazott.

Az EP este kiadott mandátumbecslése szerint a liberális frakciónak (ALDE) Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 102 mandátuma lehet, és ezzel a harmadik legnagyobb pártcsalád marad az uniós képviselőtestületben.

Jó a hangulat a Fidesznél, de nem kirobbanó

A Fidesz-KDNP ugyan magabiztosan nyert, a szavazatok abszolút többségét megszerezve, de mégsem kirobbanóan jó a hangulat a Bálnában. Az előrejelzések szerint négy mandátumot szerző DK-nál, és a két helyet megcsípő Momentumnál is nagyobb az öröm látszólag, amire az lehet a magyarázat, hogy a Fideszben mindent bevetettek a kampányban, mégsem közelítették meg a 60 százalékos eredményt, amiről többen suttogtak, mint áhított célról. Ehhez képest 55 százalék alatt maradt a Fidesz, ami egyébként még mindig hatalmas győzelem.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ennek megfelelően a fideszes holdudvart rejtő kordon mögött szolid, de vidám hangulat uralkodik. A fideszes politikusok pedig elégedetten nyilatkozgatnak, de a nagy szavaktól tartózkodnak.

Vihar előtti csend a DK-nál

De ennél több nem történik. A Demokratikus Koalíció néhány politikusa és a vendégek külön szobákban várják Dobrev Kláráékat. Az biztos, hogy komoly siker ez a nap Gyurcsány Ferencéknek, ha a kiszivárgott információk helyesek, akkor16,3 százalékkal a DK a második helyen végeztek, négy mandátumuk is lehet.

Lemond az LMP teljes elnöksége

Az eredményeket látva tartott az elnökség egy ülést, és teljes egyetértésben úgy döntöttek, hogy egységesen lemondanak – hangzott el az LMP sajtótájékoztatóján. Megköszönték mindenkinek, aki élt a szavazati jogával, és gratuláltak mindazoknak a képviselőknek, akik mandátumot nyertek az EP-ben. Egy pozitívumot el tudnak mondani, szerintük az LMP egy valódi sorskérdést állított a kampány központjába – a klímaváltozás kérdését –, amit sikerült is bevinniük a magyar közbeszédbe, de sajnos nem tudták szavazatokra váltani.

Demeter Márta szerint ki kell értékelniük, hogyan lehet a fontos üzeneteiket hatékonyabban eljuttatni az emberekhez.

Az első szó az alázaté, látszott, hogy a választók megbüntették az ellenzéki pártokat a 2018-as fiaskó miatt, így az LMP-t is

– mondta Vágó Gábor. Szükség van arra, hogy az ökopolitikai rendszerkritikát Magyarországon is sikerre vigyék, szerinte alaposan végig kell gondolni, hogy ezt hogy lehet ezt hitelesen átvinni.

Most ez nem sikerült, de aprólékos munkával le kell küzdeni a hitelességi válságot.

– fogalmazott.

A párt nem oszlik fel a kudarc után. Vágó úgy véli, hogy a nagy szavazóveszteség ellenére sem nullázódott le az LMP, továbbra is szükség van zöld alternatívára, csak most nem őket bízták meg ezzel a választók.

A Vágó Gáborral a lemondás után készített interjúnkat itt olvashatja:

Vágó Gábor: „Most addig látok előre, hogy sétálok egy nagyot”
Az elmúlt napokban hogy érezte, benne volt ez az eredmény a pakliban? Benne. Amikor elvállaltam az elnökséget, akkor tudtam, hogy ez benne van a
Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Nem biztos, hogy Szanyi Tibor lemarad Brüsszelről

Erről maga a politikus beszélt az Azonnalinak. Jelenlegi ismereteink – és a kiszivárgott adatok alapján – az MSZP-P listája mindössze egyetlen mandátumot fog szerezni. Papíron tehát Tóth Bertalan listavezetőé lenne, de ő már korábban bejelentette, hogy nem veszi át a mandátumot, tehát az továbbszállna a második helyen álló Ujhelyi Istvánra. Szanyi Tibor szerint azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis az egy darab mandátum inkább jolly jokerként működne, és a választmány döntene arról, hogy kinek adják. Elvben tehát Szanyi is megkaphatná.

Fotó: Bielik István /24.hu

Kelemen Hunor: Erős képviselete lesz az erdélyi magyarságnak

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a következő öt évben erős képviselete lesz az erdélyi magyarságnak az Európai Parlamentben. Ezt arra alapozza, hogy az egyik román közvélemény-kutató intézet exit poll felmérése 5,4 százalékot jelzett előre pártjának.

Az MTI idézi a pártelnököt, aki az RMDSZ kolozsvári székházában rendezett eredményvárón elmondta: 440-460 ezer szavazatot szerezhetett a szövetség, ami jelentősen meghaladja a korábbi EP-választásokon szerzett szavazatok számát, és a legutóbbi parlamenti választáson elért eredményükhöz hasonlít. Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselők fontos feladatának nevezte, hogy elfogadtassák a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

Jakab Péter: lehet, hogy kevesebb a szavazat, de ez nem azt jelenti, hogy kevesebb a jobbikos

Jakab Péter a Jobbik frakcióvezető-helyettese, és a párt EP-listájának harmadik helyezettje is megérkezett a képviselői irodaházba. A nem hivatalos eredmények szerint elképzelhető, hogy a Jobbik mindössze 7 százalékot kap, míg öt évvel ezelőtt ennek a dupláját, 14 százalékot értek el. A politikus úgy látja, hogy azóta a párt helyzete sokkal nehezebb, ellenszélben dolgoznak, a Fidesz minden létező eszközzel megpróbálta kivégezni a Jobbikot.

250 megnyert sajtóper van már a hátunk mögött, ez 250 Jobbik-ellenes hazugság. Továbbá van egy egymilliárd forintos Állami Számvevőszék által kiszabott büntetés, így lábbal kellett megvívnunk ezt a kampányt

– fogalmazott Jakab.

Fotó: Csanádi Márton /24.hu

A nem hivatalos eredményekről szólva azt mondta:

Lehet, hogy a szavazatok száma kevesebb, de ez nem azt jelenti, hogy kevesebb a jobbikos, csak azt, hogy ennyi embert tudtunk elvinni a szavazóurnákhoz.

Jakab megígérte:

Az önkormányzati választáson sokkal nagyobb támogatással fog rendelkezni a Jobbik.

Most az a fontos – tette hozzá – hogy megtalálják azt a receptet mind a 3200 önkormányzat esetében, ami elvezetheti őket a kormányváltáshoz, legalábbis helyi szinten.

Fagyos a hangulat az MSZP vezetésében

Információink szerint nagyon súlyos meglepetést okozott az MSZP vezetői körében a Párbeszéddel közös listájuk gyenge szereplése. A pártot tényleg meglepte, hogy a DK ekkora fölénnyel nyert a szocialistákkal szemben, és hogy néhol még a Kétfarkú Kutya Párt is több szavazatot kapott náluk. A pártvezetők és az eddigi uniós képviselők jelenleg arról tanácskoznak, hogy a várható egyetlen mandátumot ki kapja meg. A Szanyi Tibor által már korábban emlegetett vészforgatókönyv szerint ugyanis ebben az esetben újranyitják a kérdést, és külön döntést hoznak a bejutó személyéről.

Fotó: Bielik István /24.hu

S&D: Az Európai Néppártnak nincs többé ereje az EU vezetésére

Az európai parlamenti szociáldemokrata S&D képviselőcsoport vezetőjét, Udo Bullmannt idézi a Politico. Szerinte az emberek eredményt várnak az Európai Uniótól, és azt akarják, hogy lépjenek fel a klímaváltozás ellen. Szerinte az S&D készen áll a feladatra, az Európai Néppártnak viszont nincs többé politikai ereje az EU vezetésére. Új reformkoalícióra van szükség – jelentette ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik