Élő Belföld

Az MSZP egyhangú döntést hozott, a Jobbik megmagyarázta

Magyarországon részvételi rekorddal zárult európai parlamenti választás, amelyen a Fidesz a várakozásoknak megfelelően fölényes győzelmet aratott, a választók 52 százaléka szavazott a kormánypártra. Az ellenzéki oldalon annál nagyobb meglepetések születtek, a Demokratikus Koalíció 16 százalékot, a Momentum közel tíz százalékot szerezve előzte meg az MSZP-t és a Jobbikot, utóbbi két párt így csak egy-egy képviselőt küldhet az EP-be. Az LMP a küszöb alatt maradt, a párt elnöksége lemondott.

Magabiztos szocialista győzelem a portugáloknál

A szavazatok 33,8 százalékával a Szocialista Párt áll győzelemre Portugáliában 97,53 százalékos feldolgozottságnál.

Mögöttük 22,6 százalékkal a szociáldemokraták és 9,6 százalékkal a szélsőbaloldaliak végeztek.

Gyurcsány Ferenc: „Ez egy igazi örömünnep”

A legfontosabb kérdés eldőlt, az erősebb Európát akarók lesznek többségében. Olyanok, akik képesek az európai emberekre vigyázni

– kezdte Gyurcsány Ferenc a DK sajtótájékoztatóját. Szerinte a magas részvételnek világos az oka: az emberek erősebb Európát akarnak és az Európát bomlasztani akarók veszítettek.

Azok győztek, akik nagyjából úgy gondolnak, mint mi magunk is. Más a nyelvünk, más a kultúránk, de értjük egymást. Reméljük, hogy nem csak Európa, de Magyarország is erősebb lesz. Ez egy igazi örömünnep. történelmileg erre van szükség.

Fotó: Marjai János /24.hu

A kormánypárt győzelmét sosem tarotta kérdésesnek, mivel szerinte a Fidesz-KDNP megszállta a sajtót, ellenőrzi azt és nem tájékoztat, hanem hazudik.

Elmondta, hogy

tavaly áprilishoz képest a Fidesz elvesztett egymillió szavazót, a DK pedig megduplázta eredményét.

Nincs népünnepély a Fidesznél

A Fidesz eredményvárójának helyszínén egyébként sem jelent meg túl sok olyan szimpatizáns, aki nem a VIP-szektorba kapott meghívást, és még ez a nem túl népes sereg is hazaszivárgott Orbán Viktor beszéde után. Hiába beszélt a miniszterelnök „korszakos sikerről”, a fideszes politikusok pedig hiába mondták el a következő hetekben, hónapokban majd unalomig ismételt szöveget, hogy

rekordrészvétel mellett, rekordgyőzelem született

a Fidesz-szimpatizánsok mégsem kezdtek olyan nagy buliba a Bálnánál, mint az országgyűlési választási győzelem után egy éve.

A Kutya Párt felfüggeszti tagságát az Európai Parlamentben

Kovács Gergely pártelnök nyilatkozott nekünk a választási eredményekről. Hangsúlyozta, sajnálja, hogy végül nem tudtak mandátumot szerezni, de ez nem fogja kedvüket szedni.

Most pihenünk egy kicsit, elmegyünk nyaralni, aztán csináljuk ugyanazt, mint eddig. Tudom, hol rontottuk ezt el, az a 4 millió forint már lehet, hogy túl sok volt a kampányra, legközelebb biztos, hogy kevesebbet költünk. Illetve azt észrevettem, hogy ahol csináltunk buszmegállót, ott 1 százalékokkal több szavazatot kaptunk, mint az olyan helyeken, ahol nem csináltunk semmit, így a jövőben már ezzel az összefüggéssel is tudunk számolni. A tagságunkat mindenesetre felfüggesztjük az Európai Parlamentben.

A párt elnöke nagyon sajnálja az LMP mélyrepülését, mint elmondta, valahol várható volt egy ilyen kimenetel a párt előző egy évben bemutatott ámokfutása után, de az eredmény ettől függetlenül meglepte. Gyurcsány Ferenc és a DK tarolását pedig szürreálisnak nevezte, és nem gondolja, hogy ez egy jó üzenet a jövőre nézve.

Most egy kicsit háttérbe vonulnak, próbálják kipihenni a kampányt, de aztán folytatják azt a közösségi munkát, ami eddig is jellemző volt rájuk. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy terveznek indulni az önkormányzati választásokon is, de azt már most kizárta, hogy bárkivel is összefogjanak.

Nyilván nem fogunk tudni mindenhol jelöltet állítani, inkább azokra a helyekre koncentrálunk, ahol vannak passzivistáink és van olyan emberünk, akit már régóta ismerünk, megbízunk benne és tudjuk, hogy alkalmas lehet a feladatra.

A korábban beharangozott buli közben már be is indult, egymás után pörögnek Krúbi, Dé:Nash, illetve a Bëlga ikonikus slágerei.

A liberálisokhoz küldik a legtöbb embert a csehek is

Hat mandátumot szerzett az ANO Csehországban, ezzel az ALDE kapja meg a legtöbb cseh képviselőt. Az európai konzervatívokhoz (ECR) 4 cseh politikus ülhet be, az Európai Néppártba pedig három. A Kalózpárt ugyancsak nyert három mandátumot, de azt még nem tudni, hogy ők melyik frakciót választják. Az viszont biztos, hogy a jobboldali ENF-frakcióba négy cseh képviselő is beülhet az SPD és a KDU révén.

Szijjártó: Holnap már kőkemény viták kezdődnek

Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor beszéde után. A miniszter a miniszterelnököt visszhangozta: a bevándorlás teljes megállításáról, a keresztény kultúra megvédéséről és az erős nemzetállamok szükségességéről beszélt. Szerinte ezekről „már holnap kőkemény viták kezdődnek”, nem csak a Néppártban (EPP), hanem egész Európában. Ezek a viták nem csak személyi jellegűek lesznek – itt a miniszter nyilván a jövendőbeli Európai Bizottsági elnök személyére utalt –, hanem arról is szólnak majd, hogy merre mozduljon az Unió.

Az EPP legsikeresebb tagpártja bevandorlásellenes

– jelentette ki  Szijjártó, utalva a Fidesz nagyarányú győzelmére. Szerinte ebből az EPP-nek is le kell szűrnie a konklúziókat.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Egy hajszálnyival nyert az ALDE Luxemburgban

Éppen hogy csak sikerült beérnie az első helyre a liberális DP-nek Luxemburgban, miután a szavazatok 21,4 százalékát szerezte meg. A második helyen álló néppárti CSV ugyanis 21,1 százalékot szedett össze. Mögöttük a zöld frakcióban helyet foglaló Déi Gréng szerepel, őket pedig a szocialista LSAP követi.

Szlovákiában a liberálisok örülhetnek

A két liberális párt szövetsége, a PS-Spolu nyerte a szlovák EP-választást 20,1 százalékkal, ezzel négy mandátumot szereztek.

A voksok 15,7 százalékát kapta a Irány – Szociáldemokrácia nevű párt, így három jelöltet juttattak ki Brüsszelbe, a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt pedig 12,1 százalékon zárt. Ők két mandátummal gazdagodtak, ahogy a Szabadság és Szolidaritás is.

Az MSZP elnöksége egyhangúlag úgy döntött, nem mond le

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke tartott sajtótájékoztatót az EP-választás eredményének kihirdetése után. Az MSZP és a Párbeszéd közös listája nagyon gyengén szerepelt, csupán egy EP-mandátumot szerzett, mert mindössze 6,7 százalékos támogatottságot ért el a vasárnapi választáson.

Fotó: Bielik István /24.hu

Tóth gratulált az „ellenzéki házi verseny győztesének a DK-nak” és Momentumnak, de azt is leszögezte, hogy választást a Fidesz nyerte meg. Az MSZP elnöke arról beszélt, hogy decemberben elindult egy ellenzéki együttműködés, amire most is nagyon büszke. Több városban létrejött, működik az együttműködés,

Ott olyan eredmény született, amely reményt ad a NER lebontására. Ez olyan eredmény, amit az MSZP elnöksége vállal, ezért egyhangúlag úgy döntött, nem mond le, hanem azon küzd, hogy az önkormányzati választáson minél több helyen érjenek el fordulatot.

Tóth azt hangoztatta, hogy nincs harag az ellenzéki pártokkal szemben, most már az őszi eredményekre koncentrálnak, az eredményhez szükség van az MSZP-re. Kudarc, de nem adjuk fel, küzdenek a NER lebontásáért, és azért hogy az ország felszabaduljon, és az a sok millió állampolgár megkapja azt a lehetőséget, hogy ebben az országban boldoguljon.

Az MSZP-s politikus elmondta, hogy az egy EP-delegált személyéről jövő szombaton hozzák meg a döntést azz MSZP választmányában. Az biztos, hogy a küldött nem ő lesz.

13 százalékkal verték a Néppártot a spanyol szocialisták

95 százalékos feldolgozottságnál az látszik, hogy a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége 32,9 százalékkal győzött az EP-választáson a 20,1 százalékos Néppárt előtt csakúgy, mint az egy hónappal ezelőtti spanyol parlamenti választáson.

Az exit pollokhoz képest gyengébben teljesített a jobbközép Polgárság Párja, a szélsőjobboldali VOX pedig 6,5 százalékon zárt, ami szintén jóval rosszabb eredmény a parlamenti választásokon elért több mint 10 százalékhoz viszonyítva.

A Jobbik vezetősége villámgyorsan lezavarta a magyarázkodást, majd elviharzott

Miután a Jobbik óriási vereséget szenvedett az EP-választáson, Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője, egyben a párt EP-listavezetője és Jakab Péter frakcióvezető-helyettes tartott villámgyors sajtótájékoztatót.

Jakab megköszönte mindenkinek, aki a Jobbikot támogatta, szerinte ugyanis ez ma egyáltalán nem veszélytelen dolog. Sokan az állásukkal játszottak azzal, hogy kiálltak a párt mellett – mondta. Az ellenzéki politikus ezután megismételte, amit már korábban elmondott, nevezetesen, hogy a párt a legnehezebb évén van túl, ám ennek ellenére a Fidesznek nem sikerült elsöpörnie őket.

Az önmagában győzelem, hogy a párt él és küzd. Valójában sokkal kevesebben mentek el, mint ahány jobbikos van. Nem hátrálunk, és megújulva térünk vissza az önkormányzati választásokra, ahol a Fidesz képébe fogunk röhögni

– jelentette ki.

Fotó: Csanádi Márton /24.hu

Gyöngyösi Márton szintén köszönetet mondott. Ő is arról beszélt, milyen nehéz volt a Jobbik számára az elmúlt egy év.

De kiemelte:

EP-mandátumot nyert a Jobbik, és a párt alternatívát kínál Orbán Viktorral szemben.

Ezután Gyöngyösi és Jakab megköszönte a részvételt, majd szélsebesen elviharzott, meg sem várták, hogy az újságírók kérdéseket tegyenek fel. Gyöngyösi korábban arról beszélt, hogy a belső méréseik szerint várhatóan 14 százalékot fognak kapni az EP-választáson.

Gyöngyösi Márton: A populisták csak a kutatásokat nyerik meg
A Jobbikban úgy látják, Magyarországon már szalonképesek, Európában viszont még küzdeniük kell ezért. Listavezetői interjú Gyöngyösi Mártonnal, aki a pártszakadást pozitív fejleménynek tartja, és nem idegesíti magát azon, hogy Európában azok a pártok jönnek fel, amilyen a Jobbik már nem akar lenni.

Liberális győzelem Észtországban

A liberális ALDE frakciót képviselő, furcsa nevű R párt nyerte a legtöbb szavazatot Észtországban, de csak 3 százalékponttal maradt le tőlük a szocialista SDE. A harmadik helyen a szintén ALDE-s és szintén furcsa nevű K áll, a negyedik helyen az előbbieknél nem szokványosabb I, amely az EPP sorait erősíti.

Populisták sikere Csehországban

Andrej Babis miniszterelnök populista pártja, az ANO 2011 lett az első 21,2 százalékkal Csehországban. A második helyre a Polgári Demokrata Párt ért oda 14,5 százalékkal, a dobogó alján pedig a régi baloldal helyére kerülő Kalózpárt végzett 14 százalékkal.

Vas a legfideszesebb megye

Messze Budapesten szerepelt a leggyengébben a Fidesz-KDNP az országból, derül ki a megyénkénti összehasonlításból. A listában külön feltüntetett fővárosban 281 004 szavazatot kaptak a kormánypártok. A megyék közül egyedül Csongrádban volt 50 százalék alatt a Fidesz-KDNP: 49,32 százalékot értek el.

Két megye van, ahol 60 százalék felett teljesítettek a kormánypártok: Szabolcs-Szatmár-Beregben 60,66%-ot, Vasban 61,03%-kot kaptak.

A DK minden megyében második tudott lenni, legjobb eredményét Budapesten érte el (19,78%), utána Komárom-Esztergomban (19,65%). Leggyengébben Vasban teljesített a párt 13,03 százalékkal, de Csongrádban, Bács-Kiskunban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Győr-Moson-Sopronban is 14 százalék alatt maradt.

Orbán szövetségese győzött Szlovéniában

98,26 százalékos feldolgozottságnál szavazatok 26,48 százalékával a Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt nyerte a szlovén választást, ezzel három mandátumot szerzett az Európai Parlamentben.

Egyaránt két helyet nyertek a Szociáldemokraták és Marjan Šarec pártja, a szlovén kormánykoalíció legerősebb tagja, az LMŠ, valamint egy mandátuma lett a liberális Új Szlovénia – Kereszténydemokraták nevű pártnak.

Orbán három feladatról beszélt

A bevándorlás teljes megállítása egész Európában, a nemzetek Európájának képviselete, és a kétezer éves keresztény értékek megvédése – a rövid győzelmi beszédet tartó Orbán Viktor szerint ennek a három feladatnak a végrehajtására kaptak felhatalmazást a szavazóktól.

Orbán: Korszakos győzelmet arattunk

Rekordrészvétel mellet rekordgyőzelem

– értékelt Orbán Viktor. Azzal folytatta, hogy „a népvándorlással és a migrációval új korszak kezdődött az európai politikában”, ezért „korszakos győzelmet arattunk”.

Üdvrivalgás fogadta a választási eredményeket Rákosrendezőn

Hatalmas az öröm a Kutya Pártnál, mert bár mandátumot végül nem szereztek,  az elért 2,63 százalékos eredménnyel rendesen túlszárnyalták a tavalyi országgyűlési választásokon elért 1,7 százalékot. A saját teljesítményük mellett talán az LMP katasztrofális szereplése váltotta ki a a legnagyobb visszhangot, de ez persze nem fogja letörni senki jó kedvét. Éjszakába nyúló bulira van kilását.

Az LMP-nél gyorsan kiürült a hajó a lemondás után

Érthető okokból nincs túl nagy bulihangulat a Fortuna-rendezvényhajón. Miután az LMP elnöksége bejelentette a lemondását a választási kudarc miatt, Vágó Gábor adott egy-két rövid interjút, aztán gyorsan el is tűnt mindenki. Az újságírók is sorban elindultak hazafelé.

Exit poll: Salvini pártja győzött Olaszországban

A Rai/Opinio exit pollja szerint Matteo Salvini belügyminiszter pártja, az Északi Liga nyerte 27-31 százalékkal az EP-választást. Második 21-25 százalékkal a Demokrata Párt, harmadik 18,5-22,5 százalékkal az 5 Csillag Mozgalom lett az előrejelzések szerint.

Olvasói sztorik