Belföld

„Ott van nála a káposzta” – megdöbbentő fejlemények a bundabotrányban

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 04. 11. 19:40

A hangfelvételek ismertetésével és az ügyészi vádbeszéddel folytatódott az elmúlt évtizedek legszövevényesebb fogadási csalási ügye szerdán, a Pesti Központi Kerületi bíróságon. A vád szerint  K. Z. -vel és L. M. -el kapcsolatban álló vádlottak 2012. második  felében megállapodtak egymással, hogy haszonszerzés céljából labdarúgó mérkőzések eredményeinek jogellenes befolyásolására törekednek úgy, hogy játékosoknak és játékvezetőknek pénzt ajánlva manipulálják a találkozókat, melyekre egy Kínainak hívott ember segítségével Ázsiában működő online fogadóirodáknál fogadásokat kötnek.

A szerdai tárgyaláson kiderült, hogy összesen 1115, kizárólag mérkőzés manipulációval kapcsolatos beszélgetést rögzítettek a hatóságok két és fél hónap alatt.

Ám egy sem volt, amikor K.Z vagy L. M. lett volna a vonal egyik felén. Ennek az volt az oka, hogy a lebukás veszélye miatt nem telefonon, hanem személyesen igyekeztek megbeszélni a dolgokat. A vádirat 14 pontja 13 mérkőzést tartalmaz, azonban a nyomozás során még 22 élvonalbeli U19-es, egy Liga kupa, valamint cseh és szlovák meccs manipulálása is terítékre került. A mérkőzések közül kiemelkedett a 2013. májusában lejátszott Debrecen- Kecskemét (4-4)  U19-es találkozó. A buliban a két csapat több játékosa valamint a három bíró is benne volt. De megérte tutira menni, az ügyben részt vevők ugyanis 60 ezer eurót kaszáltak ezen a találkozón.

A későbbi fogadási csalások is óramű pontossággal működtek: S. L. fő feladata volt többek közt a fogadásokat kötő személyekkel való kapcsolattartás, a vesztegetési pénzek összegének meghatározása, valamint annak megszervezése, hogy a csalásban részt vevők megkapják a pénzt. T. N elsősorban a közvetítőkkel, a játékosokkal valamint a játékvezetőkkel tartotta a kapcsolatot. Emellett kidolgozta és megszervezte a vesztegetés részleteit. M. Zs. és G. Z. feladata volt többek közt a játékosoknak való jeladás. Ez azért lényeges, mert ebből tudták meg a focisták, hogy élesítve van a fogadás, azaz a meccsen a korábban megbeszélt eredménynek kell születnie. A vádbeszéd szerint K. Z. és L. M. feladata volt, hogy anyagi eszközöket biztosítson a manipulációk megvalósításához, de közreműködtek a fogadások jóváhagyásában is.

A többórás vádbeszédből megtudtuk, hogy annak idején D.M. P. Sz.-el vette fel a kapcsolatot azzal a céllal, hogy megpróbálják manipulálni a Fradi-Siófok összecsapást. De kiderült többek közt az is, hogy S. L., T.N. és L. M. és K.Z. még arról is megállapodott, hogy miként írják majd jóvá a bűncselekményből származó nyereséget a bűnszövetségi tagok és a segítők között. Úgy állapodtak meg, hogy a nyereség és a veszteség, amely nem tartalmazta a vesztegetés költségeit, ötven százalékát négyen osztják el, míg a másik fele a fogadásaikat Ázsiában, online fogadóirodákban megtevő Kínai kapja.

Kiderült, hogy a bűnszervezet tagjai átlagosan 40.000 eurót játszottak meg az ázsiai hendikepes online fogadásokon. A játékosoknak járó vesztegetési pénzt S. L. biztosította. Ha minden flottul ment, akkor a „vezéreknek” fejenként 7200 euró volt a tiszta nyereségül egy negyvenezer eurós fogadás esetén.

A titkos adatszerzések során rögzített hangfelvételekből számos más érdekesség is kiderült. Ilyen például, hogy L.M.-nek “A Másik” volt a telefonban használt neve. Egy másikból pedig az derült ki, hogy  K. Z. szerint “gáz lesz” abból, ha az egri focisták nem a kérésnek megfelelően hozzák le a Honvéd elleni találkozót. Ebben az esetben ugyanis vissza kell adniuk a Pápa elleni meccsért kapott pénzt. A 2013 május 31-én délután rögzített beszélgetésben pedig S.L. arról tájékoztatta a másodrendű vádlottat, hogy:

„Ott van nála a káposzta” – vagyis a pénz, és azt oda adná. De megbeszélték azt is, hogy M. Zs. fog érte menni este hatra a Dalnoki akadémiára. Egy másik telefonáláskor pedig S.L. azt közölte T. N.-el, hogy 77 ezer eurót tettek fel a Debrecen – Kecskemét meccsre, és 1,8-as odds mellett 60 ezer eurót nyertek.

Semmilyen kényszer intézkedés hatálya alatt nem áll. A törvényi lehetőséggel és, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a távollétében folyjon az eljárás. Dolgozik, él, mozog

– mondta Nagy Gábor az első rendű vádlott ügyvédje, hozzátéve, hogy a mostani esetek hasonlóak a korábbiakhoz, amelyben már ítélet is született. Letöltendő börtönbüntetést eddig még senki nem kapott. A legnagyobb csibészek is megúszták egy felfüggesztettel, 150-160 ezre pénzbüntetéssel, illetve vagyonelkobzással. Korábban a Nemzeti Sport részletesen is írt erről.

A vádlottak többségének óriási szerencséje van. Az új BTK. ugyanis 2013. július elsején lépett hatályba, tehát a tett elkövetésekor még a mainál kevésbé szigorú szabályok vonatkoztak rájuk. A szigorítások miatt ma már lényegesen súlyosabb bűncselekmények szerepelhetnének a vádiratban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.