Belföld
Budapest, 2015. július 1.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által szervezett magyar-szerb üzleti fórumon a fővárosi Kempinski Hotel Corvinus szállodában 2015. július 1-jén.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Bepöccent cikkünkre a külügy botránycége, ám ettől még nincs igaza

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2017. 07. 03. 15:43

Korábban a témában:

Miután – a múlt évhez hasonlóan sok tízezer magáncéggel és sok száz állami céggel szemben – az idén sem hozta nyilvánosságra határidőig beszámolóját a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt álló állami cég, az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., majd saját ígéretét is megszegte, a két, milliárdos húzással megszépített mérlegét boncolgató cikkünk után azért levelet küldött szerkesztőségünkhöz. Voltaképpen azt nehezményezik, hogy elkendőzött veszteségről írtunk a cikkünkben. Meg arról, hogy meglehetősen jól lehet keresni a cégnél, a közel száz alkalmazott átlagosan havi durván nettó 500 ezer forintot visz haza.

Levelükben azt állítják, hogy

a sajtóban megjelenő álhírekkel szemben a Magyar Nemzeti Kereskedőház soha nem termelt veszteséget.

Akkor íme a számok. A 2012 végén létrehozott kereskedőház adózott eredménye így alakult az évek során:

  • 2012: 9,3 millió forintos veszteség,
  • 2013: 132,8 millió forintos veszteség,
  • 2014: 2,3 milliárd forintos veszteség,
  • 2015: 5,99 milliárd forintos veszteség,
  • 2016: 169 millió forintos nyereség.

Ráadásul, mint beszámoltunk róla, a tavalyi nyereség jelentős részben annak köszönhető, hogy a felügyelő minisztérium egy közszolgáltatási szerződést kötött a kereskedőházzal, ennek részleteit viszont a cég beszámolója nem tárja fel. Ahogyan azt sem lehet pontosan tudni, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó faktorház mennyi pénzt is fizetett a kereskedőháznak tavaly egy Orbán Viktorhoz köthető cég tartozásának átvállalása, megvásárlása után. (Erről részletesebben és a botrányokról kicsit bővebben ezen korábbi cikkünkben írtunk.) De árulkodó a kiegészítő melléklet egyik sora, amelyből az a következtetés vonható le, hogy pár milliárd forint folyhatott be ebből a két tételből tavaly a kereskedőházhoz.

Vagyis, ahogy írtuk, ezen két, az alaptevékenységet torzító tételt kiszűrve oda juthatunk, hogy noha a kimutatott eredménynél nyereség van, az alapfolyamatokból mégiscsak milliárdos veszteség következne. Ezt segít elkendőzni a minisztériumi közszolgáltatási szerződés, amelynek köszönhetően a minisztérium költségvetésében keletkezik egy lyuk – de annak pontos mértékét megállapítani aligha lehet kívülről.

Az MNKH a “Kereskedőház a magyar vállalkozók sikeréért dolgozik” című levelében bizonygatja még, hogy állami szolgáltatást végeznek, a költségek nála jelentkeznek, a profit meg a magyar kkv-knál. Ők segítik a kkv-kat kilépni az exportpiacokra.

Azt, hogy az MNKH megfelelően használja fel a forrásait, a tavalyi mérlege is tökéletesen mutatja.

Szerintük

a Kereskedőház munkájának eredményességét igazolja, hogy tavaly és tavalyelőtt is exportrekordot ért el a magyar gazdaság, és ebben a sikerben a Kereskedőház munkája is benne van.

Nem vitatjuk, hogy a kereskedőház munkája benne van a kivitelben (cikkeinkben ennek ellenkezőjét nem is állítottuk, csak a mérlegét néztük és boncolgattuk), ám arról megfeledkezik említést tenni az állami cég, hogy a felívelő nemzetközi gazdasági konjunktúrára rákapaszkodó magyar gazdaság teljesítményét inkább meghatározzák a nagy itteni exportőr vállalatok.

Így az az exportrekord, amiben saját teljesítményét látszik igazolni az MNKH, alighanem jobban köszönhető például az Audinak, a Mercedesnek, a Boschnak, a Flextronicsnak, a Samsungnak, a Magyar Suzukinak, vagy éppen a Molnak, a Richternek, mint bármely olyan magyar kkv-nak, amelyiknek az MNKH segített külföldi vevőt találni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

FC Porto coach Jose Mourinho smiles during his press conference, 25 May 2004 at the press center of the the Arena AufSchalke stadium in the western town of Gelsenkirchen, one day before the Champions' League footbal final opposing French AS Monaco football team to Portugal's FC Porto.     AFP PHOTO  MIGUEL RIOPA (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.