Gazdaság

A külügy cége és az Orbán rokonaihoz kötődő vállalat is titkolózik a tavalyi évéről

magyar nemzeti kereskedőház (magyar nemzeti kereskedőház)
magyar nemzeti kereskedőház (magyar nemzeti kereskedőház)

Háromszor is nagy botrány kerekedett a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. körül.

  1. Amikor 2015-ben a Quaestor-csoport bedőlését elindító Quaestor Hrurira-öncsődbejelentés előtti utolsó pillanatban az MNKH kivette pár milliárd forintját a Quaestorból.
  2. Tavaly nyáron, amikor kiderült, hogy a kereskedőházakat, kirendeltségeket világszerte nagy ütemben nyitó, 2012-ben indult állami cég hatalmas, 6 milliárdos veszteséget hozott össze 2015-ben.
  3. Amikor a nagy veszteség boncolgatásakor napvilágra jutott, hogy az állami cég Orbán Viktor rokonaihoz köthető vállalkozással üzletelt, és ráfaragott: 3,2 milliárdos tartozást halmozott fel vele szemben a magáncég. A Cider Alma Kft. által összefogott cégcsoportban több pozíciója volt a miniszterelnök sógorának, az egyik leányvállalatot pedig Orbán unokaöccse vezeti, írta akkor a 444.hu. Kiderült az is, hogy a magáncég tartozását az Orbán jó barátjaként elkönyvelt Mészáros Lőrinchez köthető Hórusz Faktorház fizette ki.

Most pedig úgy fest, itt a negyedik, magyarázkodásra okot adó eset.

Az állami cégnek – az összes, több tízezernyi magáncéghez hasonlóan – múlt szerdáig, május 31-ig nyilvánosságra kellett volna hoznia a beszámolóját a tavalyi gazdálkodásáról. Azonban az MNKH Zrt. ezt lassan egy héttel a határidő lejárta után sem tette meg.

Mi a retorzió, hogy nem tartották be a határidőt?

Igazából egy ejnye-bejnyével megúszható, ha egy cég nem teszi közzé a mérlegét és eredménybeszámolóját a május 31-i határidőig. Először az adóhatóság 30 napos határidővel hiánypótlásra szólítja fel a vállalkozást, és ha nagyon szigorú, úgy félmillió forintra is megbírságolhatja a mulasztó céget. Ha ezt a határidőt sem tartja be, akkor duplázódhat a büntetés, és 60 nap van a mulasztás pótlására. Ha ezt sem tartja be, akkor már komolyabb szankciók élesednek – a részletekért ide kattintson.

Igaz, tavaly is bő két és fél hónapot késett a dokumentumok beadásával és közzétételével (az Igazságügyi Minisztérium ingyenes céginformációs szolgálatának honlapján megtalálhatók a beadott dokumentumok, de cikkünk megjelentetésekor a legfrissebb a 2015-ös mérleg és eredménybeszámoló). Aztán amikor a Világgazdaság akkori újságírója, Máriás Leonárd felfedezte a tekintélyes veszteségről számot adó dokumentumokat, és arról be szeretett volna számolni, az elterjedt hírek szerint az újságnál nem hagyták ezt neki. Helyette egy-két nappal később terjedelmes, a sikereket hangsúlyozó interjút közölt a Világgazdaság a cég vezérigazgatójával. A lap visszautasította, hogy cenzúra lett volna. (Az ügyet részletesen az Átlátszó dolgozta fel.) Nem árt felidézni: bő egy hónappal később a Világgazdaságot is kiadó Mediaworks bezárta a Népszabadságot, és a kiadót megvette az Opimus tőzsdei részvénytársaság, amelyet már akkor is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe soroltak, az idén tavasszal pedig hivatalossá is vált ez.

Megkerestük mind az MNKH Zrt.-t, mind a felügyelő szervet, a Szijjártó vezette minisztériumot, hogy miért késlekedik most is az állami cég. A tárca nem válaszolt, csak a cég, de az is szűkszavúan:

Az MNKH Zrt. 2016. évre vonatkozó beszámolójának közzététele technikai okok miatt több időt vesz igénybe, ám rövid időn belül elérhető lesz. A NAV felé az MNKH küldött ennek kapcsán halasztási kérelmet.

Még egy csavart ad a történetnek, hogy egyelőre a Cider Alma Kft. sem hozta nyilvánosságra a dokumentumokat a tavalyi gazdálkodásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik