Belföld
magyar nemzeti kereskedőház (magyar nemzeti kereskedőház)

Elkendőzött veszteség a külügy botrányos cégénél

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2017. 06. 29. 20:34

Korábban a témában:

Két ügyes, milliárd forintokban mérhető húzás segített a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt álló állami cégnek, az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek, hogy két pocsék év után ne kelljen veszteséget kimutatnia.

Ahhoz azonban, hogy jobban meg lehessen ítélni, hogyan sáfárkodott a közpénzzel a botrányokba keveredett cég, érdemes megtisztítani ettől a két tételtől a mérlegét – így pedig elkeserítő kép tárul elénk. (A botrányokról a pár héttel ezelőtti cikkünkben olvashatnak.)

A 2012 végén alapított MNKH bőven a törvényes határidőt túllépve, – első ígéretét is megszegve – négy héttel annak lejárta után hozta nyilvánosságra a tavalyi évi gazdálkodásáról szóló beszámolóját. A minden addigi évében veszteséget, sőt, egyre növekvő mértékű veszteséget produkáló (2015-ben már 6 milliárdra rúgott a mínusz) állami cég 2016-ra csaknem 170 millió forintos nyereséget mutat ki. Ha azonban megnézzük a gazdálkodást részleteiben bemutató kiegészítő mellékletet, szembe tűnik a két, a kimutatott eredményt igencsak megszépítő tétel.

A Szijjártó Péter vezette minisztérium és az általa felügyelt állami cég kötött egymással tavaly egy közszolgáltatási szerződést. Ennek mibenlétéről vajmi kevés fogódzót nyújtanak a most közzétett dokumentumok, jóformán pont a lényeg nem derül ki, az áll bennük, hogy

meghatározott feladatok ellátására

kötötték a kontraktust, és hogy

a közszolgáltatási szerződés alapvető célja a szakmai feladatok finanszírozása.

A másik combosabb tételt egy tavaly kibukott botránnyal kapcsolatos összeg teheti ki.

Egy éve derült ki, hogy az Orbán Viktor rokonaihoz köthető Cider Alma Kft.-vel kötött szerződést a kereskedőház, ám a Cider Alma nem fizetett, 3,2 milliárd forinttal lógott a kereskedőháznak. Ekkor bejött a képbe Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc, akinek az érdekeltségébe tartozó egyik követeléskezelő cég, a Hórusz Faktorház kifizette a kereskedőház felé az Alma Cider tartozását. Ennek a pontos összegét nem lehet tudni, de a faktorpiacon az adósság 70-80 százalékáért szoktak elmenni az átvállalt kötelezettségek. Ha itt is így volt, akkor ez alapján valahol 2 milliárd forint körüli összeg üthette a kereskedőház markát Mészárosék jóvoltából, ez az összeg a dokumentumok tanúsága szerint tavaly folyhatott be a kereskedőházhoz.

Annak a pontos összege sem derül ki, hogy a minisztérium mennyit fizet az MNKH-nak a közszolgáltatási szerződés keretében, de árulkodó egy sor. Az értékesítés nettó árbevételét szétbontva a szolgáltatás soron durva ugrás látszik, márpedig ez a két, fent említett tényező 2015-ben nem volt, tavaly pedig igen. Szóval nem egészen 340 millióról 5,56 milliárdra nőtt meg a szolgáltatási bevétele az állami cégnek.

Noha a pontos összeget nem tudjuk, mégis ez alapján könnyen lehet, hogy a minisztériumi apanázs és a Mészáros-féle cégtől beérkezett tétel összesen pár milliárd forintra rúghat.

Vagyis ezen két, az alaptevékenységet torzító tételt kiszűrve oda juthatunk, hogy noha a kimutatott eredménynél nyereség van, az alapfolyamatokból mégiscsak milliárdos veszteség következne. Ezt segít elkendőzni a minisztériumi közszolgáltatási szerződés, melynek révén a minisztérium költségvetésében keletkezik egy lyuk – de annak pontos mértékét megállapítani aligha lehet kívülről.

Három további dolog is érdekesnek tűnik még.

  1. Az egyik, hogy a kereskedőház bankbetétben tartott pénzállománya egy év alatt 3-ról 7,2 milliárd forintra hízott – ebben is lehet szerepe a fent taglalt két tételnek. És milyen furcsa egybeesés: a kereskedőháznak idén év végéig kell visszafizetnie a Szijjártó-féle minisztérium felé a három éve kapott 5 milliárdos kölcsönt.
  2. A másik, hogy a cég a lejárt követelésekre 565 millió forintos értékvesztést számolt el – lényegében ekkora követelésükről gondolják azt, hogy soha nem jutnak hozzá. Ez óriási tétel, azt is nézve, hogy a megelőző évben hasonló okból 220 milliós értékvesztést nyelt be.
  3. A harmadik, hogy meglehetősen jól lehet keresni a kereskedőháznál (96-an dolgoztak ott tavaly). Fejenként átlagosan havi bruttó 754 ezer forintot kaptak a munkatársak, ez nettóban durván havi 500 ezerre jön ki.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.