Belföld

Íme az ember, aki megjósolta az őszödi beszédet

Szentmihályi Szabó Péternek hívják. Ismerkedjünk meg vele!

Kedves olvasók, ismerjék meg az embert, aki megjósolta az őszödi beszédet, vagyis annak kiszivárgását és következményeit. Szentmihályi Szabó Péternek hívják. Nem véletlenül ismerős önöknek a neve: író, költő, harmincegy éve József Attila-díjat is kapott. Nem? Sci-fi regényeket is írt. Semmi? Volt MIÉP-jelölt, publikál a Demokratában, a Magyar Fórumban, fel-feltűnik az Echo TV-ben, rovata van a Hírlapban. Így sem? A nyáron felkérték, hogy legyen olasz nagykövet. Végül nem lett az. Na, így már megvan, ugye?

A fenti hír egyrészt az idei év talán legviccesebb politikai sztorija volt, másrészt elég rémisztő betekintést nyújtott abba, hogy zajlanak a kormány közelében a személyi döntések. Szentmihályit minden olasztudás híján kérték fel, ki tudja, miért és kinek a kezdeményezésére; a fenti rezümé mindenesetre nem éppen azt sugallja, hogy a művész úr bármikor könnyen berendezkedik a nemzetközi kapcsolatok építésébe. Végül visszadobta a felkérést, bár hangsúlyozta, hogy az antiszemita megnyilvánulásait és az egykori kommunista kötődését hangsúlyozó vádak alaptalan rágalmak. Van egyébként egy hetvenes években íródott, tehát teljesen komoly Nyers fohász a kommunizmushoz című verse, ami így kezdődik: Hol késel, kommunizmus, / boldogságom, tiszta szerelmem?

Ami biztos: Szentmihályinak most kötete jelent meg, állami hátszéllel, a Zrínyi Kiadó gondozásában, bolti ára tízezer forint. ; a bemutatón Hende Csaba honvédelmi miniszter méltatta a kettős állampolgárságért folytatott harcban igaz bajtársként helyt álló költőt, akinek munkásságát Petőfivel, Arannyal említette egy lapon. (Azt megjegyezte ugyan, hogy sok mindenben nem értenek egyet, de hát így szép a világ.) A megmondtam előre című gyűjteményes kötet versei általában könnyen érthetők, legalábbis sokkal könnyebben, mint ismert kortársaié; a kibontakozó költői én megérne egy külön menetet. Most csak egyet emelnénk ki, a Pojácák és piócák címűt, ami így szól:

Ezek a pojácák már nem érdekelnek,
nekik már leáldozott.
A főbohóc is nemsokára elmegy,
Csak bucskázik még egy nagyot.

Ezek a piócák szép lassan lehullnak,
vérünkön hízva, részegen?
akkor értjük majd igazán a múltat,
ha nem ül nyakunkon a jelen.

Pojácák és piócák nélkül,
kifosztva bár, de szabadon,
Istenem, csak ezt add reményül,
Jöjj, gyönyörű forradalom!

Nem technikája, vagy gondolatisága miatt közöltük le a rendkívül szájbarágós művet, hanem a dátum okán, ami a kötet szerint 2006. szeptember 14. Tehát Három nappal azelőtt született, hogy minden híradó az őszödi beszédről szólt volna és hetekkel azelőtt, hogy a Hír TV riportere leforradalmározta volna az utcán őrjöngő tömeget. Jó, azt sejtettük, hogy a főbohóc nem az akkor ellenzéki vezér Orbán Viktor, de ez így akkor is, izé, tanulságos, vagy valami olyasmi, hiszen nem tudjuk, mi a tanulság, de azért olvassuk el ennek ismeretében még egyszer a verset, gyártsunk összeesküvés-elméletet, vagy csak emeljük meg kalapunk a nemzeti váteszköltő előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik