Belföld

Postabank – 101 milliárdos útravaló

Hogy valóban - s nem csak képletesen - tekinthető-e mérföldkőnek a hazai privatizáció történetében a Postabank eladása, csak azt követően derül ki, ha megtudjuk: mire is költi az állam a befolyó pénzt? Az ígéret ma 50 kilométernyi autópályáról szól.

Hétfőn Budapesten Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója és Andreas Treichl, az Erste Bank Österreichischen Sparkassen AG elnök-vezérigazgatója aláírta a Postabank (Pb) 99.97 százalékos részesedésének eladásáról szóló szerződést. Az aláíráson jelen volt László Csaba magyar és Karl-Heinz Grasser osztrák pénzügyminiszter, valamint Kovács László magyar külügyminiszter is.


A pénzügyminiszterek elégedettek


 Sztrádára cserélik a bankot?

Ha a gazdasági miniszter tartja ígéretét, akkor a Postabank privatizációs bevételét a Szeged és Kiskunfélegyháza közötti autópálya-szakasz megépítésére költik. Ami azt jelenti, hogy az állam ötven kilométernyi autópályára konvertálja a lakossági bankot. 


Az Erste 101,3 milliárd forintot fizet a Postabank pakettért. Az aláírást követően nyilatkozó László Csaba pénzügyminiszter külön kiemelte, hogy a Postabank eladásából befolyó bevétel a 2003-ra tervezett privatizációs bevételek felét teszi ki, felülmúlva ezzel minden előzetes várakozást. Osztrák kollégája, Karl-Heinz Grasser ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az osztrák vállalatok eddig 3 milliárd eurót fektettek be Magyarországon.


Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Pb-privatizáció fontos mérföldkő, nem csak azért, mert a magyarországi privatizáció során ez a legmagasabb vételár 1997 óta, hanem azért is, mert a Postabank számára a magánkézbe adással befejeződik a bizonytalanság hosszú időszaka. Mint mondta, a bevétel infrastrukturális fejlesztési számlára kerül.


Az Erste piacvezetővé vált a régióban


 Az újjászervezés éve következik

Az Erste tájékoztatása szerint a részvények átvételét követő
első év, vagyis 2004 az újjászervezés éve lesz. Ebben az időszakban a Postabank nem termel nyereséget, viszont a következő évben, 2005-ben már a tranzakció hatása az Erste Bank pénzügyi eredménye szempontjából semleges lesz. A fuzionált bank az üzleti tervek szerint 2005-ben 15 százalékos, 2006-ban pedig már 30 százalékos saját tőke arányos megtérülést (ROE) ér el, az Erste szerint mind a hozam, mind a költségek területén megmutatkozó szinergiahatások támogatják ezeknek a céloknak az elérését. 


A vevőt képviselő Andreas Treichl elnök-vezérigazgató szerint a Postabank megvásárlásával az Erste Bank ügyfeleinek száma 11,6 millióra emelkedik, így mostantól a régió piacvezető pénzügyi szolgáltatójának tekinthető. Mint mondta, az Erste Bank Hungary (EBH) Rt. és a Postabank egyesítésére a tranzakció pénzügyi zárását és a megfelelő engedélyek beszerzését követően 2004 végéig kerül sor. Ezzel kapcsolatosan Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke úgy fogalmazott: a magyar felügyeleti engedélyezési eljárás folyamatban van, s az Erste meg fogja kapni az engedélyt. A fúziót – az Erste Bank korábbi – csehországi, szlovákiai, horvátországi – vállalategyesítéseihez hasonlóan közös menedzsment irányítja (különös tekintettel az olyan kiemelt területekre, mint az informatika, a hitelkockázat-kezelés, a személyzeti ügyek és a kommunikáció), amelynek tagjai az EBH, a Pb valamint az osztrák anyabank vezetőségéből és szakértőiből állnak. Az új pénzintézet menedzsment tagjainak a nevét néhány héten belül hozzák nyilvánosságra.


A kisrészvényesek is jól járnak


A tranzakció pénzügyi zárására, vagyis a részvény átruházására a tervek szerint az év végéig sor kerül. Az Erste a pályázatban felajánlott vételárat két részletben fizeti ki, 9,93 milliárd forintot (közel 38 millió euró) a szerződés aláírásakor, a fennmaradó összeget a tranzakció pénzügyi zárásakor. A magyar állam részvényeinek átruházását követően az Erste Bank – a magyar tőkepiaci törvénynek megfelelően – nyilvános vételi
ajánlatot tesz a kisrészvényesi csomagra (ez a Postabank részvények 0,03 százaléka), az állami részvényekre tett ajánlattal megegyező áron, vagyis a névértékre vetítve 500 százalékos árfolyamon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik