Belföld

Kivonul a tőzsdéről az Arago birodalom?

Az Arago alig kétéves tőzsdei múlttal alighanem még az idén elhagyja a parkettet, miután főtulajdonosa, az azonos érdekeltségi körbe tartozó Domestore Kft. nyilvános vételi ajánlatot tett valamennyi részvényére.

Kivonul a tőzsdéről az Arago birodalom? 1Az Arago birodalom vállalatfelvásárlásaiban döntően technikai szerepet játszó Domestore Kft. a törzsrészvényekért a névérték 46 százalékát kínálja a főleg egykori kárpótoltakból álló kisbefektetői körnek, azaz 460 forintot. A kamatozó rézvényekért a névérték 60 százalékát, 600 forintot.

Ami még járAz Arago a részvények névértékének 5 százalékának megfelelő mértékű osztalékot fizet a bemutatóra szóló törzs- és névre szóló kamatozó részvények tulajdonosainak, a névre szóló oszatlékelsőbbségi részvények tulajdonosai pedig a névérték 3 százalékának megfelelő osztalékot kapnak. Az osztalékfizetés kezdő időpontja szeptember 3. A kamatozó részvények után pedig 8,63 százalék kamatot fizet az Arago.

A tőzsdén egyébként csak az előbbi, C-sorozat forog. Az ajánlat egy hónapig, 2001. augusztus 15. és szeptember 14. között él a Concorde Értékpapír Rt.-nél.

A vételár egyébként nem nevezhető gálánsnak, hiszen a papír tőzsdei árfolyama jelenleg is 460 forint. Az utóbbi egy évben 795 forinton is járt, és az Arago érdekeltéségbe tartozó üzletrészek könyv szerinti értéke ugyancsak ennek többszöröse.

Az új felvásárlási jogszabályok életbe lépése előtt három nappal megtett ajánlatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) múlt pénteken hagyta jóvá. A mostani ajánlattétel nem tartalmaz semmilyen feltételt: az összes részvényre vonatkozik, s bármennyit ajánlanak is fel, az ajánlattevő mindenképpen megvásárolja a papírokat. Ha a Domestore-nak sikerül a részvények 90 százalékát megszereznie – ami elég valószínű -, akkor a megmaradt kisrészvényeseket kiszoríthatja a cégből, az Arago törzsrészvénye pedig minden bizonnyal elhagyja a tőzsdét.

Részvénystruktúra 2000. májusA 2,83 milliárd forintos jegyzett tőke összetétele:

Törzsrészvény:



•C-sorozat: 1 462 724 db bemutatóra szóló, névérték: 1000 Ft

•D-sorozat: 1,2 M db névre szóló, névérték: 1000 Ft.

Kamatozó részvény:

• B-sorozat: 159 281 db névre szóló, névérték: 1000 Ft.

Elsőbbségi részvény:

• A-sorozat: 6000 db névre szóló, névérték: 1000 Ft. 1 db szavazatelsőbbségi részvény által gyakorolható szavazatszám: 271.

Keresztbe-kasul

Az ajánlattevő az Arago papírok 70,33 százalékát birtokolja, ez a különböző részvénysorozatok miatt ennél több, 79,15 százalékos szavazati jogot biztosít számára. Az Arago birodalomra jellemző kereszttulajdonlást jól szemlélteti, hogy a Domestore Kft.-t maga az Arago Rt. hozta létre 1995. decemberében, azzal a céllal, hogy a törvényi szabályozás hiányosságait kihasználja.

Technikai szerepét az is jelzi, hogy a Domestore önálló befektetési tevékenységet nem folytatott, erre csak az Aragoval együttműködésben került sor. Információnk szerint a Domestore üzletrészek szinte kizárólag az Arago csoporthoz tartozó cégek tulajdonában vannak.

A nagy álom

A Domestore sikeres ajánlattétele szakértők szerint azt eredményezheti, hogy a végén egyszemélyes társasággá alakulhat egy olyan holding, mely kezében tartja a Pick 44 százalékát – ami a teljes kontrollt jelenti -, a Zalakerámia több mint 30 százalékát, és ha eredményes lesz az Eravisra tett ajánlat, akkor azt is ellenőrzése alá vonja.

Mindez mintegy félmilliárd forintba kerül most az Arago szavazatainak 79,15 százalékát birtokló Domestore-nak. Ráadásul a tőzsdei jelenlét kényszerű terhei is megszűnnek. A nyilvánosság előtt sem kell számot adni, és az évente 2,2 millió forintos forgalombantartási díjat sem kell fizetni.

A birodalomA kárpótlási jegyek hasznosítása után ügyes felvásárlásokkal mai formáját öltő holding felépítése leegyszerűsítve az alábbi. Az Arago az Earvis fő tulajdonosa, az Eravis a Domestore Kft.-nek a fő tulajdonosa, míg a Domestore Kft. az Arago-nak a fő tulajdonosa (a pontos számokat természetesen csak az illetékesek ismerik). Szintén az Arago csoporthoz tartozik a Hunguest Rt., amely bérli az Eravistól az épületeket, s az Arago eredeti célja még a két szállodacég összevonása volt.

Ha még ennél is többre kíváncsi, nézzen be az Adatbányába: klikkeljen ide! >>

Az Eravis is távozik

Az Arago július elején jelentette be nyilvános vételi ajánlatát az Eravis részvényekre. A cégben jelenleg 80,05 százalékot birtokló Arago Rt. az Eravis törzsrészvényeire 4000 forinton, az elsőbbségi részvényekre 8000 forinton nyilvános ajánlatot tett közzé. A július 25-étől augusztus 23-áig érvényes vételi ajánlat az Eravis valamennyi részvényére, azaz 16,66 százaléknyi törzs- és 3,28 százaléknyi osztalékelsőbbségi részvényre szól.

Noha a vételár nem tekinthető nagyvonalúnak, az Aragót ismerve erre aligha számíthattak a kisbefektetők.

Hunguest sztoriAz Eravis meghatározó tulajdonosának számító Arago egy máig vitatott tranzakció során jutott a szállodacég irányító pozíciójába, s a szerződéseknek köszönhetően teljes kontrollt gyakorolhat a Hunquest felett. A Hunquest Vagynonkezelő Rt. nehezményezi, hogy a 10 mrd Ft értékű vagyon után évente csupán 3 százalékos, 300 millió Ft hozamhoz jut. A társaság vezetői szerint a vagyon Arago-tól történő visszaszerzésével és működtetésével ennek többszörösét tudnák elérni.

A törzsrészvényekre legutóbb 3880 forinton, az elsőbbségi papírokra 9500 forinton született kötés. Az elmúlt 90 nap átlagárfolyamát egy ilyen illikvid papír esetében nehéz értelmezni, talán többet mond, hogy az elmúlt egy évben a törzsrészvény 7400 és 3850 forint között mozgott, míg az elsőbbségire 9700 és 5065 forint közötti árfolyamon kötöttek üzletet a brókerek.

Az ajánlatot 2001. július 25. és 2001. augusztus 23. között fogadhatják el a befektetők. Az osztalékelsőbbségi részvények tulajdonosainak nem árt figyelembe venniük, hogy a 10 000 forint névértékű részvények után járó 1000 forint osztalékot augusztus 21-étől lehet felvenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik