Gazdaság

Nagy Mártonék pénzt vesznek ki a Vodafone-t és a repülőteret megvásárló állami cégből

Szajki Bálint / 24.hu
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Nicolas Notebaert, a Vinci Airports elnöke közös sajtótájékoztatón a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2024. július 9-én.
Szajki Bálint / 24.hu
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Nicolas Notebaert, a Vinci Airports elnöke közös sajtótájékoztatón a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2024. július 9-én.
Tőkét vonnak ki a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-ből, az állami nagybevásárlásokat intéző cég alaptőkéjét névértéken másfél milliárd forinttal leszállítják – döntött a nemzetgazdasági miniszter. Ez szokatlan fejlemény, eddig folyamatosan pénzzel pumpálták az állami befektetési céget, rendre arról számoltunk be, hogy százmilliárdos tőkefröccsöket kap különböző részesedések megszerzéséhez.

A Corvinus Zrt. az a cég, amely az állam nevében

  • bevásárolt a Vodafone Magyarország Zrt.-be, a 4iG-vel közösködött a 660 milliárd forintos üzletben,
  • 1400 milliárd forintért tulajdonrészt szerzett a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-ben, az összesen 4,54 milliárd eurós (1770 milliárd forintos) akcióban partnere a francia da Vinci S.A. volt,
  • részesedést szerzett a Ganz-Mavag Europe Zrt.-ben, hogy rástartoljon a spanyol vonatgyártó Talgo megvásárlására. A mintegy 240 milliárd forintos üzletre Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekkörébe tartozó céggel jelentkezett be.
Mohos Márton / 24.hu

Egyenként több száz, sőt ezermilliárd forintot meghaladó ügyletekről volt szó, amiket jelentős részben a Corvinus, azaz az állam finanszíroz adófizetői pénzekből. A repülőtérüzlethez például – mint korábban megírtuk – 848,8 millió euró tőkeemelést hajtottak végre Nagy Mártonék. Arról is írtunk, hogy az óriási tőkefröccs után néhány héttel újabb, mintegy 290 milliárd forint tőkeemelésről született döntés. Egyenes választ azóta sem kaptunk a minisztériumtól arra a kérdésre, hogy mire szolgált ez utóbbi tőkeinjekció (amely részben az Antenna Hungária Zrt. állami tulajdonrészének apportjával, részben készpénzben történt), de a készpénzes rész elég közel állt a Talgo spanyol vonatgyártóra szánt állami vételárrészhez.

Az alapszabályban felsorolt részvények kibocsátási értéke alapján összesen 1331 milliárd forintot toltak tőkeágon a Corvinusba, abból több mint 1100 milliárdot az utóbbi két évben, 2022 óta.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik