Tudomány

Megtalálták a legkorábbi madárfosszíliát

A madarak legkorábbi nemét, az Archaeopteryxet eddig csak kevés fosszília alapján ismerték. Egy észak-bajorországi lelet most segíthet alaposabban megérteni a csoport evolúcióját.

Az Archaeopteryx első kövületét az 1860-as években találták meg, azóta pedig minden újabb maradvány ugyanarról a területről, a dél-németországi Altmühl völgyéből került elő. A jura korszakban a térségben egy hatalmas szigetcsoport helyezkedett el.

A legújabb fosszíliát is a környéken találták meg 2010-ben – számol be a ScienceAlert. A 150 millió éves lelet meglehetősen jó állapotban konzerválódott.

A Lajos Miksa Egyetem munkatársai a közelmúltban részletesen is elemezték a kövületet.

A vizsgálat felfedte, hogy az érintett példány több szempontból is különbözött az eddig ismert egyedektől.

Az évek során rengeteg leletről hitték már azt tévesen, hogy az Archaeopteryx nembe tartozott. Utóbb az elsőnek hitt, 1855-ben azonosított fosszíliáról is kiderült, hogy közelebb állt a madárszerű dinoszauruszokhoz, az anchiornisokhoz, mint az ősi madarakhoz.

A legújabb maradvány besorolása sem volt könnyű feladat, az Oliver Rauhut vezette csapat azonban sikerrel járt. A kutatók azt is kimutatták, hogy a lelet a legkorábbi ismert archaeopteryx. A friss adatok alapján az ősi nem nagyjából 1 millió éven át létezett.

A szakértők szerint az új példány sok szempontból hasonlított a Tyrannosaurus rexet is magába foglaló két lábon járó dinoszauruszokra, a theropodákra. Az egyed alaposabb vizsgálatával a kutatóknak sikerült olyan módszert kidolgozniuk, melynek segítségével pontosabban azonosíthatóak az archaeopteryxek.

Az analízis a korai madarak evolúciójáról is árulkodik. Rauhuték arra jutottak, hogy a különböző fajok fogsorai más-más szerkezetűek voltak.

Úgy tűnik, hogy az ősi szigeteken az eltérő körülmények közt a madarak eltérő módon fejlődtek.

Hasonló folyamat zajlott a híres Darwin-pintyeknél is.

(Kiemelt kép: O. Rauhut, LMU)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik