Tudomány

Felfedezték a legősibb szemet

24.hu
24.hu

2017. 12. 08. 14:45

Korábban a témában:

A világon eddig ismert legősibb szem egy 530 éve élt trilobitához tartozik, egészen pontosan a Schmidtiellus reetae egyedéhez, a fosszíliára Észtországban bukkant egy nemzetközi kutatócsoport. A trilobiták rendszertani osztályát háromkaréjú ősrákként is ismerhetjük, 541 millió éve jelentek meg a bolygón és 250 millió éve haltak ki.

A kitinpáncélos, ízeltlábúak több ezer faja nagy tömegben népesítette be a korabeli tengereket, életmódjuk és méreteik is hatalmas változatosságot mutatnak, az eddigi legnagyobb trilobita 90 centis volt.

A mostani lelet azért különleges, mert az üledékrétegekben általában csak az állatok lenyomatai maradnak meg, ám ennek a ráknak a jobb szeme is megkövesedett. Ráadásul némileg meg is kopott, ami lehetővé tette a kutatók számára, hogy belső szerkezetét is megvizsgálhassák.

Egy igen primitív, körülbelül száz egységből, úgynevezett ommatídiumból álló összetett szemről van szó. Az összehasonlítás kedvéért: a májusi cserebogár szeme 5500 ommatídiomot tartalmaz.

A trilobita semmiképp nem láthatott jól, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy a tenger fenekén élve mindennapjait elkerülje az akadályokat és érzékelje a ragadozók támadásait. Ami viszont még érdekesebb, hogy e lelet bizonyítja: az összetett szemek összetétele és funkciója nem változott félmilliárd év alatt – emelte ki Brigitte Schoenemann, a Kölni Egyetem professzora, a fosszíliáról megjelent tanulmány fő szerzője.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Leemage)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.