Tudomány

Felfedezték a legősibb szemet

A világon eddig ismert legősibb szem egy 530 éve élt trilobitához tartozik, egészen pontosan a Schmidtiellus reetae egyedéhez, a fosszíliára Észtországban bukkant egy nemzetközi kutatócsoport. A trilobiták rendszertani osztályát háromkaréjú ősrákként is ismerhetjük, 541 millió éve jelentek meg a bolygón és 250 millió éve haltak ki.

A kitinpáncélos, ízeltlábúak több ezer faja nagy tömegben népesítette be a korabeli tengereket, életmódjuk és méreteik is hatalmas változatosságot mutatnak, az eddigi legnagyobb trilobita 90 centis volt.

A mostani lelet azért különleges, mert az üledékrétegekben általában csak az állatok lenyomatai maradnak meg, ám ennek a ráknak a jobb szeme is megkövesedett. Ráadásul némileg meg is kopott, ami lehetővé tette a kutatók számára, hogy belső szerkezetét is megvizsgálhassák.

Egy igen primitív, körülbelül száz egységből, úgynevezett ommatídiumból álló összetett szemről van szó. Az összehasonlítás kedvéért: a májusi cserebogár szeme 5500 ommatídiomot tartalmaz.

A trilobita semmiképp nem láthatott jól, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy a tenger fenekén élve mindennapjait elkerülje az akadályokat és érzékelje a ragadozók támadásait. Ami viszont még érdekesebb, hogy e lelet bizonyítja: az összetett szemek összetétele és funkciója nem változott félmilliárd év alatt – emelte ki Brigitte Schoenemann, a Kölni Egyetem professzora, a fosszíliáról megjelent tanulmány fő szerzője.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Leemage)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik