Tudomány

Megtalálták a Loch Ness-i szörny legősibb „rokonát”

Az új lelet 201 millió éves, így ez a legkorábbi plezioszaurusz-csontváz, melyet valaha azonosítottak. A plezioszauruszok tengeri őshüllők voltak, a kriptozoológusok pedig úgy gondolják, hogy a legendás Loch Ness-i szörny is egy ilyen élőlény lehet.

Science Advances folyóiratban megjelent tanulmányban a Bonni Egyetem munkatársai azt a 2013-ban felfedezett fosszíliát mutatják be, melyet egy németországi agyaggödörben találtak meg – számol be az IFLScience. A kövület egy magánszemély gyűjteményéhez tartozik.

A lelet a 251-199 millió évvel ezelőtti triász korból származik.

Ez az első plezioszaurusz-maradvány, amely bizonyítottan ezen időszakból maradt ránk.

A csontváz rekonstrukciója során a csapat arra jutott, hogy az élőlény 2,37 méter hosszú volt – igaz, a nyak egy része elveszett. Az új faj, a Rhaeticosaurus mertensi így a kisebb plezioszauruszok közé sorolható.

A kutatók szerint a teremtmény rendkívül jó úszó lehetett. Szárnyszerű végtagjaival inkább siklott a vízben, semmint evezett. Hosszú, áramvonalas nyaka, apró feje és erős izmai mind az jelzik, hogy tökéletesen alkalmazkodott a vízben való mozgáshoz.

Martin Sander, a csapat tagja azt mondta, a többi tengeri hüllőhöz képest a faj farka rövid volt, ugyanis azt csak kormányzásra használta.

Az evolúciós dizájn nagyon sikeres volt, de meglepő módon nem fejlődött ki újra a plezioszauruszok kihalása után

– tette hozzá a szakember.

A plezioszauruszokat régóta, közel 300 éve vizsgálják a paleontológusok, ezért Sander nem gondolta volna, hogy valaha találnak triász kori kövületet.

A csontszerkezet analízise felfedte, hogy a fosszília egy gyorsan növő, fiatal példányhoz tartozott. A kutatók úgy vélik, hogy a plezioszauruszok melegvérűek voltak, az óceánban való gyors mozgáshoz ugyanis elengedhetetlen a testhő szabályzása.

(Kiemelt kép: Georg Oleschinski)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik