Kultúra

A japánok már rég feltalálták az RTL új vetélkedőjének alapját

Az RTL Klub és a TV2 közötti háború a hétvégén csúcsosodott ki, mikor is A Fal második epizódját adta le inkább az RTL, mire a TV2 előrébb hozta a Korhatáros szerelem című új sorozatát, dupla résszel indultak, de egy afrikai viharjelzés miatt mégsem a Celeb vagyok, ments ki innen!-nel mérte össze az erejét a Korhatáros szerelem, hanem a grandiózusnak, és világsikernek beharangozott Fallal ment egy időben a TV2-es sorozat premierje. Az elmérgesedett médiaharc mellett arról viszont még nem ejtettünk szót, hogy mi is ez a kvízműsor, és megérte-e a csatornának borítani a korábbi terveket, és hamarabb lehozni az egyelőre Milánóban forgatott produkciót.

Háború A Fal mögött: az RTL Klub elővágott a TV2 titkos terve miatt
Szivárogtatás, műsormásolás, nemzetközi „mentőakció” – iparági krimi a két nagy kereskedelmi tévé újabb nagy csatája.

A formátum eredetileg amerikai, az RTL Klub hosszú tárgyalások után szerezte meg a licenszet, és hozta el a The Wall magyar verzióját. A csatorna programigazgatója, Kolosi Péter viszont még korábban elmondta a 24.hu-nak, hogy mikor megtudták, hogy a TV2 is hasonló műsort, a Piramist tervezgeti Stohl Andrással, léptek. A két konkurens azóta a nézők előtt intézi az ügyeit, az RTL Klub nem enged, egy premier előtti adást már felvettek, most szombaton pedig folytatták a vetélkedőt, amiről pár hete a TV2 úgy nyilatkozott, hogy

nem annyira egyedi A Fal, mint amennyire az RTL el akarja hitetni. 

És ebben tulajdonképpen igazuk is van, A Fal viszonylag friss az NBC-n, tavaly decemberben kezdték sugározni , aminek az egyik producere nem más, mint a Cleveland Cavaliers egyik játékosa, az NBA sztárja, LeBron James. Bár A Fal már végigsöpört a külföldi piacon Dél-Amerikától egészen Európáig, az amerikai sajtó nem rajongott érte, az IMDb-n 6,1 ponton áll, és egy összeollózott, de újnak eladott ötletként írták le. A Vulture annak idején úgy képzelte el a brainstormingot, hogy a leendő producerek Jamesszel az élen túl sokáig nézték a vetélkedős csatornákat egy este, és akkor pattant ki a fejükből a nagy ötlet, aminek az alapja már nagyon régen fut az amerikai tévében.

Fotó: Amanda Edwards/Getty Images

Azon izgulunk, hogy hova esik le a golyó

Sebestyén Balázs legújabb műsora több, régen bevált receptet gyúrt egybe, a játékosokat pedig óriási összeggel csábította a csatorna, az elérhető maximum ugyanis 100 millió forint, illetve egy matekos kommentelő szerint csak majdnem annyi. Valaki ugyanis kiszámolta, hogy nem teljesen éri el a 100 milliót a nyeremény, az elérhető plafon összesen  98 699 940. De ez igazából csak részletkérdés, hiszen nincs az a szerencsés páros, aki ennyit vihetne haza, szóval kissé átvágás a kilenc számjegy. Nem sokkal nagyobb, mint a Majka-féle 50 milliós játszmában a lehetséges 50 millió, de legalább jól hangzik.

A vetélkedőben legalább annyira számít egy-egy helyes válasz, mint a szerencsés kéz, és egy óriási falon pattogó labda dönti el, hogy mennyit vihetnek haza a játékosok, és mennyit kell levonni az addig megszerzett pénzből. Három fordulóból áll A Fal, az elsőben az egymást jól ismerő páros együtt válaszolgat általános kérdésekre, miközben azt figyelik, hogy hova esik le a magasból a labda, és melyik, különböző összeget jelentő rekeszben végzi. Itt nem gond, ha nem tudják a delikvensek a választ egy adott kérdésre, csak az a lényeg, hogy ne legyen a végösszeg nulla a kör végén.

Fotó: RTL Klub

A második körben már más a felállás, a páros egyik tagját elzárják egy bódéba, ahol csak válaszolgat, de nem tudja, mi zajlik a stúdióban, ahol a másik játékos dönti el, honnan indítsa a labdát, hogy a legnagyobb összeget találja el, a harmadik kérdés végén pedig jönnek a piros labdák, amik mindig elvesznek az addig gondosan gyűjtögetett pénzből. A következő körben már négy válaszlehetőség közül kell rábökni a helyesre, és a pénznyeremények is nagyobbak, végül pedig, ha a játékosok letudták a labdákat, már csak a szerződés van hátra. Az elzárt fél kap egy ajánlatot, akár Gundel Takács Gábor bőröndös vetélkedőjében, az Áll az alkuban!, ahol mondjuk nincsenek kérdések, de mindig lehet a biztosat választani, és elfogadni a rejtélyes igazgató ajánlatát. A Falnál a stúdióban álló játékos tudja csak, hogy mennyivel távozhatnak, a válaszokat adó maximum csak bízhat a párjában, és visszautasíthatja a szerződést.

Dióhéjban ennyi, nem egy korszakalkotó ötlet, de azon lehet izgulni, hogy a 100 vagy a 220 ezres rubrikába esik az óriási labda. 

A második adáson sem lehetett érezni, hogy az RTL kapkodott volna, hogy leelőzzék a konkurenciát, maximum az lehet zavaró, hogy Sebestyén Balázs túl sokszor hangsúlyozza, hogy micsoda fantasztikus műsorról is van szó. Sebestyén egyébként nem csak azért volt jó választás, mert a csatorna vezető arca, hanem mert jó sokszor el lehet lőni a Balázs show-s poénokat. Elvégre annak idején a kibeszélő műsorában is volt egy fal, ami miatt kitört a botrány, miután elkiáltotta magát, hogy „induljon a fal”! Ezen kívül egyelőre nem látni, hogy a műsorvezető ki tudná használni a humorát, még akkor sem, ha egy olyan házaspárt raknak elé, mint szombaton, akik között 30 év a korkülönbség a férfi javára. Inkább szomorú volt, ahogy ezen lovagoltak a játék alatt.

Fotó: RTL Klub

Már a 70-es évektől működik egy fal

A The Price is Right (~helyes az összeg) című műsornál nehéz amerikaibb dolgot elképzelni, a lényeg, hogy minél pontosabban megtippeld egy adott tárgy, utazás, vagy bármi értékét. A nézők gyakorlatilag önkívületi állapotban várják, hogy a játékba szólítsák őket, és ha jól találtak el egy-egy árat, ünnepeltetik magukat.

Megdöbbentő élmény akár egy részt is végignézni, nem lát minden nap az ember egy turmixtól extázisba eső felnőtt férfiakat és nőket, akik tapsra biztatják a közönséget, mintha jobban emlékeznének az éljenezéstől az árcédulákra. 

Ha még valakinek megvan az Így jártam anyátokkal második évadában is szenteltek egy részt a vetélkedőnek: Barney Stinson az eredeti formátum műsorvezetőjét, Bob Barkert képzelte az apjának, és mekkora öröm érte, amikor Barney találkozhatott vele, és minden halálfölösleges dolgot összenyert. A The Price is Rightban többféleképpen lehet nyerni, de az egyik lehetőség a plinko, ami gyakorlatilag megegyezik A Fallal, csak műveltségi kérdések nélkül. A versenyző zsetonokat kap a helyes árakáért válaszokért, amiket maga dob le a plinko táblán, hogy azok minél nagyobb összegnél kössenek ki.

A másik, amit még a The Wall formátumával kapcsolatban emlegetni szoktak, az a japánok nagy rejtélye, a pachinko, a fémgolyós arcade, ami inkább a szerencsejátékok halmazába tartozik, és igazi függőséget jelent rengeteg japánnak. Nekem is volt akkora mázlim, hogy láttam pachinkózó tömegeket, és azt, hogyan vesznek a legelvetemültebbek mágneses cipőket, hogy egy golyó se guruljon el a földön. Itt is hasonló a mechanizmus, a pénzünkért golyók járnak, amik egy akadálypályán esnek le, és sosem mindegy, hogy hova: a szerencsétől és a technikánktól függ a tárgynyeremény, mivel Japánban nem járhat közvetlenül pénz a golyókért cserébe.

A szabályokat megkerülve az adott biciklit, vagy bármit a pachinkós termek közelében lehet eladni, ez az ügyes kompromisszum. 

Minden pachinko-gép más, egyedileg készülnek, így fontos része a játéknak a statisztika. A kijelzők mutatják a legjobb automatákat, nem véletlenül áll hosszú sor a termeknél nyitás előtt. Akinek nem világos, hogyan kell elképzelni a játékot, annak érdemes megnézni az alábbi videót.

Összességében egy Legyen ön is milliomos!-t kereszteztek az amerikai producerek az ártippelgetős műsorral és a pachinkóval, de a kommentek alapján a magyarok vevők A Falra. Az viszont kiderül, hogy a nézettség megszenvedte az RTL Klub és a TV2 csatározását, ahogy már írtuk, valószínűleg a sok időpont-variálás miatt nem ültek annyian az RTL elé szombat este, mint szoktak. Nyert ugyan a Korhatáros szerelemmel szemben, de nem lehet felhőtlen az öröm, hiszen nem szerepelt olyan előkelő helyen az adás.

tévé tv távkapcsoló. fotó: thinkstock
Megbüntették a nézők az RTL-t és a TV2-t a médiaháborúban
A szombati eldurvult médiaháború nézettségi eredményei felemásak: az RTL és a Fal megnyerte ugyan az estét a Korhatáros szerelemmel szemben, de nem lehetnek felhőtlenül boldogok. A TV2-nél pedig pláne nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik