Média

Megbüntették a nézők az RTL-t és a TV2-t a médiaháborúban

tévé tv távkapcsoló. fotó: thinkstock
tévé tv távkapcsoló. fotó: thinkstock
A szombati eldurvult médiaháború nézettségi eredményei felemásak: az RTL és a Fal megnyerte ugyan az estét a Korhatáros szerelemmel szemben, de nem lehetnek felhőtlenül boldogok. A TV2-nél pedig pláne nem.

A 18-49 év közöttiek, valamint a 4 éveseket is magába foglaló teljes lakosság (4+) körében is meghaladta az RTL Klubon a Fal nézettsége a vele szemben a TV2-n futó Korhatáros szerelem című sorozat premierjének nézettségét szombaton. Ám feltehetőleg a sok időpont-variálás összezavarhatta a nézőket, az RTL Klubot ugyanis a saját 48. heti csatornaátlagánál (15,8) jóval kevesebben nézték szombat este – derül ki a Nielsen Közönségmérés legfrissebb adatait vizsgálva. Ez pedig kereskedelmi bevételkiesést jelent a tévé számára.

A 18-49-es, a kereskedelmi szempontból kiemelt korosztályban az RTL-es Falnak 13,6 százaléka volt, míg a Korhatáros szerelemnek a TV2-n 12,6 százaléka volt ebben a korcsoportban. Az RTL-es műsor a teljes lakosság körében 14,5 százalékos közönségarányt ért el, míg a Korhatáros szerelem a TV2-n csak 12,1-et. Az RTL-en a már korábban adásba kerülő Celeb vagyok ments ki innen dzsungelreality 14,9 százalékos share-t produkált, vele szemben a TV2 Ázsia Expressze 11,7 százalékot tudott felmutatni a teljes lakosságban.

Az RTL Klub egész estés főműsoridős átlaga 12,3 százalék lett szombaton, míg a TV2-nek 10,4 százaléka volt 18:00 és 22:59 között a 18 és 49 év közötti korosztályban. A TV2 se volt túl erős önmagához képest aznap, hisz saját 11,0 százalékos heti átlagát alulmúló eredményt produkált. Vagyis a jelek szerint Vajna tévéjének közönsége is belezavarodhatott a váratlan időpontcserébe, amit pénteken késő délután jelentett be a csatorna.

A Tények megint alulmaradt

Az RTL Híradó egyébként a tőle már hosszú ideje megszokott módon kiütötte a TV2-n futó Tényeket a 18-49-es korosztályban. Az RTL Híradónak 16,1, a Tényeknek 12,5 százalékos közönségaránya volt a kereskedelmileg kiemelt, 18 és 49 év közötti korcsoportban. A teljes lakosság, a 4 éveseket is magába foglaló közönség körében ugyanakkor mindössze 0,1 százalékponttal maradt el a Tények nézettsége: az RTL Híradónak 19,5 százalékos közönségaránya volt, a Tényeknek pedig 19,4.

Ma megint változik a műsorrend

A TV2 egyébként ma este is rendkívüli műsorváltozásra készül, és a beharangozott esti film helyett újra leadja a hétvégén a Nielsen adatok alapján tehát vereséget szenvedett Korhatáros szerelem premierjét. Azt egyelőre hivatalosan nem tudni, hogy az RTL is készül-e hasonlóra, hogy az utolsó pillanatban megváltoztatott Fal-adásidőpont miatt újra leadja-e a szombatot megnyerő vetélkedőjét, de ez információink szerint nem túlságosan tűnik valószínűnek, így aki lemaradt, az RTL Most internetes szolgáltatásból tudja visszanézni.

Dobó Kata a Korhatáros szerelemben
Ma se azt adja a TV2, amit beharangozott
A hétvégén már bemutatott Korhatáros szerelem című sorozat premierjét ismétli majd a TV2 egy újabb rendkívüli műsorváltozás miatt.

Teljes lett a műsorkáosz

Az RTL és a TV2 között mostanra elég komoly médiaháború alakult ki, ami egyrészt komoly szócsatából, másrészt a műsorok folyamatos variálgatásából áll. Múlt héten péntek hajnalban jelentette be az RTL, hogy szombaton a Perzsia hercege című sorozat helyett 21:20-tól a Fal című vetélkedő második részét sugározza. Miközben 21:30-ra volt meghirdetve a TV2-n a Korhatáros szerelem premierje. A TV2, mivel úgy gondolta, hogy a műsorváltozással az RTL a Korhatáros szerelemnek szeretne keresztbe tenni, sőt az egész magyar sorozatgyártásnak, inkább áttette a Korhatáros szerelmet szombaton 20:10-re, és rögtön dupla részt adtak le. Andy Vajna filmügyi kormánybiztos tévéje, annak ellenére, hogy elvben kereskedelmi reklámbevételekből tartja el magát, inkább reklámot se adott az Ázsia expressz után, csak hogy ők tudjanak előbb kezdeni.

RTL Magyarország
Reagált az RTL a TV2 vádjaira
Az RTL szerint alaptalan az a vád TV2 részéről, hogy az RTL megtámadta a magyar sorozatgyártást, amikor úgy döntött, a Fal című vetélkedőt sugározza a TV2 Korhatáros szerelmével szemben.

Szombaton este azonban jött az újabb fordulat: az RTL mégsem a pénteken beharangozott 21:20-kor, a Perzsia hercege helyén adta le a Falat, hanem már hamarabb, a Perzsia pedig végül lement nagyjából az eredetileg meghirdetett időpontban. Egy afrikai, vörös riasztással is előrejelzett viharra hivatkozva – ennek érkezése az időjárási térképeken is látható volt – előrébb hozták a Celeb vagyok, ments ki innen című dzsungelrealityt 18:53-ra, a Fókusz Plusz elmaradt, a Fal pedig így pontban a vele párhuzamosan futó Korhatáros szerelem első részének kezdetére, 20:10-re került át. Emiatt tehát mégis a Fallal kellett megmérettetnie magát a Korhatáros szerelemnek, nem pedig a Celeb vagyokkal.

A Piramissal durvult el a két tévé háborúja

A TV2 és az RTL Klub között a háború  valójában már akkor kezdett elfajulni, amikor az RTL Klub az eredetileg tervezettnél jóval hamarabb, november 19-én leadta a Fal című vetélkedőjét, mivel az RTL tudomására jutott, hogy a hosszas tárgyalások eredményeképpen megvásárolt formátumához állítólag túlzottan hasonló, Kolosi Péter RTL-es vezérigazgató-helyettes szerint etikátlan másolattal készül a TV2, Piramis címmel és Stohl András műsorvezetésével. Az RTL, hogy megmutassa, ki másol kit, inkább leforgatta előbb az első részt Olaszországban, és a tervezettnél előbb leadta a Falat.

Munkatársaink írtak egy tévékritikát, milyennek találták a Korhatáros szerelem premierepizódját a TV2-n szombaton.

A TV2 egy véget nem érő 9 és 1/2 randit rakott össze
A TV2 óriási harcott vívott az RTL Klubbal a szombat estéért, már csak az a kérdés, hogy mindez megérte-e egy romantikus sorozatért, a Korhatáros szerelemért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik