Tudomány
Silhouette of an tired sportsman at sunset with a city in the background

Meteogyógyász: nagyon megterhelő időszak kezdődik

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 09. 14. 07:01

Frontok, hőingás, hideg szél és eső: ráfordulunk az őszre, ami nagyon megterheli a szervezetet. Kit jobban, kit kevésbé, de a következő napok időjárása mindenkit meggyűr majd – frontérzékenység viszont nem létezik.
Korábban a témában:

Visszavonhatatlanul itt az ősz, ez már nemcsak az egyre rövidülő nappalokon, hanem a hűvösebb időn és az egymás sarkát taposó, egyre hidegebbet hozó hidegfrontok átvonulásán is látszik. A fordulat ideje van, változik az időjárás, és bizony sokakat meggyötör.

Megterhelő fordulat következik

A meggyötör nem túlzás: a magyar lakosság 78 százaléka időjárás-érzékeny, azaz bizonyos légköri folyamatok visszatérően, érezhetően rontják az életminőségét.

Harminc százalék pedig meteopata, ami annyit tesz, hogy esetükben az időjárási folyamatok miatt már komoly életminőség-, sőt egészségromlás figyelhető meg.

Eleve egy rendkívüli nyarat hagytunk magunk mögött, ami sokak szervezetét igencsak lestrapálta. Nemcsak extrém melegek voltak, de e hőhullámokat komolyabb lehűlések váltották, kis túlzással azt mondhatnánk, egyik nap a meleg- a másikon a hidegrekordok dőltek.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Egyre kínzóbb hőséget jósolnak a tudósok Magyarországnak
A klímaváltozás hatásait már most a bőrünkön érezzük, de talán nem fogunk teljesen megfőni még. Globálisan még két fok hiányzik a katasztrófához.

Most fordulat következik, a héten hét végével egyértelműen átmegyünk az őszbe, de maga ez a hét is két-három hullámban érkező komoly ingadozásokkal terhes, ami nagy mértékben megterheli a szervezetet

– mondja a 24.hu-nak Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

Tünetek ingerlékenységtől a stroke-ig

Ami most ránk vár akár a héten, akár hosszabb távon:

  • napi több mint tíz fokot meghaladó hőingás;
  • egymást követő frontok;
  • az elmúlt hónapoknál jóval hűvösebb időjárás;
  • erős szél;
  • eső.

Ezek mind hozzájárulnak a tünetek kialakulásához, amelyekről azonban nem tudunk általánosságban beszélni. Az időjárási körülmények okozta panaszok skálája és intenzitása is rendkívüli módon egyénfüggő a figyelmetlenségtől, lehangoltságtól, szédüléstől kezdve a fejfájáson, múló rosszulléten, kínzó ízületi fájdalmakon keresztül egészen az életveszélyes szituációkig.

woman putting an ice pack on her neck pain
Fotó: Thinkstock

A „fejfájósokat” komolyabban elővehetik a fejgörcsök, erősödhetnek az ízületi, mozgásszervi fájdalmak, határozottan romolhatnak a légzőszervi, valamint – a vérnyomásingadozás hatására – a szív- és érrendszeri panaszok, sőt statisztikailag kimutathatóan nő a stroke veszélye.

Ki-ki alkata szerint szembesülhet ezekkel, ez a hét sajnos emlékezetes ízelítőt ad az időjárás okozta egészségügyi problémákról. Mivel pedig a panaszok egyéniek, csak egy alapos kivizsgálás után tudunk hatékonyan segíteni, a személyre szabott gyógymódokat meghatározni

– emeli ki Pintér Ferenc.

Nincs frontérzékeny

Oszlassunk el egy tévhitet is: sok emberre hat érezhetően a légköri környezet, de önmagában olyan, hogy frontérzékenység, nem létezik. Így aztán nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy a melegfront ezt és ezt okozza, a hideg pedig ezt és ezt – annál inkább nem, mert a légköri hatások mindössze 15-20 százaléka köthető frontokhoz.

Ami ezekben a napokban szinte mindannyiunk hangulatát, állapotát befolyásolja, az az időjárás-érzékenység.

Immunerősítés, töltekezés

Bár ezen a téren a reakciók és a kiváltó okok is rendkívül összetettek, egy ökölszabály mégis kiemelhető: a hőingás, a hideg, a csapadék és a szél nagy mértékben legyengíti mindenki immunrendszerét. A nyári időszakhoz képest hirtelen sokszorosára nőtt a megfázás veszélye, a meteogyógyász szerint leginkább a megfelelő öltözködésre és az immunerősítésre kell odafigyelnünk.

A mostani előrejelzések alapján úgy tűnik, a jövő hét elejével ráfordulunk az igazi őszi időre, remélhetőleg lassul az időjárási hullámvasút, és szervezetünk is hozzászokik az új körülményekhez. Hetek múlva már teljesen felveszi majd a ritmust, kevésbé leszünk érzékenyek a változékonyságra.

A meteogyógyász azt javasolja, kezdjünk készülődni a télre, most még sok friss zöldség és gyümölcs elérhető, itt az utolsó alkalom, hogy a legkiválóbb forrásból töltsük fel szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal – ma már nem törvényszerű, hogy szenvedjünk az időjárástól.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.