Tech

Csúnya firkákból alkot mesterművet a Google új rajzprogramja

Mesterséges intelligencia figyeli az egérrel vagy ujjal firkált vonalainkat, és a ronda próbálkozásokból abszolút vállalható rajzokat kreál.

A Google nem először kísérletezik a mesterséges intelligencia és a rajzolás összeeresztésével, hiszen pár hónapja debütált a Quick, Draw!, ahol húsz másodperc állt rendelkezésre, hogy megrajzoljuk az oldal által kért feladványt, a háttérben pedig az MI igyekezett kitalálni, hogy éppen mit alkotunk az egérrel vagy az ujjunkkal húzott vonalakkal.

Ennél egy fokkal hasznosabb az AutoDraw névre keresztelt szolgáltatás, ami lényegében egy böngészős rajzprogram, méghozzá egy kifejezetten szórakoztató (és tényleg praktikus) csavarral. A Google mesterséges intelligenciája ezúttal is igyekszik kitalálni, hogy mit alkotunk, és a vállalhatatlanul egyszerű (mondjuk ki: ronda) firkáinkból igyekszik használható alkotásokat kreálni, amiket akár le is menthetünk.

Az AutoDraw ráadásul az esetek többségében tényleg működik. Én legalábbis sikerrel jártam, mikor kezdésnek egy nyulat, egy WC csészét, majd egy autót skicceltem fel a vonalaimat figyelő MI-nek.

A bot a rajzaink alapján a felső menüsorban több lehetséges megoldást is elérhetővé tesz (az első pár stimmel, a többi már vad találgatás), mi pedig ezek közül választhatjuk ki, hogy a rendszer melyikké alakítsa át az amatőr próbálkozásunkat.

Forrás: 24.hu

Az így készült rajzokat aztán tovább szerkeszthetjük a bal oldali lehetőségek használatával: folytathatjuk a firkálást, szöveget vihetünk fel a képünkre, illetve játszhatunk a színekkel, mielőtt mentést készítenénk a végeredményről. Az AutoDraw ráadásul működik szinte minden eszközön, az asztali gépektől a laptopokon át egészen a mobilokig és tabletekig.

A Google intelligens rajzprogramjának mindössze két hibája van. Egyrészt abszolút megöli az egyediséget, hiszen rajzoljunk bármennyire torz nyuszit, a végeredmény ugyanaz lesz, minden felhasználó esetében. Másrészt az MI még messze nem tökéletes (vagy nincs elég lehetősége, amiből válogathatna), hiszen hiába akartam vadiúj logót tervezni a 24.hu-nak, a rendszer nem ismerte fel a számokat, helyette geometriai formáknak, orrnak, karnak cápának nézte a firkáimat.

Forrás: 24.hu

A rendszer egyébként részben különböző művészek előre feltöltött munkáit kínálja fel nekünk (ezeket a rendszer kis sárga csillaggal jelzi), és a felhasználók maguk is javasolhatnak objektumokat, amiket érdemes lenne eltárolni a rendszerben, sőt akár a saját munkáinkat is felajánlhatjuk a Google-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik