Poszt ITT

A gyáva Európa becsicskult a menekültválságtól (Igen, Magyarország is)

europai-parlament(210x140).jpg (Array)
europai-parlament(210x140).jpg (Array)

Közös európai megoldásra van szükség.

Ha az Európai Unió büszke lenne a saját gyávaságára, ezt a mondatot varratná a mellkasára. Emögé a technokrata, álszolidáris, elvonatkoztatott mondat mögé bújt be egy komplett kontinens politikai elitje, hogy ne kelljen valóban megküzdenie egy problémával. Európa gyáva és gyenge, Magyarországgal együtt.

Ez nem a menekültválság következménye, de ennek köszönhettük, hogy végre látszik. Miközben pármillió háború – vagy nyomor – elől menekülő ember Európa szívébe szeretne bejutni, az Unió olyan pánikszerű reakciót ad az egészre, mintha egyszerre rohanta volna le Oroszország, Kína és Mohamed próféta.

A menekültválság kezelésének van egy hivatalos és egy gyakorlati módja. A hivatalos a kvótarendszer, a tárgyalás egy kontinentális együttműködésről.

A nem hivatalos a lapítás, a határok lezárása és az, hogy a problémát áttoljuk a szomszédainkra. 

Ezt tette Magyarország a menekültválság előtt, amikor gond nélkül továbbengedtünk bárkit nyugat felé. Ezt teszik a görögök és olaszok, akik bárkit továbbengednek észak felé. Ezt tették a németek, amikor gyáva módon feladták a korábbi ígéretüket és gyakorlatilag lezárták a határaikat. Ezt tette Ausztria, amikor a német határzár után lezárta a magyar határt. Ezt teszi ismét Magyarország, amikor falat építünk, hogy a problémát áttoljuk Szerbiára és Horvátországra. És ezt teszi Horvátország és Szlovénia is, amikor ide-oda tologatják a menekülteket, akik megpróbálnak bejutni Európába.

Olyan a hangulat Európában, mintha a harmadik világháborúra készülnénk, mert pármillió ember ide szeretne költözni. Szijjártó Péter úgy rendeli be a nagyköveteket, mint régen a kisgazdák a kacsintós kávékat. Szólogatnak, odamondogatnak Európa országai, miközben olyan röhejes és mindkét oldalról pofátlan bohózatok mennek, mint a horvát menekültvonat esete.

Röhej.

A nyolcvanmilliós Törökország csak elvisel majdnem hárommillió szír menekültet. Ennyi jönne körülbelül az 500 milliós Európába is. A 4,5 milliós Libanon nem 160 ezer átutazó, hanem másfél millió letelepedett menekült után döntött úgy, hogy lezárja a határait.

Ha az Európai Unió és 28 tagországának kultúrája nem olyan erős, hogy túléljen maximum, tényleg maximum tízmillió muszlimot, ha az a félmilliárd ember, aki a világ leggazdagabb államszövetségében él nem annyira gazdag, hogy ennek a súlyát el tudja viselni, akkor rég baszhatjuk, mert Európának vége, Magyarországgal együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik