Nagyvilág

Így lehet Orbán lenézettből Európa megmentője

merkel obama g7 (Array)
merkel obama g7 (Array)

Angela Merkel hirtelen lépett, ami sosem jó jel. A német kancellár szereti kivárni a megfelelő időt a döntésekre. Sőt, még talán többet is. Ezt hívják nála “hátulról vezetésnek” és Merkel hatalmas mester benne. Eleve kifejezetten lassú, analitikus vezető, aki szereti alaposan körüljárni az összes lehetőséget, mielőtt döntést hoz. Ugyanezt tette például Görögországgal is. Most viszont erre nem volt ideje.

Amikor Merkel legutoljára hozott ilyen gyors döntést, abból baj let. A fukushimai katasztrófa után Németország hirtelen jelentette be, hogy leállnak az atomenergiáról. A villanyárak az egekbe ugrottak, azóta is nyögik a döntést. Most megint ez történt.

Jó németek

A múlt hét nagy részében Németország reflektorfényben fürdött. Az egyetlen európai ország voltak, akik azt mondták, hogy befogadják a menekülteket, miközben mindenki arra készült, hogyan tudnák megakadályozni a menekültek belépését. Aztán elég hirtelen megváltozott minden.

Németország egyik pillanatról a másikra lezárta a határait. A Németországba érkező menekültek kezelése a szövetségi rendszer miatt a 16 német szövetségi tartományra tartozik. Ezek közül az egyik legerősebb Bajorország, ráadásul a menekültáradat nagy részét is ők kapták. Hamar kiderült, hogy a tartományi vezetők csak addig akarnak jó németek lenni, amíg nem kell a menekülteket elhelyezni a helyi gimnáziumokban.

Aggódó németek

Pénteken kezdődött az igazi balhé, amikor Horst Seehofer, Bajorország nagyhatalmú kormányzója elkezdte hangosan kritizálni Merkel menekültpolitikáját. Seehofer szerint hamarosan Németország olyan komoly válsághelyzetben lesz, amit már nem tudnak kezelni.

A Szeptemberi tündérmese egészen addig tartott, amíg Németország nem szembesült a realitással. Pedig a német közvélemény a magyarhoz hasonló lelkesedéssel fogadta a menekülteket. A táborok gyakorlatilag megteltek adományokkal. Merkel korábban azt mondta, nincs felső határa a befogadott menekülteknek, de a várhatóan idén érkező körülbelül 800 ezer menekülttel még simán elbírnak.

Túlzsúfolt németek

Vasárnapra aztán egyetlen nap alatt húszezer menekült érkezett Münchenbe. A menekülteket ellátó rendszer a teljesítőképesség határáig feszült. A helyi hatóságok attól tartottak, hogy ennyi embert nem tudnak elhelyezni, ezért sátrakat állítottak fel a vasútállomás melletti parkban. Végül lett elég ágy, de az eset remekül mutatja, hogy München befogadóképessége sem határtalan. A jövő héten ráaádsul Oktoberfest lesz Bajorországban, a politikusok pedig aggódnak, milyen hatással lesz a menekültválság a hatalmas fesztiválra.

A Politiconak azt mondta egy német tisztségviselő, hogy a hangulat érezhetően és gyorsan változik. Leginkább a helyi és tartományi hatóságok tiltakoznak, hiszen nekik kell ellátniuk a menekülteket. Azon akadtak ki, hogy Merkel nem készítette fel előre a tartományokat arra, hogy minden szír menedékkérőt befogadjanak. Az összeütközés a német sajtónak is feltűnt. A Tageszeitung abszurd fordulatról ír, a Die Welt pedig egyenesen azt kérdezi, végiggondolták-e ezt egyáltalán.

Rossz németek

A német határellenőrzésen Ausztria akadt ki a legjobban. Azt várják, hogy a németek betartják az ígéreteiket, és nem felejtik Ausztriában azokat az ezreket, akik Németországba indultak Magyarországról.

Meglepő módon pont Magyarország segíthet a németeknek. Ha a mostani szigorítás működik, akkor az eddig Németországra nehezedő terhet sikerült Szerbiára tolni. Erre viszont a szerbeknek is lesz válaszuk. Már most jönnek olyan hírek a határról, hogy a szerb rendőrök a horvát határra buszoztatják a menekülteket, akik így vagy Pécs környékén lépnek be Magyarországra, vagy Szlovénián keresztül mennek tovább Németország felé.

És a hős Orbán

Eközben az EU vezetői jelentéktelen számokról tárgyalnak. A kvótarendszerról szóló viták ban 100-200 ezer közötti menekültek átvállalásáról volt eddig szó, miközben a német külügyminiszter szerint csak hozzájuk egymillióan érkezhetnek. Nagyon érdemes lesz megnézni, mi történik majd azon a válságértekezleten, amit most a németek és osztrákok összehívtak. Ha Orbánnak minden összejön, érinthetetlenből még Európa védelmezőjévé is válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik