Nagyvilág

Két liter koromfekete folyadékot hányt halála előtt az összeesküvés-hívő

A brit Max Spiers egész élete az összeesküvés-elméletek körül forgott, nem különben meglehetősen gyanús halála. A brit férfi 2016 júliusában, 39 évesen hunyt el, Lengyelországban, miután a láza az egekbe szökött, majd nagy mennyiségű fekete folyadékot hányt. A halála pontos oka ismeretlen.

Spiers menyasszonya, Sarah Adams a kezdetektől fogva gyilkosságra gyanakodott. A sci-fi író Monika Duvalt, akivel Spiersnek állítólag viszonya volt, néhány nappal ezelőtt, a férfi halála után hét hónappal hallgatta ki a varsói ügyészség.

Lukasz Lapczynski ügyész óvatosan fogalmazott az üggyel kapcsolatban. Azt mondta, annyi biztos, hogy Duval hívott mentőt Spiers halálának helyszínére, de az egyelőre tisztázatlan, hogy milyen viszonyban volt a férfivel, ahogy azt sem lehet még pontosan tudni, jelen voltak-e mások is a házban.

Fotó: Youtube

Nagyon kevés szilárd tény ismert Spiers halálával kapcsolatban. Az biztos, hogy a férfi Varsó egyik kertvárosában halt meg, Monika Duval házának nappalijában, egy kanapén. A férfi és a nő három hónapja ismerték egymást, amióta Spiers ismeretlen okból Lengyelországba költözött. Néhány nappal a férfi halála előtt tértek vissza Varsóba egy közös ciprusi nyaralásról. Egy orvos, aki a helyszínen járt, azt mondta, hogy Max-nek a halála előtt 24 órával szökött magasra a láza, és mielőtt a mentők kiértek, sötét folyadék távozott a testéből. Spiers holttestét hat nappal a halála után Angliába szállították, anélkül, hogy a lengyel hatóságok megvizsgálták volna. A kenti halottkém azt írta a jelentésébe, hogy a halál oka megállapíthatatlan.

Spiers egy varsói előadásán azt mondta a hallgatóságának, fizikai, pszichés és asztrál síkon is megfenyegették, és megpróbálták visszatartani attól, hogy elmondja mindazt, amit tud. A hozzá hasonló összeesküvés-hívők zavaros magyarázatok ezreit tették közzé a közösségi portálokon a férfi halálával kapcsolatban: idegenek, titkos kormányügynökségek, fekete mágiát használó, sátánista szekták vannak a gyanúsítottjaik között.

Fotó: Youtube

Max azt mondta magáról, hogy 2008-ban kezdtek vele furcsaságok történni. Először nagyon valósághű álmokat látott, aztán elhagyta a testét, és megtudta, hogy az élete nem egészen az, aminek addig hitte. Azt mondta, a tudatát már magzat korában manipulálták. Egy traumával széttörték az elméjét és ketté osztották, hogy bizonyos dolgokra emlékezzen, másokra viszont ne. Egy titkos, program alanya volt, negyven társával együtt, akikkel szuperkatonaként harcoltak evilági, és más dimenziókból származó ellenségekkel.

Max úgy gondolta, hogy különleges időszakban él, a megvilágosodás korában, aminek ő az egyik kulcsszereplője. Csakhogy sokan vannak, akik bármire hajlandók, hogy megakadályozzák a megvilágosodást. Azt mondta, minél többet beszél erről, annál nagyobb veszélybe sodorja magát, az utolsó interjújában pedig így fogalmazott: „ha egy hónapon belül meghalok, nagyon alaposan vizsgáljátok meg a körülményeket.”

Azonban nem az a legérdekesebb, amit mondott, hanem ahogyan mondta. Szinte biztosan részeg volt, vagy valamilyen kábítószer hatása alatt állt. Maxnak korábban megrepedt a medencéje egy balesetben az Egyesült Államokban. A kórházban erős, ópiáttartalmú fájdalomcsillapítót írtak fel neki, ami később súlyos problémák forrása lett. Spiers folyamatosan drogfüggőséggel küzdött, voltak súlyosabb, és tiszta periódusai is. Az anyja szerint, az utolsó időszakban Max nem használt drogokat, azt azonban nem tudhatja, hogy mi történt a fiával Lengyelországban.

Az utolsó interjú (fotó: Youtube)

Úgy tűnik, Max néhány barátja tudhatta a férfi halála előtt, hogy baj van. Erre utalnak azok az email-ek amiket Monika Duval és Max egy másik varsói barátja, Madlen Namro küldtek egy férfinek, aki „kvantumgyógyásznak” mondja magát. A kétségbeesett hangú levelek sürgős segítséget kérnek Max-nek, aki „személyiségzavaroktól, paranoiás skizofréniától, és gyógyszerfüggőségtől szenved”. A kvantumgyógyász megígérte, hogy segít, de végül sohasem találkozott Spiers-el.

Vanessa, Max anyja nem hisz az összeesküvés-elméletekben, de azt mondja, van néhány nagyon nyugtalanító részlet a fia halálával kapcsolatban. Egyrészt, bár Duval elküldte neki Max telefonját és laptopját, a számítógépről minden ki volt törölve. Nem tudni, hogy Max törölt-e mindent a halála előtt, vagy valaki más tette. Másrészt, volt valami nagyon furcsa abban, amikor Monika felhívta Vanessát a fia halálának éjszakáján. „Emberek voltak ott, de akkor az orvos és a mentők már rég elmentek. Hallottam őket, mintha megpróbálnának dolgokat elrendezni ahhoz, hogy visszahozhassák Max-et, órákkal a halála után. Tudom, hogy a testét csak másnap délelőtt tizenegykor szállították el” – mondja.

Az bizarr ügynek utánajáró, India Rakusen, a BBC riportere is észrevett valami furcsaságot. Azt mondja, látott egy fotót Max holttestéről, amin látható volt egy hüvelykujj nagyságú fekete folt a férfi homlokán, mintha egy véraláfutás lett volna. A lengyel mentők jelentése szerint azonban nem voltak sérülések Max testén, amikor meghalt.

A brit hatóságok alapos vizsgálatot ígérnek az ügyben. Valamikor tavasszal, talán lesz néhány válasz arra a rengeteg kérdésre, amik Max Spiers halálával kapcsolatban felmerülnek.

(via BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik