Nagyvilág

Menekültgyerekeket használtak ki törökországi ruhagyárak

Az általuk előállított termékek brit forgalmazókhoz kerültek.

Szíriai menekültgyerekek dolgoznak illegálisan törökországi ruhakészítő üzemekben, amelyek brit áruházláncoknak szállítanak – ezt állították a BBC riportműsorában, a Panoramában.

A riporterek több üzemben is szíriai gyerekekre bukkantak, akik a Marks and Spencer és az Asos számára dolgoztak mostoha körülmények közt, a törökországi minimálbérnél jóval kevesebbért. A Marks and Spencer üzemében hét szíriai gyerekkel találkoztak, egyikük azt mondta, ha egy szíriaival bármi történik, kidobják, mint egy rongydarabot. Közülük a legfiatalabb 15 éves volt és napi 12 óránál hosszabb műszakokban dolgozott, de egy másik üzemben tíz év körüli török gyerekeket is találtak a munkapadoknál.

A Marks and Spencer szóvivője a BBC-vel közölte: rendkívül súlyosnak és elfogadhatatlannak tartják a műsorban feltártakat. Felajánlották, hogy jogi segítséget nyújtanak a műsorban azonosított, törvénysértő módon foglalkoztatott szíriaiaknak, és minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő újra.

Az Asos szóvivője azt mondta: a műsorban bemutatott törökországi üzemmel nincs közvetlen szerződéses kapcsolata, de valóban vásárolt az ott készült ruházati termékekből. A cég anyagi segítségben részesíti az üzemben talált szíriai gyerekeket, hogy visszatérhessenek az iskolába, és a szíriai felnőtt munkásokat is támogatja, amíg nem találnak legális munkalehetőséget. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik