Külföld

A Zika lehet az új Ebola

24.hu
24.hu

2016. 02. 29. 20:27

Az Ebola brutális ébresztő volt nemcsak Nyugat-Afrikának, de az egész világnak, írja a CNN. A nonprofit szervezetektől, a kormányokon keresztül mindenki ígéretet tett, legközelebb jobban figyelnek. Az elején úgy tűnt, ez menni fog. Február elsején az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, a Zika-járvány nemzetközi horderejű. Az ebola kitörésekor ez a figyelemfelhívás hónapokig váratott magára.

A legfontosabb leckét azonban mégsem tanulták meg: Ne csak csináld, hallgass is!

Az ebola járvány idején, milliókat költöttek fejlesztésekre, a fertőzések csökkentésére és még több pénz ment el a kezelési lehetőségek feltárására. Ennek ellenére, sokan nem voltak hajlandóak változtatni a jól bevált gyakorlatokon, egyesek visszautasították a kezelést. Világos volt az is, át kell gondolni a temetkezési szokásokat, mert ez a járvány egyik fő forrása. Nem tették, az emberek nem hallgattak a józan eszükre. Kiderült, a hiányzó láncszem egy egészen egyszerű dolog, hallgatni és figyelni kell a jelekre.

Szinte senki nem vette a fáradságot, hogy beszélgessen azokkal, akik érintettek, meghallgatni a gondjaikat és félelmeiket.Nem tudták megváltoztatni az emberek gondolkodását, főleg a szegényebb és műveletlenebb rétegek voltak türelmetlenek. Ahol megértés és bizalom volt, ott a járvány alábbhagyott. Sierra Leone-ban a járvány visszafogottabb lett, amikor a segélyszervezetek munkatársai meggyőzték a lakosságot, hogy a biztonságos temetkezéssel sokat nyerhetnek.

A globális egészségügy és a média most jó úton halad afelé, hogy újra elkövesse ezt a hibát. Miután kiderült, hogy a vírus fenyegetést jelent a magzatokra, a kormányok rögtön utasításokat adtak ki országuk lakosainak. El Salvadorban például a kormány arra kérte a családokat, hogy 2018-ig ne vállaljanak gyereket, Brazíliában pedig 4 millió szórólapot osztottak szét. Ezek természetesen fontos dolgok, de valami még mindig hiányzik. A problémát nem szabad csak globálisan kezelni, az egyes emberekre, a kisebb közösségekre is figyelni kell. Mi lesz azokkal a nőkkel, akik szegények, de nincsen pénzük fogamzásgátlóra? Mi lesz a kisebb falvakkal, mi lesz a nyomornegyedek lakóival? Nem szabad elfelejteni:

Nem számít mennyire tűnik globálisnak egy járvány, az igazság az, hogy minden járvány helyi. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.