Nagyvilág

Katonai összefogásra készül Szíriában Moszkva és Washington

A Szíriában történő orosz és amerikai katonai együttműködés megvalósításának konkrét lépéseiről tárgyalt Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szombaton.

Zaharova szerint a szíriai ellenségeskedések leállításáról pénteken született megállapodás keretében a két külügyminiszter a katonai együttműködés megvalósításának konkrét lépéseit vitatta meg. A külügyminiszteri találkozón leszögezték, a két ország katonai tevékenységének összehangolása elengedhetetlen ahhoz, hogy a szíriai harcok leállítása megvalósuljon – tette hozzá.

Az orosz külügyi szóvivő szerint ezeket a konkrét lépéseket az elkövetkező napokban meg is teszik, hogy a gyakorlatban megvalósuljon a katonai koordináció.

A Szíriát támogató nemzetközi csoport Münchenben tartott külügyminiszteri értekezletén született megállapodás értelmében egy héten belül, fokozatosan akarják elérni a nagyhatalmak a harcok leállítását az egész országban a kormányerők és az úgynevezett mérsékelt ellenzék fegyveresei között.

Kerry a megállapodás létrejötte után hangsúlyozta, hogy a fegyvernyugvás csak akkor lehet tartós, ha a szíriai válság tárgyalásos megoldásában érdekelt összes fél együttműködik Oroszországgal. Lavrov a maga részéről azt emelte ki, hogy Oroszországnak és az Egyesült Államok vezette szíriai koalíciónak egyaránt szándékában áll együttműködnie katonai téren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik