Nagyvilág

Ha így folytatják az oroszok, olajos homok marad az Iszlám Államból

Légicsapások százait intézte az orosz légierő az Iszlám Állam olajinfrastruktúrája ellen. Ugyanis az olaj a terrorszervezet fő bevételi forrása, ha nem tudja eladni, nem lesz pénze lőszerre se.

Csaknem 500 légicsapást mértek orosz harci gépek az elmúlt két napban az Iszlám Állam (IÁ) állásaira Szíriában, megsemmisítettek egy nagy kőolaj-feldolgozót és olajtározót, ami a szervezet kezén volt – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Igor Konasenkov szerint a Latakia tartománybeli Hmeimim légitámaszpontról felszálló Szu-34-es nehéz vadászbombázók az IÁ központjától, Rakkától mintegy 50 kilométerre délre lévő kőolaj-feldolgozót, illetve a 15 kilométerre délnyugatra lévő nagy olajtározót, továbbá Deir ez-Zórnál lévő olajtartályokat semmisítettek meg.

Konasenkov szerint a Palmüra, Deir ez-Zór és Rakka tartományokban lévő olajlétesítmények az Iszlám Állam kezén vannak, és a szervezet leginkább az olaj eladásából finanszírozza magát (a Financial Times napilapban megjelent elemzés szerint az olajcsempészet naponta 1,5 millió dolláros bevételt jelent a dzsihadistáknak 45 dolláros hordónkénti áron számolva).

Magas számok, magas hatékonyság

A szóvivő szerint az orosz gépek az elmúlt hétvégén 141 bevetést végeztek, és 472 támadást hajtottak végre nyolc szíriai tartományban. A terroristák Deir ez-Zór, Rakka és Aleppó tartományokban szenvedték a legnagyobb veszteségeket.

A szír hadsereg és a vele szövetséges milíciák elfoglaltak két várost az ország nyugati részén az orosz bombázásoknak köszönhetően – közölték ellenzéki és kormánypárti források. A szír állami tévé és a hadsereg is bejelentette, hogy a Homsztól délkeletre fekvő Mhín és Havvarin városokat a hadsereg vonta ellenőrzése alá és megölte ott az Iszlám Állam számos fegyveresét. Mindkét város az ország északi és déli részét összekötő fő autóúttól keletre és a Palmürát az ország nyugati részén fekvő városokkal összekötő, stratégiai szempontból fontos utak közelében fekszik.

Aszad, a nagy haszonélvező

Bassár el-Aszad szír elnök vasárnap egy kínai televíziónak adott interjúban azt mondta, hogy a kormánycsapatok “szinte minden fronton” előrenyomultak az orosz katonai beavatkozás kezdete, szeptember óta. Az iraki polgári légi közlekedési hatóság hétfőn bejelentette, hogy a szíriai területek ellen a Kaszpi-tengerről intézett orosz csapások miatt felfüggesztik két észak-iraki kurd városba, Erbílbe és Szulejmáníjába irányuló repülőjáratokat.

Oroszország szeptember vége óta – Bassár el-Aszad szíriai elnök kérésére – hajt végre légicsapásokat, és támogatja a dzsihadisták ellen harcoló kormánycsapatokat (bár sok bizonyíték utal arra is, hogy a mérsékelt ellenzéki erőket is támadják). A Hmeimim támaszponton Moszkva több mint 50 harci repülőgépet és helikoptert állomásoztat, de a hadászati bombázók Oroszországból szállnak fel a támadásokra.

Hadászati bombázókat Oroszország múlt kedd óta vet be, miután a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyről felszállt orosz Airbus A321-es utasszállító repülőgép katasztrófáját terrorcselekménynek minősítette. A 224 ember halálát okozó merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik