Nagyvilág

Tiltakozó jegyzéket vágtunk a románokhoz, nem kellett nekik

Tiltakozó jegyzéket próbált átadni a magyar nagykövet Bukarestben azért, mert Victor Ponta államfő a magyar kerítésépítést bírálta elég kemény szavakkal. Nem vették át a jegyzéket, ez diplomáciailag necces cselekedet.

Hazugságspirálba keverték magukat a román politikusok: közös megoldásról beszélnek, miközben ellenséges viselkedésükkel és hazugságaikkal teljesen ellehetetlenítik az együttműködést – jelentette ki szerdán Szijjártó Péter külügyminiszter a román kormányfő bírálataira reagálva. “Victor Ponta az elmúlt másfél napban olyan méltatlan kirohanásokat intéz folyamatosan Magyarország ellen, amely kirohanások kulturált európai politikushoz teljes mértékben méltatlanok” – mondta az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Szijjártó szerint az okozhatja a román politikusok frusztrációját, hogy a mostani helyzetben könnyen kiderülhet, fel vannak-e készülve a schengeni tagságra, és meg tudják-e védeni a határaikat. A külügyminiszter szerint Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet szerdán tiltakozó jegyzéket kívánt átadni a román külügyminisztériumnak Ponta kirohanásai miatt. A nagykövetet fogadták, de nem voltak hajlandók átvenni tőle a jegyzéket, és ezzel a bukaresti külügyminisztérium megsértett egy “alapvető viselkedési normát” – közölte Szijjártó.

A miniszter elmondta, a jegyzékben a magyar kormány arra szólította fel Románia vezető politikusait, hogy hagyják abba a hazudozást Magyarországról, az ország méltatlan támadását és lejáratását.

Mindenki hülye, csak mi vagyunk helikopter

A román miniszterelnök szerdán kijelentette, a magyar vezetők hozzáállásának egyáltalán semmi köze az európai gondolatvilághoz a menekültválságban. Ponta megismételte korábbi kijelentését is, miszerint a kerítés kiemeli Magyarországot az Európai Unió közösségéből. Szerinte inkább egyes magyar vezető személyiségeket kellene kerítés mögött tartani, megakadályozandó, hogy Erdélyben vagy Európában “járkáljanak” és furcsa kijelentéseket tegyenek. Bogdan Aurescu román külügyminiszter pedig kijelentette, hogy Magyarország mesterséges vitába akarja bevonni Romániát, hogy mérsékelje azt a megítélést, ami egyre jobban kezd kialakulni elszigetelődéséről, amit Budapest lépései idéztek elő.

Szijjártó Zoran Milanovic horvát kormányfő azon kijelentésére is reagált, miszerint Zágráb átengedi Horvátországon a menekülteket, és segíteni fog nekik, hogy eljussanak Nyugat-Európába. A külügyminiszter szerint Milanovic “némiképpen félreérti a külső határok megvédésének fontosságát”, és ez a kijelentés valamelyest hitelteleníti a schengeni rendszerhez való horvát csatlakozási szándékot.

Milanovic a horvát parlament nyitóülésén egy bosnyák kisebbségi képviselő kérdésére reagálva azt válaszolta, nem jó Magyarország politikája a válsággal kapcsolatban. A politikus elmondta, idős emberek hívják telefonon, akik emlékeznek a II. világháborúra, és szörnyülködnek a drótkerítés miatt. Milanovic elmondta, hogy Horvátország kész befogadni és ha akarják, átirányítani a migránsokat, vallásuktól és bőrszínüktől függetlenül. “Horvátországon keresztül át fognak tudni menni, és mi erre a helyzetre felkészülünk. A végcéljuk Németország és Skandinávia, ezért nem értem Magyarországot, hogy miért nem engedi át őket?” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik