Gazdaság

Négy órától országos a Tesco-sztrájk

Pénteken és szombaton is sztrájkolnak az áruházlánc dolgozói.

Pénteken és szombaton is sztrájkolnak a Tesco-dolgozók. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke tudatta, hogy pénteken délután 4 órától éjfélig, szombaton pedig délelőtt 10 órától éjfélig lesz sztrájk

az ország összes Tesco áruházában. 

Óriási a tiltakozó akció támogatottsága a dolgozók körében, a felhíváshoz már több tucat áruház csatlakozott. Bubenkó Csaba jelezte, továbbra is nyitottak a megegyezésre a munkaadóval és folytatni kívánják a tárgyalásokat.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) sztrájkbizottságának elnöke elmondta: a csatlakozók nem munkalassító sztrájkot indítanak, hanem beszüntetik a munkát, így az üzletek be is szüntethetik tevékenységüket sztrájk idejére.

Szeptemberben valószínűleg több sztrájkra is készülniük kell a vásárlóknak, az első megmozdulás után ugyanis további lépéseket terveznek a szakszervezetek. Néhány napja a két szakszervezet egyeztetett a munkavállalókkal, akik a cég javaslatait elégtelennek minősítették. Nem engedtek a 25 százalékos bér- és a 15 százalékos létszámemelésről szóló követeléseikből.

A Tesco csalódott

A munkáltató a sztrájk alatt is törekszik az áruházlánc működtetésére. A cég csalódott amiatt, hogy a szakszervezetek a sztrájkot választották, folytatná a megkezdett párbeszédet. A Tesco közleményében kiemelte, ezen a hétvégén is az áruházláncot választó 3,3 millió vásárlójának színvonalas kiszolgálására fókuszál, és arra törekszik, hogy boltjai a sztrájk idején is a megszokott rend szerint működjenek.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik