Gazdaság

Érvágással ér fel a vállalkozói számla megkövetelése

Pénzforgalmi bankszámlanyitást írna elő a kormány a legkisebb vállalkozóknak. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete több okból sem támogatja a javaslatot.

Az alanyi áfamentes egyéni vállalkozó 2018-tól pénzforgalmi számlát köteles nyitni – áll az adótörvény-javaslatban. Ez a javaslat minden alanyi mentes egyéni vállalkozó (és annak minősülő személy, pl állatorvos, egyéni ügyvéd, stb) számára is az “érvágásról” szólna – kommentálta a tervezett változtatást a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) közleményében.

A pénzforgalmi számla egyetlen “haszna” az lenne, hogy azt jelenti a bank az adóhatóság felé, ez az információ pedig jellemzően végrehajtási célokat szolgál. Előfordulhat, hogy a nyugdíj vagy munkaviszony mellett gazdálkodó egyéni vállalkozóknak havi átlagban néhány tízezer forint bevételük van, ehhez egy pénzforgalmi számla – a tapasztalataink szerint – drágább lenne, mint a magánbankszámla és ahhoz ingyenes készpénzfelvét sem tartozna.

Az MKOE szerint a tervezett rendelkezés eredménye az is lehet, hogy két külön bankszámla vezetésére kényszerülne az egyéni vállalkozó, holott a magánvagyona és a vállalkozói vagyona a törvény szerint sem különülhet el. Márpedig mint a bankokat megkérdeztük, ez valószínűleg így lenne: új bankszámlát kellene nyitni, és annak a költségeit is állni.

Az MKOE hozzátette: az áfafizetésére kötelezettek körében – a forgalmi adó szabályozásával összhangban, ahogy az eddig is előírás volt – indokolt maradhat a pénzforgalmi számla megkövetelése.

Mindezekért a pénzforgalmi számla megkövetelésére a szakmai érdekképviselet szerint az alanyi áfamentesek körében nincs szükség. Ráadásul az adóhatóság a magánbankszámláról jelenleg is értesül, akkor, amikor onnan a Kataadó utalását teljesíti a vállalkozó – tették hozzá.

Vagyis a kormány ezen javaslatát nem támogatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik