Gazdaság

Katások figyelem: kötelező lesz vállalkozói számlát nyitni

Eddig a legkisebb vállalkozások, azaz az alanyi áfamentes egyéni vállalkozók megúszták, hogy pénzforgalmi számlát, vagyis vállalkozói számlát kelljen nyitniuk. Ám jövőre már nem ússzák meg.

Az adótörvény tervezetébe ugyanis bekerült a következő mondat:

Az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók is pénzforgalmi számlanyitásra lesznek kötelezettek.

Így már a NAV is azonnal értesül majd arról, hogy van a vállalkozónak bankszámlája, mert a pénzforgalmi számlát a banknak be kell jelentenie az adóhatóság felé. Eddig csak akkor értesült a bankszámláról (lakossági folyószámláról) a NAV, ha arról utalták felé például a katát. Alanyi áfamentességet egyébként évi 8 millió forintos adóbevételig lehet kérni, és nagyrészt katázók választják ezt az adózási módot.

Mindez azt jelenti, hogy aki eddig a lakossági folyószámlát használta a családi és a vállalkozási pénzügyekhez is, annak is kell vállalkozói számlát nyitnia. Már csak az a kérdés, hogy a meglévő számla mellett, vagy helyett.

Ruszin Zsolt adószakértő szerint a magánbankszámla átalakítható vállalkozói számlává. Hogy valóban így van-e, és hogy milyen költséggel járhat a vállalkozók számára a változás, arról megkérdeztük a nagyobb bankokat – amint válaszok érkeznek, visszatérünk a témára.

Az adószakértő szerint egyébként ha a bank nem bolond, akkor nem mond nemet egy ilyen kérésre, és keresi majd a megoldást. Ruszin Zsolt becslése szerint körülbelül 100 ezer katás egyéni vállalkozó esetében merülhet fel a magánszámla vagy vállalkozói számla dilemmája. A kérdés az, fel tudnak-e készülni ilyen számú átállásra a bankok. Mindenesetre a kormányzati szándék világos és egyértelmű: kell a pénzforgalmi számla.

Mi az a pénzforgalmi bankszámla?

A pénzforgalmi bankszámla olyan bankszámla, amelyet ezzel a megjelöléssel nyit a bank. Sem a számla számából, sem az elnevezéséből nem állapítható meg tehát, hogy valamely bankszámla pénzforgalmi bankszámlának minősül-e vagy sem. Ez csupán attól függ, hogy a bankkal kötött szerződésben az adott számlát pénzforgalmi számlaként nyitották-e meg, vagyis a számlatulajdonos ügyfél megállapodott-e a bankkal arról, hogy az adott bankszámlát pénzforgalmi bankszámlának tekintik. Ha a bankszámlaszerződésben nincsen kifejezett utalás arra, hogy a bankszámlát pénzforgalmi bankszámlaként nyitották meg, akkor a bankszámlát lakossági bankszámlának kell tekinteni.

A pénzforgalmi bankszámlává minősítés azért lényeges, mert a vállalkozások széles köre számára kötelező pénzforgalmi bankszámla nyitása. Nincsen azonban akadálya annak, hogy pénzforgalmi bankszámla nyitására nem kötelezett vállalkozások vagy éppen magánszemélyek nyissanak pénzforgalmi bankszámlát.

A hatályos jogszabály (a pénzforgalmi rendelet) maga is megkülönböztet kétféle pénzforgalmi bankszámlát: az egyik csoportba tartoznak az adózás rendjéről szóló törvény szerinti vállalkozási tevékenységgel kapcsolatosan törvényben vagy kormányrendeletben megállapított kötelezettség alapján megnyitott pénzforgalmi bankszámlák, a másik csoportot pedig a számlatulajdonos rendelkezésének megfelelően kifejezetten pénzforgalmi bankszámlaként megnyitott bankszámlák képezik.

A pénzforgalmi bankszámla jelentősége, hogy a vállalkozók – egészen szűk körű kivételtől eltekintve – a pénzforgalmi bankszámlájukat kötelesek használni a vállalkozással kapcsolatos pénzügyi tranzakciókhoz, tehát mind az őket terhelő fizetési kötelezettségek teljesítéséhez, mind pedig az őket megillető fizetések “fogadásához”, egészében véve a pénzüket pénzforgalmi számlán kötelesek tartani.

Ez a kötelezettség azon alapul, hogy a vállalkozások működése pénzügyi szempontból ellenőrizhetőbb legyen a hatóságok, mindenekelőtt az adóhatóság számára, illetve hogy csökkenjen a készpénzforgalom. (Forrás: cégvezetés.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik