Gazdaság

A tehenek és a kecskék szarváról szavaznak a svájciak

Népszavazáson dőlhet el Svájcban, hogy a tehenek és kecskék megmenekülhetnek-e a csonkítástól és megőrizhetik-e szarvaikat. A szavazást Armin Capaul hegyvidéki tenyésztő vezetésével indítványozták természetközeli gazdálkodást folytató gazdák. A kezdeményezés alapján az állatok szarvát megtartó állattenyésztők támogatást kapnának kieső bevételeik pótlására.

A természetes alpesi paradicsomokról élő eszménykép helyett manapság tízből kilenc svájci tehénnek nincsenek szarvai. A szarvakat többnyire már a fiatal állatról eltávolítják, ezzel megfosztják méltóságától, ráadásul romlik a tej és a hús minősége is – indokolta a népszavazási aláírásgyűjtést Capaul.

A szarvak eltávolításának célja, hogy csökkentsék az állatok sérülésének esélyét a nagyobb istállókban, így még több állatot tarthatnak ugyanakkora helyre bezsúfolva. A gyakorlat több, intenzív állattenyésztést folytató országban is elterjedt.

“Azokat gazdákat, akik a természet tisztelete miatt meghagyják teheneiken és kecskéiken a szarvakat, valamilyen módon támogatni kell” – véli Capaul.

A szövetségi hatóságok elismerték a 120 ezer összegyűjtött aláírás érvényességét, így a kérdés népszavazásra bocsátható. A szavazás előtt azonban még a parlament, a kormány és az érdekvédelmi szervezetek is hangot adhatnak véleményüknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik