Élet-Stílus

Szexuális asszisztenseket kaphatnak a fogyatékkal élők Csehországban

Szigorú keretek közt, komoly képzésen átesett munkatársakkal biztosítják a szolgáltatást, az állam tudtával és támogatásával.

Szexuális asszisztensnőket biztosít a fogyatékkal élőknek egy cseh szervezet – tudósít a Prague Post. A szolgáltatást szigorú feltételek mellett vehetik igénybe, ugyanakkor a kezdeményezés az állam hozzájárulásával, sőt támogatásával valósult meg a „Jog a szexhez” projekt keretében.

Lucie Šidová, a „Kockázat nélküli boldogság” elnevezésű szervezet vezetője egy konferencián elmondta: a szexuális asszisztensnők gondos kiválasztási folyamat végén kapták meg a munkát. Képzésen estek át és el kell fogadniuk egy etikai szabályzatot. Olyan nőkről van szó, akik „jelentős tapasztalattal rendelkeznek a férfiakat és az emberi testet illetően” – mondta Šidová.

A szervezet fő profilja a szexmunkások segítése és körükben a nemi úton terjedő betegségek megelőzése. Két évvel ezelőtt csatlakozott az új projekthez, ami a cseh pénzügyminisztérium támogatásával, svájci-cseh kooperációban valósult meg. Nincs szó példa nélküli dologról, hasonló szolgáltatás működik már Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban és Hollandiában is. A szexuális asszisztensek megfelelő képzést kapnak arra is, hogy klienseiket megtanítsák a megfelelő viselkedésre, a védekezésre, tanácsokat nyújtsanak párkapcsolat létesítéséhez, akár még a hozzátartozókkal is konzultálhatnak.

Csehországban a prostitúció nem bűncselekmény, de nem számít legális bevételforrásnak. A cseh belügyminisztérium jogásza szerint a szigorú keretek közt végzett szexuális asszisztensi szolgáltatás megfelel a törvényeknek, de az is a kikötések közt szerepel, hogy a klienseknek saját maguknak kell megtalálniuk a szolgáltatást, senki nem közvetíthet, mert az már kerítésnek minősülne. A szolgáltatást megszervező szervezet az érdeklődőknek csak az asszisztensek teljes névsorát adhatja ki, és nem tehet szert profitra.

A szexuális asszisztensi szolgáltatás egyelőre öt munkatárssal indult el, egy év múlva döntenek a tapasztalatok alapján, hogy képeznek-e újabb asszisztenseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik