Belföld

Áder János tizenegy magyartól vonta vissza az állampolgárságot

Június 7-12. között Áder János tizenegy esetben döntött magyar állampolgárság visszavonásáról – írja a hvg.hu  a Magyar Közlöny alapján. A határozatokban indoklás nem szerepel, csak az érintettek neve, személyes adatai, és hogy döntését a köztársasági elnök az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés i) pontja és a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 9. §-a alapján, a Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére hozta meg

Az idézett paragrafus szerint Áder az illetékes miniszter előterjesztésére dönt az állampolgárság megszűnéséről.:  „a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.”

Mióta bevezették az egyszerűsített honosítást 2011-ben, köztudott, mennyire egyszerű így magyar állampolgárságot szerezni.

A tizenegy jelenlegi érintett mind ukrajnai – ungvári vagy mohácsi – születésű, egy 24, egy 36 és egy 47 éves férfin kívül egy öt- és egy háromtagú tagú család tagjairól van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik