Belföld

Áder János aláírta a civil szervezeteket megbélyegző törvényt

A köztársasági elnök szerint nem befolyásolja a parlamentben kedden elfogadott törvény a 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezetek tevékenységét, csupán további adminisztrációs kötelezettségük keletkezik, ezért Áder János aláírta a jogszabályt.

“Nem látok olyan közjogi vagy alkotmányos aggályt, amely valódi akadálya lehetne a törvény kihirdetésének” – tudatta az államfő a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényről kiadott nyilatkozatában, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el pénteken az MTI-hez.

A napokban a német és az amerikai diplomácia is jelezte, hogy szerintük viszont aggályos a módosítás. A német kormány nagy aggodalommal tekint a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló magyar törvényre – jelentette ki a német külügyminisztérium szóvivője Berlinben. Martin Schäfer elmondta: a jogszabállyal, melyet az érintettekkel folytatott konzultáció nélkül fogadtak el, Magyarország olyan államok közé kerül, mint Oroszország, Kína vagy Izrael.

A budapesti amerikai nagykövetség a hét elején közleményben cáfolta a magyar kormány egyik hivatkozását, amely szerint a jogszabály az Egyesült Államok Külföldi Ügynökök Regisztrációs Törvényén [Foreign Agents Registration Act (FARA)] alapulna. Az amerikaiak szerint a magyar kormány retorikája a külföldi támogatást kapó civil szervezeteket olyanoknak állítja be, akik a társadalom ellen cselekednek. A törvény rossz hatással lesz rájuk, elveszi az esélyt, hogy demokratikus stílusban tolmácsolják aggodalmaikat a kormány felé.

Két napja 184 civil szervezet adott ki egy a törvényt elítélő közös nyilatkozatot. Ebben azt írják, a Civilizáció kampányban együttműködő civil szervezetek sokasága fenntartja: ez a törvény felesleges, megbélyegző és káros.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik