Belföld

Műemlék-felújítás: másodszor nyúl bele a kormány a 33 milliárdos uniós támogatásba

Megint röpködnek a milliárdok a műemlékek felújítása körül, rövid időn belül kétszer is belenyúlt a kormány a 33 milliárd forintnyi uniós támogatást felölelő nemzeti kastély- és várprogramba, írja a Magyar Nemzet.

 A gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül a turisztikai célú fejlesztéseket támogató kiírásban eredetileg a megítélt támogatás 30 százalékát lehetett előlegként felvenni.
Ez az arány aztán áprilisban 50, hétfőn pedig 100 százalékra módosult.
Nem véletlen ez a nagy igyekezet: négyzetméterenként 400 ezer forintig lehet a költségeket elszámolni a műemlékekre, a nem műemléki épületek építésére 320, átalakítására pedig 220 ezret.
Egyelőre csak állami kézben lévő kastélyokról szól a program, de a lap megkérdezett egy szakértőt, aki szerint ez még változhat. Ő szerinte nehezen elképzelhető, hogy fejlesztési forrás nélkül maradjon Orbán Viktor veje, Tiborcz István, aki a hozzá közeli üzletemberek közreműködésével vetheti meg a lábát Turán.
Nem csak a közvélemény számára furcsa az előleg 100 százalékos felvétele, a lap szerint az Európai Bizottságnak sem tetszik ez. Egyrészt így nehezen követhető nyomon a pénzköltés, másrészt alapjaiban kérdőjelezi meg a rendeltetésszerű felhasználást. Ráadásul ez még csak virtuálisan EU-s forrás, akkor válik ténylegesen azzá, ha Brüsszel ellentételezi a benyújtott számlákat, ez viszont akár 2022-ig is eltarthat.
A lap szerint a fokozott előlegkifizetés azért érdeke a kormánynak, hogy eredményeket mutasson fel az uniós pénzlehívás terén.
Kormányhatározattal eddig 19 kastély került át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a Forsterhez, 2018-ig pedig további 16 cserél gazdát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik