Pénzügy

Magyar siker: az új közbeszerzési törvény még jobban növeli a korrupciót

Micsoda képmutatás: az Orbán-kormány azzal indokolta az új közbeszerzési törvényt, hogy nagyobb átláthatóságot kell mutatnunk az Európai Unió felé, ám a valóságban az új törvény éppen a korrupciót és az átláthatatlanságot növeli – legalábbis a Korrupciókutató Központ Budapest jelentése szerint.

A kutatóintézet elemzői szerint, az új közbeszerzési törvény 25 lényegi ponton változott, ebből 11 esetben nem változott a korrupciós kockázat, további kilenc esetben nőtt a korrupció lehetősége és mindössze öt olyan szabályváltozást sikerült azonosítani, ahol csökkent a korrupció lehetősége.

Lássuk, hogyan könnyítette meg a lopást 2015-ben a kormány:

  • a polgári törvénykönyvben módosították az összeférhetetlenséget: ha egy közjogi méltóság hozzátartozója nem lakik vele közös háztartásban, a hozzátartozó bármely közbeszerzésen elindulhat. (Korábban lakóhelytől függetlenül kizárták a közbeszerzésből a közjogi méltóság hozzátartozóját.)
  • felemelték az értékhatárokat, hogy titokban tarthassák a közbeszerzéseket a nyilvánosság elől: szolgáltatásnál nettó 18 millió, építési beruházás esetében pedig nettó 100 millió forint alatt nem kell hirdetményben közzétenni a beszerzést
  • csak három ajánlattevőnek kell megküldeni egy konkrét közbeszerzést megindító felhívást: a sokszereplős verseny automatikusan három ajánlatra korlátozódik, nem kell bajlódni a többiekkel
  • rövidültek a határidők, hogy csak a kiválasztott haveri cégek tudjanak beadni pályázatot: míg korábban minimum 15 napot kellett adni az ajánlattétel idejére, az új törvény már nem szab minimumhatáridőt
  • bevezettek egy kivételt: kampányszolgáltatásra nem kell közbeszerzést kiírni, függetlenül az értékétől. Az elemzés készítői szerint a kampányszolgáltatások vásárlása közvetítő szervezeteken keresztül bevett és ismert korrupciós gyakorlat Magyarországon, így a mostani változtatás tovább táplálja e korrupciós módszert
  • egy határozattal meg lehet kerülni az egész közbeszerzést: értékhatár alatti beszerzés esetében egy 24,9 millió forintos laptop-vásárlásra nem kell közbeszerzést kiírni, akkor sem ha közpénzből valósul meg.

Csekély pozitívumok

Az új törvény bővítette az online elérhető közbeszerzési dokumentumok körét, így például az ajánlatkérő honlapján nyilvánosságra kell hozni a jelentkezők körét, illetve az ajánlatok elbírálásáról szóló összegzéseket – így azok elvileg bárki számára hozzáférhetőek. A jelentkezőknek némileg csökkentek a jelentkezéshez kapcsolódó adminisztratív terhek, a kizáró okokról, illetve az alkalmasságról elég csak nyilatkozniuk – ez így növelheti a versenyt. Ugyancsak javította az átláthatóságot, így mérsékli a korrupciós kockázatokat, hogy az eljárás eredményéről szóló értékelést minden szereplőnek kötelező megküldeni.

Kiemelik: a kormány nem készített előzetes hatástanulmányokat, nem folyatott konzultációkat a közbeszerzési piac szereplőivel, hanem próba-szerencse módszert követett egy vélt hatékonyságnövelés, a közbeszerzések felgyorsítása jegyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik