Tudomány

Több milliárd évvel ezelőtti eső nyomaira bukkantak

sarayut Thaneerat / Getty Images
sarayut Thaneerat / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján a vártnál mintegy 500 millió évvel korábban, nagyjából 4 milliárd évvel ezelőtt már édesvíz hullott a szárazföldekre – írja a ScienceAlert. A kutatók ősi ásványokban megrekedt oxigénizotópokat vizsgáltak.

A nyugat-ausztráliai Jack Hillsben található a földkéreg legrégebbi fennmaradt anyaga, a helyi ásványok 4,4 milliárd éven át viszonylag érintetlenek maradtak. A térségben manapság nem sok a csapadék, ezúttal azonban sikerült bolygónk legkorábbi esőzéseinek nyomaira bukkanni hadaikumi cirkonba zárva. A felfedezés segít jobban megérteni a Föld hidrológiai történetét.

„A cirkonásvány apró kristályainak kor- és oxigénizotóp-vizsgálatával szokatlanul könnyű izotópjeleket találtunk, amelyek akár 4 milliárd évvel ezelőttre is visszanyúlhatnak” – nyilatkozta Hamed Gamaleldien geológus, az ausztráliai Curtin Egyetem munkatársa. Gamaleldien és kollégái szekunderion-tömegspektrometriával elemeztek apró cirkonszemcséket, majd következtettek arra, hogy milyen oxigénizotópok voltak jelen abban a magmában, amelyből a kristályok keletkeztek.

Az elemzés alapján a Jack Hills-i anyagok a köpeny alatt jöttek létre, és nem sokkal korábban lehullott édesvíznek voltak kitéve.

Úgy tűnik tehát, hogy az ásványokban a bolygó első esőzéseinek bizonyítékai rejlenek.

„Az ilyen könnyű oxigénizotópok jellemzően annak az eredményei, hogy a forró édesvíz több kilométerrel a Föld felszíne alatt megváltoztatja a kőzeteket” – nyilatkozta Gamaleldien. Mint hozzátette, az eredmények megkérdőjelezik azt az elméletet, amely szerint 4 milliárd évvel ezelőtt a bolygót teljes egészében óceán borította.

„Ez a felfedezés nemcsak a Föld korai történetére világít rá, hanem arra is utal, hogy a szárazföldek és az édesvíz viszonylag rövid időn belül, kevesebb mint 600 millió évvel a bolygó kialakulása után megteremtette a feltételeket az élet virágzásához” – emelte ki Hugo Olierook, a Curtin Egyetem munkatársa.

Korábban a szakértők úgy gondolták, hogy a korszakban a földkéreg teljesen óceán alatt volt. Az új tanulmány alapján ez nem így lehetett, ez pedig többek között a vízkörforgásról, sőt az életről kialakított képet is árnyalhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik